Important: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Flabiol i Tamborí

Flabiol

El flabiol és l'instrument més petit de la cobla, de la família de les flautes, fet de fusta de ginjoler o banús, generalment fa uns 24 centímetres de llarg i 24 mil·límetres de diàmetre.

En els seus orígens era un instrument molt imperfecte d'afinació, però gràcies a les correccions de grans instrumentistes i fabricants s'ha pogut millorar moltíssim aquest aspecte. Actualment consta de quatre claus però encara hi ha notes que només es poden aconseguir tapant mig forat.

El flabiol és un instrument transpositor, la seva tonalitat és en FA i sona una onzena més alta que la nota escrita.


Tamborí

El tamborí és un instrument d'entre 10 i 12 centímetres de diàmetre. Normalment és de fusta, però també n'hi ha de metàl·lics. Mitjançant unes brides se subjecta la pell i es tiba fins a donar-li el so que desitgem. S'utilitza amb una petita baqueta d'uns 25 centímetres de llargada.

El flabiolaire és l'encarregat de tocar també el tamborí, agafant la baqueta amb la mà dreta i el flabiol amb la mà esquerra.