Última hora: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Història de la UCS

Què és

La UNIÓ DE COLLES SARDANISTES DE CATALUNYA és una entitat que aixopluga en règim federatiu a colles d'arreu de Catalunya, així com aquelles colles que ho han sol·licitat, tot i essent residents fora dels límits polítics del Principat. El nombre de colles federades és d'unes 275.

Origen i fundació

La UNIÓ DE COLLES SARDANISTES va ésser fundada l'any 1958, en uns moments en els quals l'anomenada "OBRA SINDICAL DE EDUCACIÓN Y DESCANSO" veia amb molt bons ulls la possibilitat d'integrar les colles sardanistes a la seva organització.

Considerades diverses possibilitats, les colles de l'època van decidir reunir-se per fundar una associació anomenada UNIÓ DE COLLES SARDANISTES, defugint deliberadament, per conveniències de la situació política del moment, la denominació de "Federació", que és la que en realitat li corresponia. Les activitats que duu a terme la UNIÓ DE COLLES SARDANISTES són diverses.

Campionat de Catalunya

En aquest certamen d'edició anual hi participen colles de totes les edats, distribuïdes per aquest concepte en diverses categories:

  • Alevina: nens i nenes fins a 10 anys.
  • Infantil: nens i nenes fins a 13 anys.
  • Juvenil: nois i noies fins a 17 anys.
  • Gran: nois i noies a partir de 17 anys (i més joves si s'escau).
  • Veterans: homes i dones amb una edat mitjana global no inferior als 40 anys.

El Campionat està format per diverses especialitats o modalitats:

  • Lluïment.
  • Revesses.
  • Punts lliures.

Les colles, amb independència de la seva edat o categoria, poden actuar en diversos campionats:

  • Campionat de Catalunya.
  • Campionats Territorials: Barcelona ciutat, Barcelona Comarques, Girona, Lleida, i Tarragona.

En total, els Campionats estan formats per unes 170 colles.

Paral·lelament també es duu a terme un CAMPIONAT INDIVIDUAL DE SARDANES REVESSES per a sardanistes federats i no federats, és a dir, de lliure participació.Cloenda del Campionat de Catalunya

Finalitzada la temporada de concursos, s'organitza la Cloenda del Campionat de Catalunya, en la qual es procedeix al lliurament de trofeus i recordatoris a les colles participants, en el transcurs d'un acte que sovint emplena tota una diada d'activitats.

Assessorament federatiu

La Unió de Colles assessora tots els concursos que ho sol·liciten per dur a bon terme la seva realització, tot intervenint activament en l'organització i total supervisió dels anomenats concursos bàsics, d'obligada assistència per a les colles que participen en el Campionat.

Exposició

La Unió de Colles ha confeccionat una exposició amb material gràfic de totes les èpoques del sardanisme de competició.

Aquesta exposició és instal·lada allà on és sol·licitada i ha recorregut ja, en el curt temps de la seva existència, diverses entitats i poblacions de Catalunya.

Anunci de concursos

La Unió de Colles Sardanistes publica en aquest portal web els anuncis de tots els concursos que es celebren al llarg de la temporada, per a la informació de les colles i la realització, per part d'aquestes, de llurs inscripcions de participació.

Formació

Periòdicament es porten a terme, organitzades per la Unió de Colles, jornades de formació per a directius de colla, dansaires i jurats.Obra de divulgació musical

Tots els dies festius al matí i els dimecres d'estiu a la tarda es duen a terme ballades de sardanes al pla de la Catedral de Barcelona.

Juntament amb "Amics dels Concerts" de l'Agrupació Cultural i Folklòrica de Barcelona, la UCS organitza el tradicional Concert de Nadal.

Ensenyament

La Unió de Colles Sardanistes ha intervingut activament en l'elaboració dels principals programes de l'ensenyament reglat de la Sardana, com ho és el Saltem i Ballem impulsat i patrocinat en el seu moment per "la Caixa de Pensions", i el Curs de Formació de Monitors Sardanistes que imparteix la Federació Sardanista de Catalunya.

Components de les colles sardanistes, actuen com a monitors en l'ensenyament de la Sardana, en nombroses escoles, entitats i institucions del País. Cal destacar la seva massiva participació en L'ESCOLA DE SARDANES DE "EL CORTE INGLÉS" en la totalitat de les seves edicions a Barcelona Ciutat i a Sabadell. També ha editat darrerament un Video de TÈCNIQUES D'ASSAIG adreçat a les colles sardanistes.

Publicacions

UNIÓ és la revista de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Confeccionada amb un excel·lent nivell de qualitat, és oberta a totes les manifestacions de la cultura popular de Catalunya. De publicació aproximadament trimestral, és una revista moderna, dinàmica i compromesa. La revista UNIÓ té una amplia distribució a través de dansaires de colles, organitzadors de concursos, entitats, institucions i nombrosos subscriptors particulars.

Un cop finalitzada la temporada de concursos, l'Àrea de Campionat de la Unió de Colles confecciona el que es coneix com a Llibre Blanc del Campionat o Anuari, que recull de forma exhaustiva tot allò que ha intervingut en el seu desenvolupament: concursos, colles participants, classificacions finals de totes les categories, jurats, dades estadístiques, anècdotes etc. Aquesta publicació es lliura gratuïtament a les colles, jurats, delegats, etc. en el decurs de la Cloenda del Campionat.