Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012.OK | Mes informació
Diccionari sardanista :: PortalSardanista

 

Vocabulari sardanista

214 Resultats.

Colla completa
Campionat que té en compte el còmput general de les puntuacions obtingudes en les modalitats de lluïment, punts lliures i revesses per a colla.

Colla de competició
Conjunt de balladors que concursen i assagen de forma regular sota un mateix nom i amb un mateix uniforme en els Campionats organitzats per la Unió de Colles Sardanistes.

Colla gran
Colla de competició formada per dansaires habitualment adults. Tot i que és una categoria sense una regulació formal d'edat establerta, acostuma a estar formada per persones majors de 18 anys.

Colla improvisada
Conjunt de sardanistes que s'agrupen en una anella per participar en un concurs de colles improvisades sense uniformar, habitualment durant el transcurs d'una ballada o aplec.

Colla infantil
Colla de competició formada per dansaires d'entre 11 i 14 anys d'edat.

Colla juvenil
Colla de competició formada per dansaires d'entre 15 i 18 anys d'edat.

Colla lliure
Colla que balla en un concurs de la Unió de Colles Sardanistes sense participar, al mateix temps, a cap dels campionats ni d’àmbit nacional ni territorial. La seva participació quedarà únicament circumscrita al propi concurs i mai afectarà cap dels campionats.

Colla passiva
Colla sardanista de competició que malgrat no estar desfeta, no participa activament a cap concurs ni campionat.

Colla sardanista
Conjunt de persones que dansen la sardana sigui en concursos, aplecs o exhibicions, amb voluntat de lluir la seva perícia en el ball.

Colla veterana
Colla de competició formada per dansaires amb edats a partir de 40 anys.

Comissió d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines
Entitat coordinadora dels aplecs de la sardana de les comarques barcelonines.

Compàs
Signe que expressa la mesura musical dels sons musicals. En la sardana s'utilitzen habitualment el 2/4 i el 6/8.

Compàs 2/4
Compàs de dos temps i on a cada temps hi entra una nota negra. És equivalent a dir que a tot el compàs hi entra una nota blanca i totes les combinacions possibles de valors, inclosos els silencis. Les sardanes s'escriuen en dos tipus de compàs, 2/4 o bé 6/8.

Compàs 6/8
En aquest compàs, hi entren 6 corxeres, tres a cada temps. Les sardanes s'escriuen en dos tipus de compàs, 2/4 o bé 6/8.

Competència de cobles
També coneguda com a CoCo, és una activitat que se celebra a la ciutat de Banyoles per les festes de Sant Martirià, on es troben quatre cobles a la vegada per a interpretar sardanes en tandes específiques. Tenen lloc dues sessions: el CoCo jove, el dissabte, amb cobles relativament joves; i el CoCo gran, el diumenge, amb cobles consolidades de prestigi.

Compositor
Persona que compon i crea obres musicals. En l'àmbit sardanista, doncs, seria la persona que compon sardanes o música per a cobla. Dins l'àmbit sardanista, també sol anomenar-se'l "Mestre".

Comptar
Determinar el nombre de compassos de cada una de les tirades de curts i llargs d'una sardana.

Concert de cobla
Acte musical en sala de concert, auditori, teatre, envelat o recinte obert, per a l'audició sense ballar-les de sardanes o altres obres escrites o arranjades per a cobla.

Concurs de colles
Acte sardanista on colles, formades habitualment per 6 parelles, competeixen segons la reglamentació de la Unió de Colles Sardanistes.

Concurs de colles improvisades
Acte sardanista, habitualment en el marc d'un aplec, on competeixen colles no uniformades i constituïdes per a l'ocasió, sense la reglamentació de la Unió de Colles.