Coordinadora Sardanista de L'Hospitalet

Benvinguts a la web de la Coordinadora Sardanista de L'Hospitalet de Llobregat,una entitat promotora de la sardana a través de ballades, cursets, concerts i aplecs. Vols formar-ne part?Carrer Digoine, 33 1a. planta - 08901 L'Hospitalet de Llobregat

Mercè Tubau | T.601 70 67 92 | csardalh@hotmail.com
Isabel Abaijon | T.626 86 67 13 | aviasardanista@hotmail.com
tornar a la miniweb

Vintincinque Aniversari del Esbart de L'H

Dc. 24-Mai-2017

Acte commemoratiu 25e aniversari de l'esbart Dansaires de L'H del Casino del Centre

Acompanyament musical cobla Ciutat de Terrassa.Dissabte 27 de Maig 18:h

Maria Mercè Navarro guanya la 2a edició del concurs de sardanes balladores de Prats de Molló La Presta

Dv. 21-Jun-2019

La compositora Maria Mercè Navarro ha guanyat, aquest passat diumenge 16 de juny, la 2a edició del concurs de composició de sardanes de Prats de Molló La Presta. Ha sigut amb la sardana Vora el Tec, creada expressament per a aquest concurs.

Segons la pròpia Navarro, "estic molt contenta i hi vaig posar el cor i l'ànima mentre la composava". També ha comentat que el seu estil és més melòdic però de cara a aquest concurs la va escriure especialment més balladora. Tanmateix, reconeix que qualsevol de les altres 5 peces finalistes podrien haver aconseguit el triomf. Aquesta és la 3a vegada que Navarro aconsegueix guanyar un certamen musical. Les convocatòries anteriors amb premi van ser al concurs del SardaTIC i al de Ripoll com a Capital de la Cultura Catalana.

Aquesta victòria de Navarro consolida la puixança i el reconeixement vers les dones que s'està instal·lant al món de la sardana i la cobla. De fet, segons la guanyadora, "m'han felicitat pel que suposa per a mi, però també per a les dones". És important ara mantenir aquest suport a les dones amb la programació de les seves obres a les ballades, concerts, Aplecs i concursos de colles.

El procediment del concurs de Prats de Molló La Presta es basa en una selecció musical per part de Dani Gasulla i Olivier Marquès i després una audició privada de sardanistes seleccionats de Camprodon i de Prats de Molló. Així, de les 12 obres presentades enguany, es van triar 6 sardanes que la cobla Tres Vents ha interpretat en una ballada específica per al concurs, a Prats de Molló. Tots els sardanistes assistents han pogut votar amb 3, 2 o 1 punt les seves 3 sardanes preferides. El recompte de vots hat donat la 1a plaça a Navarro. El 2n lloc ha sigut per a Jordi León amb Gresca, tabola i Ball de Rams i el 3r per a David Pigassou amb Alegria al Foiral. La guanyadora ha rebut 1.500 €, el 2n 1.000 € i el 3r, 500 €.

Aquest certamen és bianual i sorgeix de l'Ajuntament de Prats de Molló La Presta, en col·laboració amb els compositors Olivier Marquès i Dani Gasulla. És una molt bona proposta per incentivar la creació de noves sardanes, sobretot a l'entorn del Rosselló. A la 1a edició el guanyador va ser-ne Jordi Paulí, seguit de Lilian Perez i David Pigassou.

Cartell estel·lar a la 3a edició del festival 'Amb So de Cobla' de Palamós

Dc. 19-Jun-2019

Aquest dimecres 19 de juny s'ha presentat a Girona la 3a edició del festival 'Amb So de Cobla', de Palamós, centrat en la música de la cobla. Enguany hi haurà 3 produccions pròpies i la presència de noms de la música molt destacats com el grup Obeses, el saxofonista Llibert Fortuny i la BigCat de música llatina. A més a més, se celebraran diverses activitats prèvies i posteriors. Les dates d'aquesta nova programació seran del dimecres 7 d'agost al diumenge 11 d'agost.

El 1r plat fort serà el dijous 8 d'agost, a les 23:00 h. al Parc del Convent dels Agustins amb Llibert Fortuny i l'Electro Cobla Sound. Una proposta que promet una bona barreja entre el nostre so i el jazz tradicionals amb música electrònica.

L'altra gran proposta serà el divendres 9 d'agost, a les 23:00 h., al Passeig del Mar (Zona Petanca) amb BigCat de música llatina, amb 'La sardina llatina'. Es tracta d'una fusió de ritmes i gèneres tradicionals com el joropo venessolà, el tango argentí, el baiao brasiler, el son montuno cubà o la sardana catalana, amb possibilitats d'improvisació i creació personal.

I el 3r concert nou serà el dissabte 10 d'agost, a les 23:00 h., amb Obeses i la cobla Berga Jove, amb el Cor d'Obeses, al Passeig del Mar (Zona Petanca). Serà una proposta de la formació tradicional catalana per excel·lència interpretant música moderna, i a l'inversa, el repertori tradicional català sonarà interpretat per una banda moderna. Un experiment musical molt interessant que trencarà barreres i podrà degustar d'una 1 hora i mitja.

