Coordinadora Sardanista de L'Hospitalet

Benvinguts a la web de la Coordinadora Sardanista de L'Hospitalet de Llobregat,una entitat promotora de la sardana a través de ballades, cursets, concerts i aplecs. Vols formar-ne part?Carrer Digoine, 33 1a. planta - 08901 L'Hospitalet de Llobregat

Mercè Tubau | T.601 70 67 92 | csardalh@hotmail.com
Isabel Abaijon | T.626 86 67 13 | aviasardanista@hotmail.com
tornar a la miniweb

Vintincinque Aniversari del Esbart de L'H

Dc. 24-Mai-2017

Acte commemoratiu 25e aniversari de l'esbart Dansaires de L'H del Casino del Centre

Acompanyament musical cobla Ciutat de Terrassa.Dissabte 27 de Maig 18:h

Canvi a la presidència de la Confederació Sardanista de Catalunya

Dt. 18-Feb-2020

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, deixa el càrrec quan s’ha complert mitja legislatura per encapçalar el rellançament del projecte de la Fundació Universal de la Sardana. El seu substitut serà el fins ara vicepresident, Xavier Tresserras, segons s’ha decidit a la Junta General celebrada aquest dimarts 18 de febrer a la Casa de la Sardana de Barcelona.

D’aquesta manera, Xavier Tresserras té com a tasca seguir amb la feina perquè la UNESCO inscrigui la sardana com a part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, així com d’altres projectes destacats, com el concurs popular La Sardana de l’Any o el patrocini de diverses empreses com San Miguel o Bon Preu de diverses activitats referents del món de la sardana. A més a més, també servirà per obrir pas a noves línies de treball.

La tasca de Rucabado durant els 8 anys que ha dirigit la Confederació Sardanista de Catalunya s’han caracteritzat per una profunda transformació. La primera ha sigut precisament la conversió de l’antiga Federació Sardanista de Catalunya en l’actual Confederació, és a dir, una federació de federacions sardanistes. Per això, des de llavors s’ha avançat molt, especialment en allò que fa referència al desenvolupament de la seva estructura organitzativa. Així, s’ha creat la Unió d’Aplecs Sardanistes de Catalunya (UASC), la Federació i Associació de Cobles de Catalunya, la Federació Sardanista de les Comarques Barcelonines i s’ha reactivat la Fundació Universal de la Sardana (FUS). Actualment es troben en formació les federacions territorials de Girona i Tarragona. Precisament, el creixement sostingut durant aquest període de les activitats de la pròpia Confederació Sardanista de Catalunya ha portat a efectuar una reestructuració del seu òrgan de govern per tal d’adequar-lo a les noves necessitats i poder entomar de forma satisfactòria els reptes que de forma continuada proposa la societat.

La Fundació Universal de la Sardana que liderarà ara Joaquim Rucabado es va crear el 1992, amb l’objectiu de difondre la sardana a l'estranger. Sense perdre de vista aquesta finalitat, ara es reactiva l’entitat després que la seva activitat s’aturés el 2013. La seva represa té l’objectiu de donar suport a totes les iniciatives destacades del món de la sardana que fomentin les principals federacions sardanistes. A més a més, s’ha produït un canvi en els seus estatuts i en el nomenament de nous patrons, 5 dels quals ho són per designació de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Aneto renova per 5è any la col·laboració amb la Confederació Sardanista de Catalunya

Dl. 17-Feb-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya ha renovat el conveni de col·laboració amb la marca de caldo Aneto per 5è any consecutiu. D'aquesta manera els Aplecs i concursos de sardana esportiva podran oferir degustacions dels seus productes, així com merxandatge, amb l'objectiu de facilitar el seu atractiu i el seu finançament.

Així, totes les entitats que ho demanin podran aconseguir brics de caldo per distribuir entre els sardanistes, bosses comercials i un lot de productes per esdeveniment. La coordinació per demanar-ho serà a través de les federacions territorials d'Aplecs i la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS).

Cal que els programes de mà, cartells, missatges a xarxes, etc. de les activitats sardanistes incorporin el logo d'Aneto. Se n'haurà d'enviar-ne un exemplar, imprès o en digital, a la Confederació Sardanista de Catalunya per poder justificar davant la marca la difusió. En aquest sentit, també s'ha de facilitar imatges que demostrin que els producets s'han fet arribar als participants a les activitats. I finalment, cal promoure que tant els dansaires com el públic pengin a les seves xarxes socials continguts amb l'etiqueta #yoloheprobado i mencionen els comptes d'Aneto Natural. Si les entitats no compleixen aquestes sol·licituds suposarà l'exclusió d'aquest patrocini per a properes edicions, així com d'altres projectes que puguin sorgir amb d'altres marques. També és important respectar els terminis de recollida de material que indiqui cada federació territorial, perquè si s'incompleix suposarà igualmente l'exclusió de la participació en aquest conveni.

