Entitat Sardanista de Sant Cugat

Benvinguts a l'espai web de la nostra entitat, espai de les sardanes a Sant Cugat del Vallès. Vam néixer arran de la inquietud de promoure audicions de sardanes de forma periòdica a la nostra vila, amb la fita de fomentar la sardana com a fet cultural i tradicional.

Estigueu al cas de les nostres activitats i feu-nos una visita aprofitant les audicions mensuals, el concert i/o l'aplec.Carrer Castellví, núm. 8 (Casa de Cultura) - 08173 Sant Cugat del Vallès

Elvira Anglès | T.649615504 | e.sardanista.sc@gmail.com
Jordi Sardeny | T.660861909
tornar a la miniweb

LA AGRADABLE I INESPERADA VISITA DEL PRESIDENT DEL PARLAMENT

Dl. 03-Des-2018

A la ballada del dia 1 de desembre tot ens va sortit molt bé. La magnífica interpretació de la Cobla Marinada, el dia radiant, la bona assistència de públic i per acabar de arrodonir-ho, l'agradable sorpresa de la visita del M. H. sr. Roger Torrent, President del Parlament de Catalunya.

BALLADA EL DIUMENGE DIA 16 DE DESEMBRE.

Dc. 28-Nov-2018

El diumenge 16 de desembre, ja a tocar de les festes nadalenques, hi haurà ballada de sardanes a Sant Cugat
Lloc: Plaza Octaviá, enfront del monestir.
Hora: Les 12 del migdia.
Cobla: Mediterrània.

BALLADA EL DIA 1 DE DESEMBRE

Dc. 28-Nov-2018

El proper dissabte dia 1 de desembre farem la ballada que la pluja ens va obligar a suspendre el passat dia 18.

Lloc: Plaça Octavià, devant del monestir de Sant Cugat.

Hora: Les 12 del migdia.

Cobla: Marinada.

Exposició sobre capelletes a la Casa de la Sardana

Dt. 21-Gen-2020

Aquest proper dimecres 29 de gener, a les 18:30 h., a la Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15) s'inaugurarà l'exposició 'Circuits invisibles de devoció', centrada en capelletes transportables. L'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. L'accés és gratuït.

L'exposició recopilarà una trentena de capelletes, dedicades a diverses advocacions i sants, i de diversos estils i èpoques. Aquestes fornícules transportables han permès, i encara permeten, fer arribar la devoció cristiana a moltes llars del país. El procediment habitual consisteix en què cada dia de cada mes una casa diferent d'una població rep en dipòsit una capelleta. Els veïns d'un carrer, un barri o una població, per tant, es traspassen cada dia la capelleta fins completar el cicle mensual de receptors. La finalitat és devocional i també suposa el compromís de traspassar l'endemà la capelleta a la següent llar del llistat de la part de darrere de la capelleta, amb el nom de tots els veïns compromesos amb aquesta manifestació religiosa. La majoria de les capelletes compten també amb una petita guardiola per recaptar donacions per a Càrites o d'altres finalitats parroquials o missioneres. Per això, cada capelleta té un responsable, el zelador. Aquesta figura és l'encarregada d'assegurar que la capelleta circula per les cases segons la llista, de recollir a finals de mes els donatius i d'assegurar que la peça estigui en bon estat.

El recull integra capelletes recuperades de diversos mercats de vell, i restaurades per un afeccionat, que cedeix els exemplars a la Casa de la Sardana per a la seva exposició. Es podran contemplar fins el dimecres 13 de febrer, en l'horari habitual de la Casa de la Sardana, és a dir, de dilluns a divendres de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 19:00 h.

Aquesta és una més de les diverses activitats que organitza la Casa de la Sardana per convertir-se en un punt de referència de la cultura i la tradició popular.