Les altres grans propostes del món de la cobla començaran amb el 19è Concert de la Costa Brava Memorial Ricard Viladesau, amb les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins. Serà el dimecres 7 d'agost, a l'Arbreda Municipal, a les 22:00 h. Seguirà l'endemà dijous 8 d'agost amb el concert de celebració dels 90 anys de La Principal del Llobregat, Som. Serà a les 20:00 h. al Passeig del Mar.

El divendres 9 d'agost sonarà New Catalan Ensemble a les 20:00 h. Parc del Convent dels Agustins. Serà una proposta musical a partir del poemes de Josep Carner de Bestiari, sota la direcció d'art del reconegut artista Arnal Ballester. S'ha becat joves il·lustradors de l'Escola Massana de Barcelona, perquè elaboressin "creacions originals per a cadascun dels poemes".

L'endemà, disasabte 10 d'agost, hi haurà l'actuació itinerant de Coblatropic & Cobosmika, a les 22:00 h. Es tracta d'una fanfàrria mòbil amb el so d'una cobla formada per 8 músics on es combinen "temes propis i versions de música llatina, creant una sonoritat world music que de ben segur convidarà a ballar". I tot això amb la CobosMika Company i el seu llenguatge coreogràfic "atrevit, explosiu i virtuós" que barreja dansa i improvisació i "incorpora elements provinents de les arts marcials i el teatre físic".

El diumenge 11 d'agost s'acabarà el festival a l'escenari fix del Passeig del Mar amb l'exhibició, a les 20:00 h., de la colla de sardana esportiva Dolç Infern, de Lleida i amb la cobla Mil·lenària, de Perpinyà.

Com a activitats prèvies el diumenge 28 de juliol, a les 17.30 h. l'Arbreda Municipal acollirà el 51è Aplec de la Sardana de Palamós, amb les cobles Mil·lenària, Bisbal Jove, Mediterrània, Amsterdam, i Baix Empordà. I encara cal considerar com a integrants de la proposta del festival les actuacions a Banyoles (dimecres 11 de juliol a les 21:00 h. a la Plaça Major), Figueres (dimarts 13 d'agost, a les 22:00 h. a la Plaça de Josep Pla) i Lloret de Mar (diumenge 1 de setembre, a les 21:00 h. de la BigCat de música llatina.

A més a més, com a les edicions anteriors, hi haurà una jornada de formació per a joves instrumentistes de cobla. Serà el dissabte 26 d'octubre, de 10:00 h. a 14:00 h. l'Aula d'Aprenentatge de Palamós i a les 18:00 h. s'oferirà un concert, a la Plaça de Sant Pere a càrrec dels alumnes de l'any passat. Els professors d'aquesta edició seran a la trompeta, Toni Gallart; al fiscorn i el trombó, Pep Moliner; al tible, Ivan Alcazo; a la tenora, Jordi Molina, al contrabaix, Joan Druguet i al flabiol, Xavier Torrent. Per inscriure-s'hi cal fer-ho a través de la pàgina electrònica del festival.

Durant la presentació, Arnau Tordera, líder d'Obeses, ha reivindicat el so de la cobla i la seva potència i expressivitat. De la seva banda, el codirector del festival, Adrià Bauzó, ha destacat que en només 3 anys ja han pogut percebre que "el festival creix, en dimensió, en capacitat de producció i en públic". També afirmat que es reben moltes propostes per participar-hi, però no poden escollir-les totes.

Lla directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha descat la línia artística dels directors del festival, Pau Marquès i Adrià Bauzó, i els ha esperonat a continuar treballant en "col·laboració i coordinació amb la resta de festivals del país". També ha fet esment que la creació d'aquest certamen va respondre a la voluntat de corregir "una mancança dins el mapa global dels festivals a Catalunya: és l'únic dedicat al so de la cobla. No hi era i per això vam impulsar-ne la creació".

De la seva banda, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha indicat que està "satisfet pel camí fet fins ara i molt il·lusionat per una programació ambiciosa que la gent espera". Pel que fa al diputat en funcions Jordi Camps, ha declarat que "difondre el so de la cobla també com element d'atractiu turístic és un valor que cal remarcar" i s'ha mostrat satisfet pel treball col·laboratiu de les diverses administracions implicades al projecte.

El festival compta amb un pressupost de 90.000 € i totes les propostes, excepte el Memorial Ricard Viladesau, són gratuïtes per al públic.

A la presentació del festival hi ha participat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco; l'alcalde de Palamós, Lluís Puig; el diputat provincial de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el codirector d'Amb So de Cobla, el tenora Adrià Bauzó i el cantant del grup Obeses, Arnau Tordera.

Aquest festival l'impulsen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Palamós, en col·laboració amb l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós i el suport de la Diputació de Girona i de la Confederació Sardanista de Catalunya. El seu objectiu és "divulgar el so de la cobla amb l'objectiu de situar-la en un lloc central de la creació contemporània". Per això l'aposta d'enguany amplia la presència de músics coneguts d'altres gèneres, per arribar a més públics.

