Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012.OK | Mes informació
Diccionari sardanista :: PortalSardanista

 

Vocabulari sardanista

214 Resultats.

Barítona
Instrument de la família de les xeremies, de doble canya, i que sona una quarta més greu que la tenora, cobrint el registre de la veu de tenor. Aquest instrument, nascut l'any 2013, va ser possible gràcies a un projecte de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans.

Bolo
1. Músic que actua en una cobla que no és la seva habitual.
2. Anar a tocar a la pròpia cobla.
3. Lloguer o actuació d'una cobla.

Broqueta
Vara prima de fusta que serveix per fer sonar el tamborí.

Campionat
Conjunt de concursos organitzats segons la reglamentació de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya amb l’objectiu de confrontar les diferents colles per determinar-ne les guanyadores segons els diferents àmbits, modalitats i categories.

Campionat de Catalunya
Tipologia de campionat on poden participar totes les colles sardanistes afiliades a la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) sense distinció del lloc d’origen d’aquestes. La seva resolució donarà com a resultat les colles campiones de cada modalitat i per cada categoria a nivell de tot Catalunya.

Campionat territorial
Tipologia de campionat on poden participar les colles sardanistes afiliades a la UCS, sempre i quan ho facin en la territorial corresponent a l’àmbit més pròxim d’origen de cada colla.

Canya
Llengüeta d'origen vegetal de certs instruments musicals aeròfons com el tible o la tenora, en el cas de la cobla.

Canya doble
Sinònim de "Doble canya".

Cap de colla
Persona que dirigeix i representa una colla davant l'organització i el jurat d'un concurs de sardanes.

Capdanser
Designa la persona que dirigia la dansa del contrapàs, càrrec distingit i honorífic. Avui s'assimila al cap de colla.

Capital de la Sardana
Població que, durant el període d'un any, esdevé el puntal de la promoció sardanista i organitza activitats lúdiques i divulgatives d'especial rellevància. Capital de la Sardana reinventa l'antic concepte de Ciutat Pubilla.

Caravana de la sardana
Comitiva de persones i vehicles que acompanyaven la Flama de la Sardana des de la Ciutat Pubilla sortint fins a la Ciutat Pubilla entrant el dia de la seva proclamació.

Categoria
Classificació de les colles sardanistes de competició en funció de l’edat dels seus integrants. Actualment, la UCS (que n'és l'organitzadora) estableix les següents categories: Alevins (fins als 10 anys), Infantils (fins als 14), Juvenils (fins als 18), Veterans (a partir dels 40), Grans (sense edat mínima ni màxima establerta). Els concursos es classifiquen en funció de tres paràmetres: àmbit, modalitat i categoria.

Ciutat pubilla
Localitat designada anualment per l'Obra del Ballet Popular a la qual se li reconeixien mèrits en el foment i difusió de la sardana. Durant aquell any, la ciutat organitzava i acollia multitud d'actes sardanistes. Aquest esdeveniment existí entre els anys 1960 i 2012.

Clau votiu
Element metàl·lic amb una frase o logotip que les entitats sardanistes que ho desitgen insereixen al Mur de Pep Ventura un cop l'any per a deixar constància d'un aniversari, celebració o commemoració relacionada amb l'entitat. Aquest mur està situat al camí dels Degotalls, vora el santuari de Montserrat.

Cobla
Conjunt instrumental català format per onze o dotze músics que interpreten la sardana o la música composta o arranjada especialment per a aquesta formació. La presència del dotzè músic es produeix en aquelles cobles que toquen amb tres trompetes, en lloc de les dues que acostumen a ser habituals.

Cobla de tres quartans
Formació reduïda de tres músics que antigament tocaven quatre instruments (flabiol i tamborí, sac de gemecs i tarota) documentada ja al segle XIV.

CoCo
Acrònim de "Competència de Cobles".

Colla activa
Colla sardanista de competició que participa activament en una o més categories de concursos de la Unió de Colles Sardanistes.

Colla alevina
Colla de competició formada per dansaires de fins a 10 anys d'edat.