Cobla Reus Jove

La cobla Reus Jove va presentar-se el 22 de novembre de 1997, fruit de la iniciativa d’un grup joves, amb l’interès de fer música de cobla i oferir un bon treball en les seves actuacions, millorant a la vegada el seu nivell musical. Han realitzat actuacions arreu dels Països Catalans, a diverses ciutats de l’Estat espanyol, Anglaterra, Bèlgica, Estònia, França, Holanda, Luxemburg, Polònia i Suècia.
Tenen enregistrats nou CD’s de música per a cobla i sardanes. En els últims anys, la cobla ha decidit fer un pas més enllà tot fusionant el conjunt autòcton català amb altres instruments i formacions d'altres llocs del món, ampliant el seu repertori més enllà de les nostres fronteres, tot barrejant cobla catalana amb orquestra simfònica, amb trio de jazz, amb un saxo, amb un caixó flamenc, amb corals, i recentment amb el grup Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
Des del gener de 2003 la direcció musical de la cobla està al càrrec del jove director Francesc Gregori.Carrer Guillem Maria de Brocà, 3 - 43203 Reus

Eduard Sendra, president i representant. | T.639394419 | reusjove@gmail.com
Eduard Sendra, comunicació | T.639394419 | reusjove.comunicacio@gmail.com
tornar a la miniweb

AGENDA MES DE NOVEMBRE

Dl. 30-Oct-2017

AGENDA MES DE NOVEMBRE 2017:

Dimecres 1 de novembre. CALAFELL. Diada de tots sants. A les 10 del matí al cementiri de Calafell Ballada del Record

Dissabte 4 de novembre. BERGA. A les 19 hores (horari confirmat) ESTRENA de l'espectacle RETALLS DE COBLA.

Al teatre municipal de Berga (Ronda de Queralt, 15, 08600 Berga). Les cobles Berga Jove i Reus Jove sota la direcció musical de Jesús Ventura i Barnet, oferiran l'espectacle Retalls de Cobla. Un concert amb obres i sardanes per a una i dues cobles. (concert d'homenatge a la figura del compositor i activista sardanista, en Josep Maria Bernat i Colomina, ara que es commemoren els 25 anys de la seva mort)

https://retallsdecobla.wordpress.com

ENTRADES A LA VENDA A WWW.BERGAJOVE.CAT i a l'oficina de Turisme de Berga al preu de 5 euros anticipada (amb reserva) i a 6 euros a guixeta el dia del concert.

Diumenge 5 de novembre. SALOU. Aplec de sardanes de Sant Martí. davant la plaça del teatre auditori i ajuntament.

Aquest any canvia de format: Al matí, a les 10.30 hores començarà una primera ballada de sardanes oferta per la cobla Mediterrània, la última serà de conjunt amb la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que clourà el matí amb una segona ballada. Després hi haurà el dinar de germanor. A la tarda, a les 16.30 h. serà el torn de la Reus Jove que oferirà una tercera ballada de sardanes per cloure l'aplec.

Dissabte 11 de novembre. REUS. CONCERT RETALLS DE COBLA. Al teatre Fortuny (Plaça de Prim, 4, 43201 Reus). A les 21 hores. (horari confirmat)

Acte sardanista dins de la Capital de la Cultura Catalana 2017. Les cobles Berga Jove i Reus Jove sota la direcció musical de Jesús Ventura i Barnet, oferiran el concert commemoratiu en recordança del compositor Josep Maria Bernat.

Dissabte 25 de novembre. LA RIBA. Ballada de sardanes de festa major en honor a Sant Andreu. al Casal Ribetà a les 12:30h. al finalitzar l'acte hi haurà un refrigeri per a tots els assistents.

