Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona

Benvinguts a l'espai web de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona, que uneix en règim federatiu les entitats que programen sardanes a la capital catalana. La Coordinadora és l'entitat organitzadora del tradicional aplec nadalenc al Parc de la Ciutadella.Carrer del Pou de la Figuera, 15. - 08003 Barcelona

Emília Escuder, presidenta | T.649182570 | coordinadorasardanistabcn@gmail.com
Josep Pomés , secretàri
tornar a la miniweb

aplec Nadalenc

Dg. 12-Gen-2020

El passat 22 de desembre es va celebrar l'Aplec Nadalenc 2019, al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Malgrat les inclemències del temps, es va poder desenvolupar sense mes incidències que el tancament de la major part de les portes a causa del protocol pel perill de ventades.
sardanes Unesco

Dg. 10-Mar-2019

El dissabte 23 de febrer va tenir lloc a la pl del Rei de Barcelona la segona ballada de sardanes per la Unesco, amb la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona

Aplec 2019

Dj. 12-Des-2019

S'acosta Nadal i com cada any, ve precedit de l'aplec Nadalenc al Parc de la Ciutadella organitzat per la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona.

Aquest any serà el diumenge 22 a 2/4 d'11.

Esperem que ens volgueu acompanyar

50 è aniversàri de l'aplec de les Roquetes

Dj. 15-Nov-2018

L'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé, ha celebrat enguany els 50 anys del seu aplec, i ho ha fet amb un gran concert al Palau de la Música i una trobada de sardanes a Montserrat, actes als que entitats de la Coordinadora els hem acompanyat.

diada

Dj. 21-Nov-2019

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, la Coordinadora d'Entitats Sardanistes, va fer una ofrena floral al monument d'en Rafael Casanova

Xavi Piñol reconverteix al digital la seva nova xerrada sobre la cobla i la sardana

Dl. 13-Jul-2020

El músic, tible i divulgador musical Xavier Piñol ha reconvertit al format digital, per a aquest temps de confinament i distància social, la seva xerrada Introit. Manual d'urgència per entendre la cobla i la música de la sardana. L'estrena ha sigut aquest passat dijous 9 de juliol, des de la Casa dels Entremesos, que s'ha ofert per internet la sessió.

Introit és una activitat que Piñol va endegar l'any passat per explicar a les aules d'extensió universitària, centres cívics i d'altres equipaments culturals la música de la cobla i la sardana, però sempre des del vessant musical, no el de la dansa. Així, la temàtica inclou l'explicació de com estan distribuïts els músics i els instruments, amb les seves característiques, la seva evolució o la diferència entre curts i llargs, entre d'altres temes. També hi actua, fent-hi sonar el seu tible, emetent vídeos i d'altres recursos. La seva durada és d'aproximadament 1 hora i 15 minuts.

Després de diverses sessions i d'algunes reserves per a aquest 2020, el coronavirus va anul·lar les previstes per a enguany. Per això ha treballat per oferir-la en format digital, i la 1a prova ha sigut molt positiva. Per portar a terme l'activitat només cal usar un servei de missatgeria audiovisual, com ara Zoom, Meets, o similars.

La idea és que la població conegui i valori la cobla i la seva música. "Em vaig adonar - explica Piñol - que quan acabava les sessions del projecte anterior, Mirant al meu voltant, tothom insistia que és molt diferent que t'expliquin què hi ha darrere una cobla a només sentir-la tocar. Per això vaig preparar aquesta sessió, perquè vaig percebre molt desconeixement".

Està previst que per a la tardor s'organitzi una sessió a la Casa de la Sardana, però caldrà veure si l'evolució del desconfinament i les mesures sanitàries la converteixen en una trobada real, o virtual.

Es pot contractar Introit. Manual d'urgència per entendre la cobla i la música de la sardana a través del correu electrònic xavier.pinyol.garcia@gmail.com o al 654 044 347.

La sardana i la cobla, al programa educatiu de les Cases de la Festa de l'Ajuntament de Barcelona

Dj. 09-Jul-2020

L'Ajuntament de Barcelona, a través de les Cases de la Festa, posa a disposició per al proper curs un programa educatiu amb diversos tallers per explicar i divulgar entre els nens les nostres tradicions. Entre elles hi consta la sardana i la cobla. El projecte està dirigit als cicles d'Infantil, Primària i Secundària.

