Important: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Com entrar a la rotllana. Ballem?

Un cop hem après a ballar curts i llargs, i també a fer aires, arriba l'hora de ballar. Tot i que la sardana és una dansa de germanor oberta a tothom, a continuació teniu una sèrie de consells que ens poden ajudar a determinar on i quan és millor que ens posem a ballar, sense perjudicar la resta de balladors:

 • Hem de posar-nos a la rotllana que creiem que s'acosta més al nostre nivell. Si ballem diferent que la resta de dansaires, probablement ni ells ni nosaltres estarem a gust.

 • Dins la rotllana, hem de localitzar qui compta i reparteix i estar atents a les seves indicacions.

 • Podem entrar a la rotllana en qualsevol moment, menys quan se salta.

 • Demanarem l'entrada des de l'exterior de l'anella tocant les mans dels dansaires tot esperant que s'obri la rotllana.

 • Per a entrar a una rotllana ho farem trencant una contra-parella, mai una parella. És a dir, no entrarem mai per la dreta d'un noi.

 • Mai no provarem de posar-nos en una rotllana que estigui assajant.

 • No sortirem de la rotllana abans que s'acabi la sardana a no ser d'un motiu d'especial urgència.

 • La mà de l'home aguanta la de la dona, amb delicadesa, mai fortament ni repenjant-se en el veí. L'home, amb la mà disposadament oberta pren la mà de la noia.

 • La posició dels braços varia en funció de si estem ballant curts o llargs:

  1. En els curts els braços estaran avall, separats del cos amb naturalitat, sense massa rigidesa però sense deixar-los morts.

  2. En els llargs els braços estaran aixecats a l'alçada de l'espatlla i es mantindran així durant tota la tirada.

  3. En qualsevol cas, la posició de braços, així com la intensitat dels aires i els altres aspectes de la dansa, intentarem que s'adeqüin al màxim als de la resta de membres de la rotllana on haguem entrat. Ben mirat, la sardana és una dansa col·lectiva. Tant per harmonia i estètica com per evitar patiments físics, quan més ens adeqüem a la resta de balladors, millor.

El següent vídeo ens mostra la formació d'una rotllana. Sona l’introit de flabiol i el capdanser ràpidament crida la colla per a donar-se les mans i començar a puntejar la sardana. Cada noi pren sempre la noia que serà la seva parella a la dreta i es forma la rotllana per començar a ballar els curts.

Després, podem veure com s'incorporen nous balladors seguint alguns dels consells indicats anteriorment: els nous dansaires s'incorporen sense trencar parella, evitant fer-ho durant el salt, i col·locant mans i braços com s'ha indicat anteriorment.

Ara, ho podreu aprendre tot veient la colla Mans amigues ballant la sardana 'Família GASP' del compositor Carles Santiago.