Dissabte 25 de novembre. BARCELONA. "RETALLS DE COBLA" CONCERT DE DUES COBLES I PERCUSSIÓ. A les 18 hores. (horari confirmat) Serà en el marc del magnífic Teatre Sarrià Carrer del Pare Miquel de Sarrià, 8, 08034 Barcelona (https://youtu.be/ag3Zne1iMaY)

Diumenge 26 de novembre. VILAFRANCA DEL PENEDÈS. Ballada de sardanes en motiu de la Diada del Soci i celebració del bicentenari de Pep Ventura. A les 12 del migdia a l'esglesia de Santa Maria missa del sardanista amb l'interpretació d'una sardana com a ofrena, ballada per nens i nenes que han aprés a ballar la sardana. a les 13hores, en finalitzar la missa ballada a la plaça de Jaume I i en acabar l'acte, petit refrigeri per a tots els assistents

Diumenge 26 de novembre. TORELLÓ. al pavelló de l'institut Cirvianum. GRESCA TORELLONENCA (doble ballada) A les 16:30 hores ballada de sardanes amb la cobla Reus Jove. Al finalitzar continuarà la ballada amb la cobla Canigó.


Us hi esperem!!!

RETALLS DE COBLA - Un concert commemoratiu dels 25 anys de la mort del sastre, el mestre Josep Maria Bernat i Colomina

Dv. 10-Feb-2017


El concert RETALLS DE COBLA

La idea de fer un concert a dues cobles amb les dues formacions que participem en aquest concert ja ve de lluny: fruit de l’amistat entre els responsables de les dues cobles, feia temps que teníem en ment col·laborar i portar a terme algun projecte en comú, comptant sempre com a objectiu la difusió de la música de qualitat i de concert escrita per a cobla.

Va ser llavors quan ens va venir al cap un nom propi: Josep Maria Bernat i Colomina. Un compositor que les dues cobles, Reus Jove i Berga Jove, han programat en diverses ocasions i que deixa entreveure el gust de les dues formacions per a aquest compositor que hom ha definit com a “el típic compositor post-romàntic; és a dir, tenia una visió transcendent de la música i de la vida, com tots els romàntics. Melòman de cap a peus, era habitual del Liceu i del Palau, i en la seva música es nota clarament la influència de compositors com Tchaikovsky o Mahler.”

A més, es dóna el cas que en l’any 2017 es compleixen exactament 25 anys de la prematura mort del Mestre: aquest concert era l’ocasió perfecta per a retre-li un homenatge més que merescut. No oblidem que Josep Maria Bernat és, desgraciadament, un autor poc programat a la plaça, per això nosaltres volem rescatar de l’injust oblit diverses obres que considerem dignes d’ésser escoltades novament. La seva prou coneguda condició de sastre ens dóna lloc al títol del concert que us presentem, Retalls de cobla.

En la primera part d’aquest concert podrem escoltar diverses obres per a una cobla. En primer lloc, la sardana Primavera inquieta, signada per Fèlix Martínez i Comín, mestre i mentor musical de Bernat al llarg de tota la seva vida. Cal destacar que la melodia d’aquesta sardana és del propi Bernat, però va considerar que tenia més del seu mestre que d’ell mateix i va refusar signar-la. També hem programat la sardana de Josep Maria Serracant Camí de nit, en record de les nits de trajectes nocturns que compartien els dos amics i la sardana Patètica, de Tomàs Gil i Membrado, “sardana dedicada a l’amic Josep Maria Bernat, inspirat compositor i sardanista”, tal com figura en la portada de les particel·les de l’obra.

Ens ha semblat adient incloure tres de les sardanes de Josep Maria Bernat: Per una banda, una de les sardanes primerenques, Amor entre runes, però tal com va assegurar el mateix Bernat, és una de les sardanes més elaborades i treballades de la seva producció. Les altres dues sardanes que conformen la primera part del concert tenen el denominador comú que han estat premiades en certàmens a bastament coneguts. És el cas de la sardana Sant Jaume de Frontanyà, Premi de la Crítica de la Sardana de l’Any 1981, que juntament amb La nit i Faig i branca estan dedicades al petit municipi del Berguedà. També podrem escoltar Scala Dei, Premi Francesc Basil 1979. Per cloure aquesta primera part, hem programat la impressió simfònica per a quatre tenores, cobla i timbales Plany, que Fèlix Martínez i Comín va compondre en memòria de Josep Maria Bernat el mateix any de la seva mort i que, a la vegada, en el tutti final l’autor apunta el tema del tercer moviment del seu Tríptic de records, “A l’amic”, dedicat al mateix Bernat.