Els tallers del programa els dinamitza "un educador especialitzat i vinculat a alguna entitat de cultura popular, i es desenvolupen amb una metodologia participativa i experiencial que promou actituds de solidaritat, respecte i interès pel bé comú". A més a més, s'hi difonen els valors inherens al món de la cultura popular i tradicional: l'educació en valors, el coneixement i el reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i d'identitat col·lectives. També serveixen per reforçar el vincle dels nens amb el seu entorn, ja que les sessions les organitzen entitats de proximitat.

Existeixen diversos materials didàctics elaborats expressament per a abans de la visita dels nens a la Casa de la Festa, i per a després. I és que hi ha 2 parts: una 1a en què a través de preguntes i activitats els nens descobreixen la tradició, i una 2a en què viuen l'experiència. A la documentació s'hi inclouen igualment més referències, bibliografia i documentació per ampliar el coneixement.

Així, per parlar de la cobla, a Infantil i al primer cicle de Primària, hi ha el taller 'Compota de cobla', on la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona ofereix un tast d'aquesta formació musical, la història i quins instruments la componen, amb les seves característiques. A Primària s'ofereix el taller 'Curts i llargs a pas de sardana', un viatge i un joc alhora per conèixer la història i la música de la sardana, i '11 x 12. La cobla', una proposta amb la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona que ofereix un oncert comentat per explicar els secrets d'aquest conjunt musical únic al món: hi sonen sardanes, ballets i arranjaments de tot tipus de peces. Aquest taller també està disponible per a l'ESO.

Les Cases de la Festa que acullen aquesta modalitat sardanista són la de La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) i la de La Lira (Carrer de Coroleu, 15). La durada dels tallers és de 2 hores i està previst per a 25 alumnes. El seu preu és de 99 € i les escoles i instituts poder fer les reserves a casesdelafesta@fragment.cat o al telèfon 608 940 605. El projecte didàctic correspon a Marinva, joc i educació.

Les Cases de la Festa són els equipaments de Barcelona on hi tenen la seu algunes colles de cultura popular i tradicional de la ciutat. Estan repartits pels barris i en total n'hi ha 9, i 5 d'elles organitzen aquests tallers. Les manifestacions culturals que s'hi contemplen, a part de la sardanai la cobla, són els gegants i els capgrossos, el bestiari festiu, els diables, els castellers i el flamenc.

La Catedral de Barcelona recupera les sardanes

Dt. 07-Jul-2020

L'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACF Barcelona) ha anunciat que recupera, després de la pausa forçada pel confinament de la COVID-19 d'aquests mesos, les sardanes davant el Pla de la Catedral de Barcelona. Serà en format audició-concert durant juliol, agost i setembre. Aquest tipus d'activitat sardanista l'estan organitzant també nombroses entitats i poblacions d'arreu de Catalunya de mica en mica per tornar a la normalitat.

Les activitats de la Catedral seran amb aforament limitat, i per poder-hi accedir caldrà reservar prèviament el lloc al correu ballades@acfbarcelona.cat. També es pot aconseguir localitat el mateix dia de l'audició-concert, fins completar l'aforament permès. Les invitacions són gratuïtes.

El calendari preveu actuacions els dimecres 15 i 29 de juliol, els dimecres 12 i 26 d'agost i els dimecres 2 i 9 de setembre, a les 19:00 h. També hi haurà activitats el dijous 24 de setembre i el dissabte 26 de setembre, en el marc de les Festes de la Mercè. Les cobles seran Ciutat de Terrassa, Ciutat de Cornellà, Vila d’Olesa, Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell, La Principal del Llobregat, Marinada i Lluïsos, respectivament.

L'ACF Barcelona va prendre el relleu de les ballades dels dissabtes a la tarda davant del Pla de la Catedral, que fins el passat 2019 gestionava l'Obra Sardanista Violetes del Bosc. L'ACF Barcelona també organitza les ballades dels diumenges al matí i les del cicle de juliol que impulsava la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat, integrades en aquest projecte estiuenc d'enguany. D'aquesta manera ara és l'entitat responsable de totes les activitats sardanistes de davant de la Catedral de Barcelona, un espai icònic del món de la sardana.

Les audicions-concerts són un format que les entitats estan adoptant en substitució dels seus cicles de ballades d'estiu, per raó de la necessitat de mesures de protecció sanitària contra el coronavirus. Aixi, Calella, Castelló d'Empúries, Figueres, Manlleu, Olesa de Montserrat o Tordera són exemples rellevants d'aquesta tendència durant aquests propers mesos.