Amb aquests productes els organitzadors poden oferir una experiència completa als sardanistes, ja que pot servir per motivar per oferir premis especials i augmentar el finançament amb, per exemple, la venda de més tires de rifes. I també és un reforç per a la marca Aneto, que així pot comunicar-se amb un ampli número de clients o possibles clients.

Aquest acord amb Aneto és una via de relació amb empreses que va endegar la Confederació Sardanista de Catalunya fa uns anys. De moment, ha donat bons resultats, amb l'interès del públic sardanista. Però és important demostrar-lo a Aneto per seguir amb l'acció molts més anys.

Aquest passat 2019 es va gestionar aquesta activitat a 109 Aplecs i 24 concursos d'arreu del territori. L'esperança no només és arribar al mateix número, o superar-lo, sinó que es pugui demostrar a la firma que és una acció activa, no només via la cartelleria, sinó sobretot també a les xarxes socials.

Tornen les ballades davant la Catedral dels dissabtes a la tarda

Dl. 17-Feb-2020

Aquest dissabte 22 de febrer tornen les ballades dels dissabtes a la tarda al Pla de la Catedral, després de les gestions que ha desenvolupat l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB) amb l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelon (ICUB) per recuperar un projecte que semblava abocat a desaparèixer després de la mort de Sebastià Alba, el seu dinamitzador. Així, la ballada serà en el seu horari habitual, a les 18:00 h., amb la cobla La Principal del Llobregat.

La programació durarà, de moment, fins a finals de juny. Durant els mesos d'estiu (juliol, agost i setembre) i fins a la Mercè se celebrarà una ballada setmanal, amb el dia encara per concretar. Després de la Mercè, les ballades tornaran als dissabtes a la tarda, a les 18:00 h., fins a finals de novembre.

Així, el projecte que va endegar fa 50 anys l'Obra Sardanista Violetes del Bosc ha trobat continuïtat. El cicle s'integra dins d'un nou concepte de ballades al Pla de la Catedral que coordina l'ACFB. D'aquesta manera l'entitat s'encarrega de les ballades tradicionals de disssabte a la tarda i diumenge al matí, a un dels indrets emblemàtics de Catalunya. De fet, la idea és que siguin un 'monument' més, de caire immaterial, de l'atractiu de Barcelona.

A més a més, aquest nou format busca la col·laboració dels sardanistes i la ciutadania en general. Per això s'ha creat una pàgina en què es poden aconseguir els formularis per finançar aquestes ballades. L'import que doni la gent es podrà desgravar de la declaració de la renda de l'any en curs. Si les més de 800 persones que van signar una sol·licitud per mantenir les ballades fan una bona donació cada any, les ballades estaran assegurades.

El projecte compta amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Fundació Universal de la Sardana, La Principal del Llobregat i diversos col·laboradors.

El programa 'Mans' rep un reconeixement i prepara una festa pels seus 15 anys

Dj. 13-Feb-2020

El programa 'Mans' de Catalunya Ràdio rebrà el reconeixement a la indústria musical catalana pels seus 15 anys dels Premis Enderrock 2020, segons ha comunicat avui l'empresa editora. En aquest sentit, per celebrar aquests 15 anys el programa té prevista una festa pel proper dissabte 21 de març, al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).

Des de 'Mans' es mostren molt contents per aquest reconeixement que valora la seva trajectòria i contribució a la música, en aquest sentit, d'arrel tradicional. El lliurament del guardó serà el proper dijous 5 de març, a l'Auditori de Girona. En aquest esdeveniment, hi actuará la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, amb el grup de rock Sangtraït. A més a més, les televisions i ràdios de La Xarxa, el 33 i iCAT retransmetran conjuntament per 1r cop i en directe la gala de la 22a edició dels premis de la música catalana.