A la segona part, en primer lloc podrem escoltar el segon moviment dels Quatre moviments en forma de simfonia, Scherzo. D’aquesta obra, es compleixen també aquest 2017 quaranta anys de la seva composició, malgrat no van ésser estrenats fins l’any 1984. Tal com podem llegir en el web de Músics per la Cobla, entitat que integra també l’Associació d’Amics de Josep Maria Bernat, es tracta d’“una ambiciosa composició d’uns 45 minuts de durada que, reunint absolutament les característiques de forma i qualitat exigides a aquest tipus de composicions, només la modèstia de l’autor va impedir titular-la com a Simfonia.”

Seguidament, hem programat la Suite n. 1, estrenada al Saló del Tinell de Barcelona l’any 1969 per les cobles Barcelona i Popular, i que consta de tres moviments, Somnis trencats, Ahir i Clarors. Jordi Puerto, en el llibre Retalls d’una vida (Josep Maria Bernat i Colomina), ens diu sobre la Suite: “Si la música de Bernat presenta moltes referències autobiogràfiques, aquesta obra en particular n’és un dels exemples més clars, (…) on transparenta un dens món interior, una sensibilitat extrema i un fort esperit autocrític. (…) Primer ens parla d’uns somnis trencats, plens de ritmes i d’expressió, segueix amb un ahir, romàntic i melangiós, potser un dels moments culminants de la seva producció, i acaba amb unes clarors valentes i esperançades que en el fons no amaguen alguns dubtes.”

Una de les altres obres de l’entorn de Josep Maria Bernat que escoltarem serà la sardana a dues cobles Per tu, Josep Maria, que Joan Lluís Moraleda li dedicà a l’homenatjat l’any 1990, amb la particularitat que, a diferència de les sardanes convencionals, està escrita a compàs de 3/4. En darrer lloc, i per tancar aquest concert, les dues cobles oferiran conjuntament la única sardana a dues cobles de Josep Maria Bernat, L’Esquirol, composta l’any 1969 i dedicada al seu nebot Jacint.

Les Cobles Reus Jove i Berga Jove volen fer d’aquest concert un homenatge al compositor barceloní, un dels més importants de la música per a cobla de la segona meitat del segle XX i al qual li volen retre un homenatge en pro de la música per a cobla de gran qualitat com és el cas de l’obra de Bernat.

COMENÇA LA CELEBRACIÓ DELS 20 ANYS DE LA COBLA REUS JOVE

Dv. 24-Feb-2017

Arribem a la culminació dels 20 anys de la cobla Reus Jove.

Sembla ahir, i era l'any 1997 quan es començava a gestar una nova cobla, formada per músics d'entre 14 i 18 anys. Amb el pas dels mesos es van anar precipitant els aconteixements. Triar un nom, un director, un tratge, un anagrama (logo), començar a fer difusió, donar veus a les entitats sardanistes. Uns començaments incerts però plens d'esperança i d'il·lusió.

Enguany celebrarem els 20 anys, i esperem comptar amb el suport de les nostres entitats sardanistes i ajuntaments, que han confiant amb nosaltres i amb la feina artística que hem desenvolupat al llarg d'aquestes primeres 20 temporades musicals i ara els encoratgem a fer un pas endavant i renovar aquesta confiança des d'un punt de vista més madur i més professionalitzat, però mantenint aquella vitalitat i jovialitat del primer dia.

Al llarg del 2017 anirem fent diferents actes, i us en mantindrem informats de forma periòdica.

Confiem en que ens voldreu ajudar a fer més gran aquest aniversari tant especial, per encarar el futur amb més força i amb la voluntat de continuar oferint qualitat i bon fer.

GRÀCIES A TOTS I TOTES AQUELLES PERSONES, ENTITATS, AJUNTAMENTS, QUE HAN CONFIAT EN LA COBLA REUS JOVE AL LLARG D'AQUESTS 20 ANYS!


COBLA REUS JOVE


OBERTA CONTRACTACIÓ. CONCERT LA PRIMAVERA I LES FLORS: Sant Jordi i la Verge de Montserrat.

Dv. 24-Feb-2017

LA PRIMAVERA I LES FLORS: Sant Jordi i la Verge de Montserrat.