De moment és un 1r pas per recuperar de mica en mica les activitats de sardanes, en un format per ara estàtic. Ja hi ha d'altres poblacions on organitzen ballades, i fins i tot Aplecs. Però encara s'ha de vigilar la seguretat sanitària, a l'espera de l'aprovació del protocol proposat per la Confederació Sardanista al PROCICAT.

Tornen els Aplecs després del confinament pel coronavirus

Dl. 06-Jul-2020

Aquest passat dissabte 4 de juliol s'ha organitzat fins a 3 Aplecs, amb diferent format, per reactivar les grans activitats sardanistes després del confinament pel coronavirus. Han sigut els Aplecs d'Artés, Banyoles i Rosselló de Segrià.

Així, l'Aplec d'Artés ha ofert una modalitat d'Aplec tradicional, amb sardanes per ballar successivament. Però per fer-ho possible s'ha passat per diverses gestions. Des de l'organització es va estar en contacte amb el delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central, Lluís Cererols, i amb l'Ajuntament d'Artés, per tal de veure de quina manera es podia tirar endavant l'activitat. Després de diverses gestions es va acordar l'adopció de diverses mesures de seguretat sanitària, marcades pel PROCICAT, en línia amb la proposta de la Confederació Sardanista de Catalunya, i validades per l'Ajuntament com a última administració responsable sobre el territori.

D'aquesta manera, qui vulgués anar-hi a ballar s'havia de registrar prèviament. Les rotllanes han hagut de tenir un màxim de 12 persones, i era preferible que fossin conegudes entre elles. A l'arribar a l'Aplec, que s'ha celebrat a un espai més ample, ha calgut signar un certificat de no haver estat en contacte amb malalts de COVID-19 els 15 dies anteriors. També s'ha hagut d'usar mascareta mentre no es ballés. I per ballar, els dansaires ho han hagut de fer sempre a la mateixa rotllana i desinfectar-se les mans amb hidrogel. A més a més, els músics ha estat separats amb una major distància entre ells, i dels dansaires. Igualment, hi ha hagut uns recorreguts marcats per anar al bar, al lavabo i per entrar i sortir de l'espai de l'Aplec. Així els recorreguts han sigut d'una única direcció, sense possibilitat d'interactuar amb d'altres persones per evitar contactes i possibles infeccions.

Pel que fa a Banyoles, la proposta ha sigut més en línia d'una activitat semiconfinada. Així, a partir de les 13:00 h., i durant tot el dia, fins a les 18:30 h., l'Aplec ha sigut virtual. S'ha retransmès per ràdio a través de Ràdio Banyoles. També l'Instagram del Foment de Banyoles i les colles de sardana esportiva de Banyoles ha servit per emetre l'activitat de la sardana-vermut de migdia.

A la tarda, quan s'ha acabat l'emissió de la ràdio, hi ha hagut una bicicletada per la població amb les cobles interpretant la música a diversos espais i places de Banyoles. Una cobla ha iniciat el trajecte a l'estany i l'altra davant els Jutjats. La de l'estany ha desfilat amb el conegut tren pinxo, amb tot de gent darrera en bicicleta i a cada parada ha tocat una sardana. L'altra cobla ha anat amb un carro amb un cavall, amb la gent seguint-lo al peu. Al final han coincidit a la Plaça Major, on s'ha celebrat una ballada conjunta de 3 sardanes, amb les mesures de seguretat sanitària per tots conegudes. La principal solució ha sigut una cinta perquè els dansaires, en lloc d'agafar-se de mans, ho fessin amb aquesta peça per formar les rotllanes. Aquesta activitat ha comptat la validació de l'Ajuntament de Banyoles, com a administració competent.

Finalment, l'Aplec de Rosselló de Segrià s'ha concebut en format Aplec-audició (concert). Però l'auge de casos de coronavirus ja va portar l'Ajuntament ha cancel·lar l'esdeveniment el dia abans. El reconfinament de la comarca del Segrià ha acabat de certificar la dificultat d'organitzar esdeveniments d'aquest tipus en situacions com la que viu actualment la comarca lleidatana.

Malgrat tot, l'organització d'aquests Aplecs, en formats nous amb mesures de seguretat sanitària són un bri d'esperança per reprendre de mica en mica les activitats sardanistes tradicionals.