Concert de presentació al Palau de la Música del disc de sardanes de Juli Garreta

Dt. 18-Jun-2019

Aquest proper dimarts 25 de juny, la Sala Petita del Palau de la Música Catalana (C/ del Palau de la Música, 4-6), acollirà a les 19:30 h., el concert de presentació de la integral 'Juli Garreta i Arboix. Les sardanes per a cobla'. El concert comptarà amb la participació de la Cobla de Cambra de Catalunya, el pianista Albert Guinovart i la soprano Marta Valero, sota la direcció de Bernat Castillejo.

L'entrada és gratuïta i es poden reservar a través de la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya al 93 319 76 37 o al correu electrònic mpc@musicsperlacobla.cat. En tots els casos cal indicar el nom i cognoms, número de telèfon i el número d'entrades que es desitgen.

La presentació és, concretament, del darrer dels 5 discos que s'han anat editant des del 2018. Però això implica que es culmini aquesta obra i per tant se'n pugui oferir la versió final: una caixa especialment editada amb els 5 volums. En total hi ha 62 sardanes, que mostren l'evolució cronològica compositiva de Garreta. Des de sardanes que sonen a s. XIX fins a obres més experimentals.

Aquest lot de 5 discs conté un llibret especial amb 40 pàgines plenes d'informació. S'hi pot llegir una introducció del periodista i escriptor Jordi Lara, una explicació de la doctora en Musicologia Anna Costal, compaginada per Josep Maria Serracant i una cronologia de les sardanes, i quins músics les han interpretat al llarg d'aquests anys. Cal tenir en compte que durant els 10 anys que s'han anat editant aquests 5 discs han participat a les gravacions fins a 70 intèrprets. Al final es tracta d'una obra cabdal de la discografia no només sardanista, sinó de la música catalana. Per a Serracant, "discogràficament és el més gran que s'ha fet mai al món de la cobla". En tots els casos la direcció ha anat a càrrec de Bernat Castillejo.

A l'esdeveniment hi intervindran Maria Àngels Blasco, directora general de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Mariona Carulla, presidenta de l'Orfeó Català; Josep Maria Serracant i Jesús Ventura de Músics per la Cobla i Anna Costal, doctora en Musicologia que presentarà les 5 sardanes que s'interpreteran. Així es podrà escoltar 1 peça de cada disc i apreciar l'evolució musical de Garreta al llarg de la seva vida. A més a més, sonaran 5 cançons per a veu i piano, en què actuaran el conegut músic i compositor Albert Guinovart i la soprano Marta Valero.

Aquesta presentació l'organitzen Músics per la Cobla i el Palau de la Música Catalana i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social 'laCaixa', la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Auditori Pau Casals.

Emissió especial per les 1.000 edicions del programa 'Sardanes en Blau'

Dl. 17-Jun-2019

Aquest proper dissabte 22 de juny s'emetrà l'edició 1.000 del programa 'Sardanes en blau', de Canal Blau FM, l'emissora municipal de Vilanova i la Geltrú, després de més de 10 anys d'emissió des que el 1r programa es va emetre l'any 2007. Per commemorar-ho emetran un programa especial.

Així, a aquesta emissió mil·lenària s'hi estrenaran el darrer disc de la cobla Maricel, que encara no està disponible; la sardana Maricel i l'obra per a cobla en tres moviments L'Indià. Ambdues obres són de Jordi Paulí. També hi aniran els músics Carles Santigo i Joan Moliner, que junt amb Jordi Paulí, membre del programa, interpretaran alguna obra en directe, per a sorpresa de tothom. La part emotiva serà l'emissió d'unes paraules dedicades especialment per Lluís Puig, des de Bèlgica. La durada d'aquesta emissió serà de 2 hores, en contra de l'hora habitual.

Aquesta edició 1.000 s'emmarca en la permanència a la ràdio durant més de 10 anys, que ha suposat el reconeixement i l'estima de diversos persones del món de la sardana. Així, per exemple, Jordi Paulí els va dedicar la sardana Sardanes en Blau i Joan Moliner la sardana Set-cents estels blaus.

Actualment, l'equip del programa el conformen, a part dels tècnics de la ràdio, Agustí Gil, Xavier Pla, el ja citat Jordi Paulí i la sardanista de Sabadell Rosa Capdevila.

Aquest programa sardanista s'emet tots els dissabtes i diumenges des de fa més de 10 anys, al 100.4 de la FM. També es pot escoltar per internet a de la pàgina electrònica http://sardanesblau.blogspot.com/. El seu objectiu és "transmetre una estima incondicional per la joia mes gran que tenim: la sardana", segons indiquen des del programa. Té una durada d'1 hora i s'hi presenten "novetats musicals del món de la cobla amb gravacions de totes les èpoques".

Al llarg d'aquests 1.000 progarmes hi han assistit diversos compositors coneguts del món de la sardana com Jaume Cristau, Dolors Viladrich, Carles Santiago, Xavier Piñol, Xavier Forcada, David Estañol, Concepció Ramió o Anna Costal, però també d'altres personatges com Salomé, Rita Marzoa.