Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012.OK | Mes informació
Diccionari sardanista :: PortalSardanista

 

Vocabulari sardanista

214 Resultats.

Acompanyament
Conjunt d'acords o notes que donen suport a una melodia.

Acord
Emissió simultània de tres o més sons que es regeixen per les regles de l'harmonia.

Aeròfon
Nom amb el que es designen els instruments musicals de vent segons la classificació de Hornbostel-Sachs, la més emprada per categoritzar els instruments de totes les cultures. La cobla disposa d'instruments aeròfons de fusta (un flabiol, dos tibles i dues tenores) situats a la filera davantera, i instruments aeròfons de metall (dues o tres trompetes, un trombó i dos fiscorns), situats a la filera del darrere.

Agrupació d'Aplecs sardanistes de les Comarques Gironines
Entitat coordinadora dels aplecs de les comarques gironines.

Agrupació sardanista
Associació o entitat que fomenta la sardana i la música de cobla en una localitat, municipi o territori.

Aire
Moviment vertical del cos propulsat per turmells i/o genolls tot adaptant-lo a la intensitat de la música.

Àmbit
En el sardanisme de competició, és la tipologia de campionat establerta segons la seva àrea d’aplicació geogràfica. Pot ser de dos tipus: àmbit nacional o territorial. Aquests dos àmbits es refereixen, respectivament, al Campionat de Catalunya i als Campionats Territorials. Els concursos es classifiquen en funció de tres paràmetres: àmbit, modalitat i categoria.

Àmbit nacional
Qualificatiu que s'aplica als concursos o campionats on poden participar totes les colles sardanistes afiliades a la UCS, sense distinció del seu lloc d'origen. Les activitats d'àmbit nacional són les que conformen el Campionat de Catalunya.

Àmbit territorial
Qualificatiu que s'aplica als concursos o campionats on només poden participar les colles sardanistes afiliades a la UCS, dins la territorial corresponent al lloc d'origen de cada colla. Les activitats d'àmbit territorial són les que conformen els Campionats Territorials.

Anella
Sinònim de "Rotllana".

Aplec
Acte sardanista de caràcter especial, pensat per a congregar sardanistes de diversos indrets i que sol transcendir la pura interpretació de sardanes. Pot complementar-se amb actes com àpats, concursos de colles improvisades, estrenes, sorteigs i altres, adreçats a guarnir i diversificar la festa. Pel seu caire especial, sol haver-hi un únic aplec per població (malgrat que hi ha excepcions) i ser una activitat força llarga. Acostuma a durar entre mitja jornada i un dia sencer, i sol comptar amb la participació de diverses cobles. Algunes poblacions omplen el cap de setmana del seu aplec amb altres activitats sardanistes, com concerts o ballades, com a al·licient per a que els sardanistes hi passin tot el cap de setmana.

Aplec d'ermita
Acte sardanista a l'aire lliure, a redós d'una ermita, per a ballar i/o escoltar sardanes interpretades habitualment per una única cobla.

Aplec internacional
Celebració festiva organitzada per ADIFOLK que aplega diferents grups de cultura popular catalana i que cada estiu se celebra en una ciutat europea diferent, amb la voluntat de difondre-la internacionalment. Si bé actualment és una trobada de vàries mostres de cultura popular, és una evolució de l'Aplec Internacional de la Sardana.

Arquet
Petita vara de fusta, anomenada també arc o vergueta, que manté tibant una metxa de crins de cavall per a fer sonar el contrabaix.

Arranjament
Adaptació d'una composició musical a veus o instruments per als quals no havia estat originalment escrita.

Audició
Sinònim de "Ballada".

Ballada
Acte sardanista per a ballar i/o escoltar sardanes interpretades per una cobla. Sinònim d'"Audició".

Ballada doble
Acte sardanista per a ballar i/o escoltar sardanes interpretades per dues cobles, una darrera l'altra o bé alternativament. Sinònim de "Doble ballada".

Ballador
Sinònim de "Dansaire".

Baqueta
Vara prima de fusta que serveix per fer sonar el timbal.