Salvades les ballades al Pla de la Catedral de Barcelona

Dv. 17-Gen-2020

L'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona està negociant amb l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) l'inici d'un nou projecte de ballades de sardanes, els dissabtes a la tarda, amb el títol de 'Ballades a la Catedral', al Pla de la Seu de la ciutat comtal. Així, se salvaran les ballades dels dissabtes a la tarda que l'Obra Sardanista Violetes del Bosc va anunciar que deixava d'organitzar, a finals de la temporada sardanista anterior. Aquesta proposta s'afegirà a les ballades que l'Agrupació ja organitza els diumenges al matí des de fa anys.

El calendari previst és que les ballades de dissabte comencin després de les Festes de Santa Eulàlia i duraran, de moment, fins a finals de juny. El projecte també integrarà i incrementarà les ballades que organitzava la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat, al juliol. En aquest sentit, s'està estudiant que a l'estiu s'organitzi una ballada setmanal al vespre, en un dia encara per concretar. La iniciativa també vol recuperar les ballades els dissabtes després de la Mercè, fins a finals de novembre.

L'organització està treballant diverses modalitats de col·laboració per finançar el projecte a partir de les més de 800 persones que van signar la campanya popular que es va endegar perquè aquestes ballades es mantinguessin. Així, com a acció principal, es poden fer donacions via la Fundació Universal de la Sardana, a través dels documents que l'Agrupació ha posat a l'abast de tothom a la seva pàgina electrònica. Les col·laboracions, tant dels particulars com de les possibles empreses col·laboradores, es podran desgravar de la declaració de la renda de l'any següent.

La voluntat és que les ballades al Pla de la Catedral de Barcelona es converteixin en una icona barcelonina i un reclam turístic digne de visitar, que permeti difondre adequadament la nostra dansa, la música per a cobla i la nostra cultura. L'objectiu és "renovar i innovar el tradicional format de ballades", segons expliquen des de l'Agrupació.

El projecte compta amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Fundació Universal de la Sardana, La Principal del Llobregat i diversos col·laboradors.

S'obren les inscripcions per a la 3a edició de les JEIC

Dc. 15-Gen-2020

Enguany s'organitzaran les 3res Jornades d'Estudi dels Instruments de la Cobla (JEIC), que se celebraran el divendres i dissabte 3 i 4 d'abril, per a joves estudidants, però també mestres. Les inscripcions estaran obertes fins el dilluns 30 de març, amb 2 formularis que diferencien entre escoles o conservatoris i particulars, és a dir, o bé intèrprets, o bé professors, o bé estudiants, o bé alguna altra categoria. La inscripció és gratuïta i s'inclou el dinar del dissabte.

L'objectiu és oferir un espai on "docents, estudiants i divulgadors puguin compartir coneixement, objectius, problemes, solucions". Per això està obert a escoles de música, conservatoris, personal docent, estudiants i intèrprets. Servirà per fer-hi formació, però també debat i difusió dels instruments de la cobla. Així, divendres 3 d'abril se celebrarà, com a les edicions prèvies, la jornada inaugural. Serà a les 19:00 h., amb els parlaments institucionals i un concert.

L'endemà dissabte 4 d'abril es desenvoluparan les Jornades pròpiament. Serà de les 10:00 h. a les 21:00 h., amb activitats pedagògiques i divulgatives per a estudiants i escoles, amb classes col·lectives, així com tallers. Els instruments que s'hi tindran en compte seran els de la cobla, és a dir, el flabiol i el tamborí, el tible, la tenora, la trompeta, el trombó, el fiscorn i el contrabaix.

Les sessions les desenvoluparan professors i graduats de l'Esmuc i convidats del món de l'ensenyament d'instruments de la cobla. També es comptarà amb la col·laboració especial dels components de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Es pot aconseguir més informació sobre el programa i les sessions pedagògiques a través de la Coordinació pedagògica de les JEIC, via el correu jeic.executiva@gmail.com.

Les JEIC són possibles gràcies a la Confederació Sardanista de Catalunya, l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i l'Associació de Cobles de Catalunya (ACC). Se'n pot obtenir més infomció a través del correu electrònic info@confsardanista.cat o al telèfon 93 319 76 37.

Aquest projecte ja porta celebrades 2 edicions prèvies i s'ha mostrat un esdeveniment de referència per a l'ensenyament i la difusió del món musical de la cobla.