A part de 'Mans', també rebran aquest reconeixement els segells discogràfics Gandula, pels seus 10 anys i Kasba Music, pels seus 15 anys; els espais musicals de L'Auditori, pels seus 20 anys, el Liceu, pels 20 anys des de la reobertura, el Cafè Slàvia, pels 25 anys, Jazzman, pels seus 40 anys, així com el festival Guitar BCN, pels seu 30 anys, l'empresa Alter Sinergies, pels seus 15 anys i la plataforma cultural Lapsus, també pels seus 15 anys.

Per commemorar l'efemèride 'Mans' ha previst una festa el proper dissabte 21 de març al CAT, a partir de les 12:00 h. I a partir de les 13:00 h. es farà el programa en directe amb tots els assistents, per acabar amb una festa. L'esdeveniment comptarà amb l'actuació en directe del grup Biflats, impulsat per la Bisbal Jove. Des de 'Mans' s'informarà properament de com s'hi podrà accedir.

Els Premis Enderrock són uns premis musicals que s'atorguen des del 1194, impulsats per la revista Enderrock.

una producció de Grup Enderrock amb el suport de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, Estrella Damm, Generalitat de Catalunya i Fundació SGAE.

Projecció a la Casa de la Sardana del documental 'Fer de músic 2019'

Dt. 11-Feb-2020

La Casa de la Sardana acull aquest proper dimecres 26 de febrer, a les 18:30 h. la presentació del documental 'Fer de músic 2019', que coordina Jordi Molina. A l'esdeveniment hi participaran Núria Feliu, Albert Guinovart i Fina Dalmau, alguns dels personatges entrevistats enguany, així com Jordi Molinla, coordinador de 'Fer de músic' i Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània 'can Quintana' de Torroella de Montgrí. L'accés és gratuit, fins omplir l'aforament.

El projecte 'Fer de músic' recopila, des de fa anys, entrevistes amb diversos intèrprets de cobles i orquestres per rescabalar la memòria i la tradició d'aquests perfils. Enguany s'ha dedicat a personatges relacionats amb la cobla, malgrat no hagin sigut intèrprets. Així, s'hi troba Núria Feliu, com a cantant de sardanes; Albert Guinovart, com a compositor de música per a cobla malgrat venir d'una altra disciplina; Pep Poblet, músic relacionat amb grans artistes que va tocar 1 any amb la Maravella; Fina Feliu, 1a dona a dedicar-s'hi i Marcel Casellas, músic i compositor que ha aprofitat l'essència de la cobla per a les seves propostes musicals.

El documental té 1 hora de durada i després hi haurà un col·loqui amb els intèrprets convidats. Així tot el públic assistent podrà tenir una visió més propera i directa de part d'aquests artistes.

Per a aquest any 2020 també es preveu desenvolupar un altre capítol de 'Fer de músic' i Molina ja està determinant els entrevistables. En aquest sentit, des del seu inici, el projecte ha recopilat gairebé 50 testimonis. Es tracta d'un material de 1r nivell per entendre el món de les cobles i les seves orquestres i la seva evolució, així com de la societat. Aquestes gravacions estan disponibles al mencionat Museu de la Mediterrània 'can Quintana' de Torroella de Montgrí.

El documental que s'emetrà a la Casa de la Sardana es va presentar a finals de gener i hi ha prevista una nova sessió a Manlleu el divendres 6 de març.

Aquesta sessió s'emmarca en les diverses activitats que organitza la Casa de la Sardana com a Casa de la Festa.

Presentació d'un nou disc temàtic de Maria Teresa Monclús

Dl. 10-Feb-2020

Aquest proper dissabte 15 de febrer, el Teatre de Sant Joan de les Abadesses acull ales 21:00 h. la presentació del nou disc temàtic de sardanes de Maria Teresa Monclús en format concert. La part musical va a càrrec de la cobla Ciutat de Girona.

El volum recull 11 peces diferents. 9 d'elles són les darreres sardanes de Monclús, amb títols com A un sardanista manlleuenc, De Ripoll a Sau, La nena de les trenes, La via romana o Sant Joan vila estimada. Precisament aquesta sardana té una altra versió a l'enregistrament. S'hi ofereix una versió cantada, amb la soprano Maria Àngels Miró, i la Ciutat de Girona. I l'obra que tanca el disc és la composició lliure per a cobla Estels de Catalunya.

Se n'ha fet una edició de 500 còpies i el volum es pot comprar per 15 €. Estarà disponible a les actuacions de la cobla.

Aquesta gravació ha rebut l'ajuda de la Confederació Sardanista de Catalunya per a l'edició de nous projectes discogràfics.