Cobla Sabadell

Us trobeu a l'espai propi de la cobla Sabadell dins del Portal Sardanista. Aquí trobareu una mica del que és i fa la nostra cobla, que porta aquest nom des de l'any 1952, quan prengué el relleu de l'antiga cobla Molins.Carrer Riego, 28 08202 - 08202 Sabadell

Josep Valldaura, Representant | T.649111357 | contacte@coblasabadell.com
tornar a la miniweb

Diumenge dia 12 de febrer Ballada a Pallejà

Dt. 07-Feb-2017

Amb motiu de la festa de Santa Eulalia, ballada de sardanes a partir de les 5 de la tarda a la Plaça del Castell de Pallejà. Presentació del nostre nou contrabaixista, Oriol Roca

El Festival 'Amb So de Cobla' es consolida amb més de 6.000 assistents

Dl. 12-Ago-2019

El Festival 'Amb So de Cobla', que s'ha celebrat a Palamós del dimecres 7 al diumenge 11 d'agost, ha superat el número de públic de l'any passat, amb més 6.000 espectadors al llarg dels seus dies de celebració. El concert més mutitudinari ha sigut el de l'estrena de la proposta de la cobla Berga Jove amb Arnau Tordera i el seu grup de rock Obeses.

A part de rebre un major número de visitants, el Festival també ha amplicat l'espectre de públics. Per això, el codirector de 'Amb So de Cobla', el tenora Adrià Bauzó, considera "consolidat el model d'incentiu a la producció pròpia així com de respecte pel vessant més tradicional de la cobla catalana".

"Treballem en una doble direcció: hi ha gent que descobreix el so de la cobla gràcies a Obeses o a en Llibert Fortuny però també hi ha públic que descobreix artistes més mainstream o aspectes com la dansa de Cobosmika o la poesia de Carner gràcies al festival", assegura Bauzó.

Els responsables del Festival estimen en més de 6.000 persones assistents al Festival, a l'espera d'afegir-hi encara les xifres dels dl darrer esdeveniment, diumente 11 a la tarda, amb una exhibició de sardana esportiva.

Aquest èxit rau bàsicament en la presentació de noves propostes per a cobla des de vessants més moderns i trencadors, com la conjunció entre Llibert Fortuny i una cobla electrònica, The New Catalan Ensemble o el citat concert del grup Obeses amb la Berga Jove.

Aquest espectacle és el que més públic i més ressò ha obtingut. El nou projecte és una proposta multitudinària d'atracció per a un públic molt divers que, en alguns casos, ha vingut d'arreu de Catalunya per seguir l'estrena dels arranjaments que el líder d'Obeses, el cantant Arnau Tordera, ha fet de peces tan conegudes com Juny o Llevantina. Aquesta proposta tindrà continuïtat i, igualment com en els casos de Llibert Fortuny i del New Catalan Ensemble, també es podran veure en la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, l'octubre vinent.

Paral·lelament, cal recordar que el conjunt Big Cat de música llatina oferirà encara una darrera actuació vinculada al festival d'enguany el proper diumenge 1 de setembre a les 21:00 h. a Lloret de Mar. I encara més: a la tardor se celebrarà una nova sessió formativa per a instruments de cobla a càrrec de músics reconeguts del país.

El Festival vol produir noves creacions amb instruments de música de cobla i altres instruments allunyats de les formacions tradicionals nostrades. L'objeciu és posar a l'abast del públic noves sonoritats. Malgrat tot, des dels seus inicis persegueix un equilibri entre les propostes tradicionals i les més innovadores. Per això, a part de les creacions més modernes, també s'incorpora al programa el Memorial Ricard Viladesau, un concert de cobla més estàndard o una exhibició de colles de sardana esportiva, entre d'altres. La seva direcció correspon al mencionat Adrià Bauzó i a Pau Marquès, músic i programador cultural.

'Amb So de Cobla' està promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i és l'únic a Catalunya dedicat exclusivament a la cobla. La proposta original prové de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, i compta també amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palamós, la Diputació de Girona i la Confederació Sardanista de Catalunya.

