Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012.OK | Mes informació
Diccionari sardanista :: PortalSardanista

 

Vocabulari sardanista

214 Resultats.

Concurs de composició
Certamen convocat per a premiar la qualitat i la tècnica compositiva per a cobla. Pot ser de sardanes o d'obres lliures escrites per a cobla.

Concurs de punts lliures
Competició entre colles sardanistes on es premia la millor coreografia dansada per cada una d'elles, lluny del punteig habitual dels curts i els llargs.

Concurs de revesses
Competició on, en colla o individualment, es premia al grup o persona que més tiratges de sardanes revesses endevina.

Concurs lliure
Esdeveniment competitiu que no pertany a cap dels campionats ni d’àmbit nacional ni territorial. La participació i resultat de les colles queda únicament circumscrita al propi concurs.

Confederació Sardanista de Catalunya
Entitat que aglutina la majoria d'entitats sardanistes del Principat de Catalunya, creada el 2014 fruit de la transformació de la Federació Sardanista de Catalunya, amb la voluntat d'aglutinar, coordinar i enfortir totes les vessants modals i territorials.

Congrés del sardanisme
Assemblea o simposi que tingué lloc a Calella l'any 1993 per debatre sobre la situació del sardanisme i les seves perspectives de futur i que comptà amb la participació de les principals entitats i actors del món de la sardana.

Constructor
Sinònim de "Luthier".

Contrabaix
Únic instrument de corda de la cobla. Prové de la família de la viola de gamba. Pot tenir 3, 4 o 5 cordes. Popularment, també se l'anomena "Verra". Hi ha un únic contrabaix a cada cobla.

Contracant
Melodia secundària que acompanya a una de principal simultàniament tot seguint, generalment, les regles de l'harmonia.

Contraparella
A la rotllana, dansaire situat a l'esquerra de l'home o a la dreta de la dona.

Contrapàs
Dansa popular, antecedent directe de la sardana. Els balladors, en filera i dirigits pel capdanser, han de fer una volta completa a la plaça.

Contrapunt
Melodia amb una durada de dos compassos musicals que interpreta el flabiol i que els balladors escolten sense ballar i abaixant els braços. Aquests petits descansos per als balladors, es produeixen abans de l'última repetició de llargs d'una sardana de set tirades, o abans de les dues últimes en una sardana de deu.

Conversa
Sinònim de "Diàleg".

Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes
Entitat coordinadora dels aplecs de les comarques lleidatanes.

Cop final
Acord que posa punt i final a la sardana. Consisteix en repetir la darrera nota escrita, donant-li el valor d'una corxera. Durant el cop final, els balladors acostumen a fer un moviment de braços en direcció al centre de l'anella acompanyat d'una estreta de mans. En algunes colles, però, aquest moviment al centre és substituït per un cop avall dels braços, els quals acaben en posició de curts.

CSC
Sigles de "Confederació Sardanista de Catalunya".

Curs de monitors sardanistes
Conjunt de sessions formatives organitzades per la Confederació Sardanista de Catalunya dedicades a la formació de nous monitors que reben coneixements de Metodologia, Història, Dansa, Música, Recursos, Ètica i Preparació física. Té una durada de 40 hores i el títol s'atorga després de superar un examen oral i un d'escrit.

Curset
Conjunt de sessions formatives on es transmeten coneixements sardanistes com ballar, comptar o repartir la sardana.

Curts
Una de les dues parts que formen la sardana. En concerts solen interpretar-se dues tirades de curts. En aplecs, ballades i concursos, tres o quatre, depenent de si la sardana s'interpreta, respectivament, amb set o deu tirades. Els curts es ballen amb els braços avall i consten d'un sol punteig seguit d'un creuament dels peus, passos que es repeteixen alternativament amb un i altre peu fins als passos de tancament de la tirada. L'altra part de la sardana s'anomena 'Llargs'.

Dansaire
Persona que balla sardanes.