EL CONCERT:

El títol del concert que us presentem, LA PRIMAVERA I LES FLORS és una proposta musical inspirada amb aquesta època de l'any, la primavera, on totes les plantes i les flors esclaten en la seva màxima esplendor, i a Catalunya celebrem les diades de Sant Jordi i de la Mare de Déu de Montserrat, com a patrons del nostre país. Els compositors s'han valgut d'aquesta font d'inspiració per crear obres de gran bellesa harmònica i artística, i nosaltres avui us n'oferim en forma de concert, una selecció variada i molt interessant.

En la primera part d’aquest concert podrem escoltar diverses sardanes i una obra per a cobla:

En primer lloc escoltarem la sardana El cant dels ocells escrita l'any 1865 pel que podríem considerar "el pare de la cobla i de la sardana moderna": en PEP VENTURA I CASAS.

A Pep Ventura se li deu molt, ja que fou l’impulsor de que la tenora fos introduïda a la cobla, i que la cobla tingui la formació de músics que actualment encara conserva. A banda fou un dels primers grans compositors.

Podrem escoltar la melodia popular i anònima del cant dels ocells, molts anys abans que Pau Casals la fes immortal i li donés fama internacional, Ventura ja l’havia transcrit al pentagrama amb una composició en forma de sardana on es pot reconèixer a la perfecció la tonada d’aquesta música que inicialment era una nadala. De pas en commemorarem el bicentenari del seu naixement, ocorregut el 2 de febrer de 1817.

Continuarem amb la sardana Primavera inquieta, signada per Fèlix Martínez i Comín, mestre i mentor musical de Bernat al llarg de tota la seva vida. Cal destacar que la melodia d’aquesta sardana és del creada pel propi Bernat, però va considerar que tenia més del seu mestre que d’ell mateix i va refusar signar-la.

Un músic català de fama internacional fou el violinista, compositor i director Eduard Toldrà, de qui escoltarem la sardana El roserar, escrita l’any 1926, sardana d’una gran bellesa i delicadesa.

Donat que el concert parla de la primavera, les flors i els patrons de Catalunya, també hem cregut oportú programar una sardana titulada Roses del Brull del mestre Joaquim Serra i Corominas, escrita l’any 1953 als jardins del sanatori del Brull, mentre es recuperava d’una dolència respiratòria.

Per tancar la primera part hem programat dues obres de música per a cobla:

El Virolai és un himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat que, amb el pas del temps, ha esdevingut un símbol espiritual i patriòtic dels catalans. L'any 1880, es va convocar un certamen de composició celebrat a Montserrat amb motiu de les festes del Millenari. Al concurs s'hi varen presentar 68 partitures amb l'objectiu de posar música al Virolai que havia escrit Jacint Verdaguer. Josep Rodoreda i Santigós (1851-1922) va resultar ser-ne el guanyador del concurs musical i aquesta és la música que cada dia es canta a la basílica de la Mare de Déu de Montserrat.

Clourà la primera part la Fantasia Catalana, una selecció de temes populars catalans, escrita pel mestre Jordi León i Royo. En ella hi podreu trobar temes tan coneguts com Pel teu amor rosó, Baixant de la Font del Gat, L'Hereu Riera, L'emigrant i La Moreneta.

A la segona part, us hem preparat un selecció musical molt interessant amb sardanes i música per a cobla:

Obrirem la segona part, amb una sardana plena de vitalitat i energia, una sardana del compositor gironí Josep Viader, del que enguany s’escau el centenari del seu naixement, es tracta d’una sardana molt inspirada escrita l’any 1959 i que va titular amb l’encertat títol d’Entre amics.

A continuació us hem programat una sardana moderna: Violetes, escrita pel mestre Jesús Ventura i Barnet, fou guardonada al concurs de composició Violetes del Bosc - Memorial Fèlix Martínez l'any 2006.

El director i compositor Jordi León, va composar Missatge poètic, una sardana que està inspirada en la lectura de poesies amoroses de diversos autors catalans del segle XX (autors com Josep Carner, Marius Torres o Miquel Martí i Pol). En aquesta sardana intimista, hi trobareu una sardana intimista d'estructura discursiva, escrita en llenguatge clàssic-romàntic i pensada per al lluïment expressiu del primer tible, en un protagonisme sense estridències.

