Important: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Vocabulari sardanista

214 Resultats.

Tres
Un dels passos de tancament de la sardana. S'utilitza per acabar totes les tirades que tinguin un nombre de compassos senar.

Tresos
Un dels passos de tancament de la sardana ballada. En estil selvatà, s'utilitza per acabar la segona tirada de curts i la segona de llargs.

Treure
Resoldre la sardana. Esbrinar el nombre de compassos de curts i de llargs que té una sardana repartint-la correctament. Aquest concepte s'utilitza habitualment en l'àmbit de les sardanes revesses.

Trobada sardanista
Activitat sardanista amb la qual es pretén aplegar sardanistes de diferents àmbits, territoris o colles, entre d'altres. Poden ser trobades específiques de colles veteranes o infantils, entre d'altres.

Trombó
Instrument de vent i de metall de la cobla. S'acciona per una colissa o per pistons. Reforça els baixos i els contracants de la sardana. Hi ha un únic trombó a cada cobla.

Trompeta
Instrument de vent i de metall de la cobla. S'acciona per pistons i acostuma a acompanyar les melodies de la sardana. Solen haver-hi dues trompetes a cada cobla, tot i que algunes formacions n'incorporen una tercera.

Tutti
Passatge d'una sardana o peça per a cobla on tots els instruments toquen a la vegada i amb molta intensitat rítmica. En el ball, s'assimila el tutti dels músics amb el salt fort.

Unió d'Aplecs
Federació modal dintre de la Confederació Sardanista de Catalunya formada per les diferents Agrupacions, Associacions i Coordinadores d'aplecs dels diferents territoris.

Unió d'Associacions d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals
Entitat coordinadora dels aplecs de les comarques tarragonines.

Unió de Cobles
Federació modal dintre de la Confederació Sardanista de Catalunya formada per les cobles dels diferents territoris.

Unió de Colles Sardanistes
Nom amb que es coneix la Federació d'Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Aquesta entitat modal federativa fundada l'any 1958 i integrada dins l'estructura de la Confederació Sardanista de Catalunya, és qui organitza i regula les competicions de colles sardanistes.

Vergueta
Sinònim d' "Arquet".

Verra
Nom amb el qual també es coneix popularment el contrabaix.

Veta
Teixit en forma de cinta, de lli o cotó, fabricat ordinàriament amb lligat de plana, usat per a cordar l'espardenya amb la cama.