Funció especial pels 25 anys de l'estrena de 'Trencats i seguits'

Dt. 13-Ago-2019

Aquest proper dimarts 27 d'agost farà 25 anys exactes de l'estrena de l'espectacle Trencats i seguits, que mostra l'evolució musical i coreogràfica de la sardana des de mitjans del s. XIX fins l'actualitat. Per commemorar l'efemèride, el Grup Montgrí Dansa, continuador de l'Esbart Montgrí, que va estrenar l'espectacle el 1994, farà una funció. Serà el diumenge 25 d'agost, a les 17:30 h. a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La part musical anirà a càrrec del grup Tres Quartans de Tarí i la cobla Montgrins. Una altra atracció de l'espectacle serà el repte de reunir els mateixos dansaires que van estrenar la proposta fa 25 anys amb els actuants d'avui en dia.

Trencats i seguits posa en escena com es ballava el contrapàs i la sardana curta al s. XIX, amb l'acompanyament d'una cobla de 3 músics: flabiol i tamborí, tarota i cornamusa. L'espectacle mostar la seva evolució fins a la sardana llarga o moderna amb una cobla d'11 músics, com l’actual, amb sardanes de Pep Ventura, Vicenç Bou, Pere Fontàs i Martirià Font, entre d'altres autors. Tots els actuants tenen un vestuari que són reproduccions fidedignes de l'abillament de l'època de 1800 i principis del 1900 fins a arribar als uniformes de les colles de sardana esportiva, amb la participació de la rotllana local.

A l'estrena de l'any 1994 hi van assitir 3.000 persones i des de llavors se n'han fet unes 70 representacions a Catalunya, França i Madrid. També es van editar 2 vídeos que s'han convertit en un material didàctic molt valuós.

Trencats i seguits neix d'una idea de l'estudiós de la sardana Jaume Nonell i va comptar amb guió d'un altre erudit de la sardana: Lluís Subirana. La direcció artística va correspondre a Tomàs Manyosa.

La celebració d'aquest esdeveniment és una magnífica ocasió per recuperar un espectacle molt didàctic i per rellançar-lo.

Inscripcions obertes per a la sardana groga de Vilafranca del Penedès pels presos i exiliats

Dv. 09-Ago-2019

L'Escola de Sardanes del Barri de Sant Julià de Vilafranca del Penedès ha organitzat per al proper divendres 23 d'agost, a les 21:15 h., al voltant de la basílica de Santa Maria, una 'sardana groga' com a reivindicació en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats, i per demanar alhora que la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta activitat, per tant, s'enllaça amb la importància de demostrar la implicació popular i de base perquè el comitè decisor entengui la relació amb la societat actual i la pervivència de la tradició.

La idea és mostrar els símbols de la sardana: "unió, esperança i germanor", segons indiquen a la carta que han remès per aconseguir la major implicació possible. I és que per envoltar la basílica caldrà gent. Per això, tothom pot apuntar-se a l'esdeveniment a través del correu sardanagroga@gmail.com o al telèfon 636 68 77 18. En qualsevol cas, cal indicar el total de persones que aniran a l'esdeveniment perquè des de l'organització els assignin un lloc. En aquest sentit, la proposta és crear diverses anelles concèntriques, al voltant d'un llaç groc.

Aquesta acció es desenvoluparà en el marc de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, "considerada la més típica de Catalunya", segons afirmen a la seva carta. L'esdeveniment tindrà el suport de Vilafranca per la Independència, l'ANC i Òmnium Cultural de l'Alt Penedès.

Aquesta activitat és l'ampliació de l''anella groga' que es va organitzar l'any passat, i sembla inspirar-se en l'encerclament de la Catedral de Tarragona que va organitzar recentment l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa per celebrar els 40 anys d'existènciam, o l'activitat de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018. També hi ha ressonàncies de la Sardana per la Llibertat de Banyoles del passat juny de 2018.

En qualsevol cas, des de l'organització fan una crida a comptar amb el màxim de gent possible, de manera que el projecte està obert a tothom que vulgui participar-hi.