La part final del concert incorporà una selecció de quatre balls vuitcentistes, escrits a l’entorn del canvi de segle (entre el XIX i el XX) amb títols típics en aquella època, en francès, castellà i menys sovint en català. La tria de ballables estarà formada per una masurca (Les fleurs), una americana (La mariposa), un vals (Morenito) i una polca (Salut a la Pàtria).

La cobla Reus Jove ha preparat aquest concert d’homenatge a una època de l’any tant especial com és la primavera, que comença pels volts de sant Josep i finalitza pels volts de Sant Joan, i on les plantes, les flors i els patrons catalans: Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat són els protagonistes cada any.

Fora de programa, en referència a la diada de llibre i la rosa, podrem escoltar una de les més grans sardanes de la història de la música per a cobla: Rosa de Sant Jordi.

Si el concert ha estat del gust del públic assistent, encara ens reservarem alguna altre sorpresa musical per a tots els assistents...

PROGRAMA DEL CONCERT:

PRIMERA PART

El cant dels ocells, sardana (1865) – Pep Ventura i Casas

Primavera inquieta, sardana (1960) – Fèlix Martínez i Comín

El roserar, sardana (1926) – Eduard Toldrà i Soler

Roses del brull, sardana (1953) – Joaquim Serra i Corominas

El virolai, himne a la Verge de Montserrat (1880) – Josep Rodoreda i Santigós. Arranjament per a cobla d’en Max Havart i Macou

Fantasia catalana, selecció de temes populars catalans (1985) - Jordi León i Royo.

SEGONA PART

Entre amics, sardana (1959) – Josep Viader i Moliné

Violetes, sardana (2006) – Jesús Ventura i Barnet

Missatge poètic, sardana (2011) – Jordi León i Royo

Selecció de balls vuitcentistes:

Les fleurs, masurca – Francesc Perich i Escosa

La mariposa, americana – Josep Serra i Bonal

Morenito, vals – Francesc Perich i Escosa

Salut a la pàtria, polca – Francesc Perich i EscosaCobla Reus Jove

- - -

Jordi León, direcció musicalEL DIRECTOR CONVIDAT:

Jordi Leon i Royo (Barcelona, 15 d'abril de 1952) és intèrpret i professor de flabiol, i compositor de sardanes i música de cambra .

Les primeres nocions musicals les aprengué a casa: el seu avi, Manuel León (Barcelona, 1875-1961) fou un excellent intèrpret de cornetí, i el seu pare i el seu oncle tocaven, com a amateurs, el fagot i el violoncel, respectivament. A partir dels 15 anys va cursar estudis de solfeig, harmonia i diversos instruments de vent al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on obtingué el títol de professor superior d'oboè amb el mestre Domènec Segú. Posteriorment va seguir estudis superiors d'harmonia, contrapunt i instrumentació amb el mestre Manuel Oltra, i assistí a les classes de direcció d'orquestra del mestre Antoni Ros Marbà. També perfeccionà l'estudi de l'oboè a França amb Michel Giot.

Ha dut a terme importants treballs de recerca adreçats al perfeccionament dels instruments catalans i a l'ampliació de llur àmbit de possibilitats. El 1970 va iniciar l'estudi del flabiol amb el mestre Narcís Paulís, i el 1976 va donar a conèixer el flabiol com a instrument de concert, posant de manifest unes possibilitats inèdites fins aleshores. El 1977 fundà la classe de flabiol i tamborí al Conservatori Municipal de Barcelona i des de 1989 és professor d'aquest instrument al Conservatori del Liceu de la mateixa ciutat. El 2003 va publicar un extens Mètode de caràcter enciclopèdic que recull la seva experiència pedagògica i tots els seus coneixements a l'entorn del flabiol i el tamborí.

Paralellament va cursar estudis de tible amb Francesc Elies i Àngel Pont. De la seva trajectòria com a instrumentista en destaquen la seva presència, com a solista de tible, a la cobla La Principal del Llobregat (1975-1979); com a flabiolaire, a la cobla Municipal Ciutat de Barcelona (1978-1988) i, des de 1977, com a instrumentista d'oboè i de flabiol a la Banda Municipal de Barcelona.

Ha estat director de la cobla Sant Jordi des de la seva fundació, el 1983, fins al 1990 i del 1993 al 2007. Amb aquesta formació ha dut a terme una àmplia tasca de divulgació del gran repertori de música de concert per a cobla, amb la recuperació d'obres inèdites o oblidades i nombroses estrenes, que ha interpretat assíduament a les principals sales de concert de Catalunya i dirigint un bon nombre d'enregistraments de gran contingut musical: monogràfics Toldrà, Lamote de Grignon, Rafael Ferrer, Josep Serra i diverses obres de concert de Joaquim Serra, Manuel Oltra, Robert Gherard, etc. Ha estat sovint sollicitat com a collaborador en la direcció d'altres prestigioses cobles.

Més enllà de les seves tasques musicals, destaquen les nombroses conferències arreu de Catalunya sobre els instruments de la cobla i l'evolució musical de la sardana, collaboracions amb la Gran Enciclopèdia Catalana i la Revista Musical Catalana, participació en els treballs d'acústica musical de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, així com llur assessorament a diversos constructors de flabiols i tamborins. Des del 2004 és un collaborador habitual del Departament de Música Tradicional de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

És autor d'algunes composicions de cambra adreçades, generalment, als instruments de vent, com també d'una vintena de sardanes.

Si voleu més informació, visiteu el nostre BLOG o el FACEBOOK

Dc. 08-Mar-2017

La cobla Reus Jove, al capdavant d'iniciatives renovadores ens plau presentar-vos la nostra miniweb del Portal Sardanista. Aquí trobareu les nostres activitats i un xic d'informació sobre la nostra cobla. Veniu a conèixer-nos!

Si voleu més informació, visiteu el nostre blog!-


A punt la Trobada sardanista d'Equipaments Cívics a Perpinyà

Dv. 17-Mai-2019

Aquest proper dissabte 25 de maig, a les 11:00 h., la Plaça del Castellet de Perpinyà acollirà la Trobada Sardanista d'Equipaments Cívics, en el marc de la seva capitalitat de la sardana durant aquest 2019. La part musical anirà a càrrec de la cobla Mil·lenària. Serà la 12a edició d'aquest esdeveniment.

Hi participaran 18 centres de tot Catalunya, de poblacions tan diferents com Barcelona, Berga, Sort, Balaguer o Blanes. En total sera unes 600 persones que demostraran com de bé han après a ballar sardanes. Així, hi haurà un galop d'entrada i 2 sardanes de lluïment, les de la Capital de la Sardana d'enguany. Per acabar, es ballarà una germanor: Blanes festiu, de Josep Maria Albertí, que és la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana d'aquest 2019. Tot seguit es lliuraran recordatoris als Equipaments Cívics i es farà una foto de grup. Després hi haurà una ballada popular amb 4 sardanes.

A l'esdeveniment hi assistiran Danièle Pagès, delegada de la manifestació Perpinyà Capital de la Sardana 2019; Bernat Valls director general de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya i Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya.

A més a més, durant aquest dia, es podrà visitar 2 exposicions sobre la sardana. Una està ubicada al Castellet,just on es ballarà, i l'altra a l'Ajuntament, molt a prop d'aquest emplaçament.

També a la tarda, a les 16:30 h., hi haurà la Trobada d'Escoles de Cobla, organitzada per l'Obra del Ballet Popular. Serà a la tarda, al mateix indret que la Trobada Sardnista d'Equipaments Cívics. Serà la 7a edició i hi participaran la Cobla Santa Maria de Blanes i la Cobla d'Alumnes del Conservatori Montserrat Caballé de Perpinyà. Interpretaran 7 sardanes d'autors com Ricard Viladesau, Enric Ortí, Tomàs Gil i Membrado o David Pigassou.

La celebració d'aquest esdeveniment és de caire anual i s'organitza cada any a la població que és Capital de la Sardana. Aquest projecte és una activitat centrada en la sardana, de caire festiu, de debat i turisme,per a sardanistes i no sardanistes que ofereix diverses activitats de caràcter variat al llarg de l'any. Perpinyà va començar com a Capital de la Sardana el passat mes de març i ho serà fins el març de 2020, quan la succeirà Sant Feliu de Guíxols.

La trobada l'organitza la Confederació Sardanista Catalunya i la comissió de la Capital de de la Sardana de Perpinyà, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Perpinyà i la Generalitat de Catalunya.

3a edició dels Premis Antoni Carné

Dv. 17-Mai-2019

L'ENS de l'Associacionisme Cultural Català (ENS) torna a convocar els Premis Antoni Carné per reconèixer la tasca d'entiats i organitzacions que treballen per la difusió de l'associacionisme i la cultura popular a Catalunya. Aquesta en serà la 3a edició, després de la pausa de l'any passat, i incorpora una nova categoria: la Iniciativa Innovadora. La data límit per enviar les candidatures és el dissabte 31 d'agost.

Així, hi ha 6 categories diferents: Premi BBVA a l'Entitat, destinat a l'organització que hagi contribuït en la difusió de la xarxa associativa; Premi Previsora General al Programa, per a "un programa d'activitat durant uns quants mesos" al voltant d'un eix temàtic; Premi Arç Cooperativa a l'Activitat, centrat en aquella iniciativa, sense continuïtat en el temps, que no superi els 10.000 € en pressupost; Premi a la Iniciativa Innovadora, el nou guardó, que vol premiar les "entitats que impulsen expressions artístiques contemporànies o bé aquelles que apliquen noves pràctiques en el funcionament associatiu", com ara noves tecnològiques, col·laboració amb col·lectius amb perill d'exclusió social, etc.; Premi Ens a la Persona, per reconèixer "la tasca d'una persona que hagi contribuït a vehicular, potenciar i articular l'associacionisme" i Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació, "per reconèixer un periodista, programa o mitjà que hagi contribuït a la difusió de les activitats i els valors de l'associacionisme cultural català", i que a la 1a edició va guanyar el conegut programa 'Fe ta festa'.

Pot presentar-se a qualsevol de les categories "qualsevol entitat de les terres de parla catalana, degudament inscrita al Registre d'Associacions i Federacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya o de l'àmbit territorial en el qual estigui ubicada". Les candidatures les poden presentar "entitats individuals o entitats que hagin treballat en xarxa en l'elaboració d'un projecte". Cal remetre-les al correu electrònic premis@ens.cat o a l'adreça postal de la seu de l'entitat: carrer València 558 6, 1è 08026. Barcelona (El Barcelonès). Caldrà omplir un formulari que facilita l'ENS a la seva pàgina electrònica i s'hi poden incloure d'altres documents com a annexs. Només es pot presentar 1 candidatura en una de les categories.

El Jurat, proposat per la Junta de l'ENS, el formaran "3 membres de l'entitat i 3 experts de reconeguda vàlua professional". El guanyador del Premi BBVA a l'Entitat de l'Associacionisme Cultural Català rebrà 3.000 €; les candidatures guanyadores dels premis de les categories Previsora General al Programa de l'Associacionisme Cultural Català, Arç Cooperativa a l'Activitat de l'Associacionisme Cultural Català a l'Activitat i el de la Iniciativa Innovadora aconseguiran 1.000 € cadascuna. Pel que fa al Premi Ens de l'Associacionisme Cultural Català a la Persona i el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació de l'Associacionisme Cultural Català seran recompensats amb el lliurament del trofeu, un diploma acreditatiu i una subscripció gratuïta per a l'any 2019 a la publicació Canemàs: revista de pensament associatiu. En aquestes 2 últimes categories el Jurat també podrà decidir directament la persona o mitjà de comunicació que mereixen el reconeixement. Les bases completes de cada categoria es poden consultar a la pàgina de l'ENS.

Els Premis Antoni Carné són una al·lusió i homenatge a qui va ser el fundador de l'ENS, qui va treballar perquè el moviment associatiu aconseguís prestigi i reconeixement social. Aquesta entitat és la 1a confederació que agrupa les principals federacions d'arreu del territori de la cultura popular i l'associacionisme.