Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona

Benvinguts a l'espai web de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona, que uneix en règim federatiu les entitats que programen sardanes a la capital catalana. La Coordinadora és l'entitat organitzadora del tradicional aplec nadalenc al Parc de la Ciutadella.Carrer del Pou de la Figuera, 15. - 08003 Barcelona

Emília Escuder, presidenta | T.649182570 | coordinadorasardanistabcn@gmail.com
Josep Pomés , secretàri
tornar a la miniweb

aplec Nadalenc

Dg. 12-Gen-2020

El passat 22 de desembre es va celebrar l'Aplec Nadalenc 2019, al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Malgrat les inclemències del temps, es va poder desenvolupar sense mes incidències que el tancament de la major part de les portes a causa del protocol pel perill de ventades.
sardanes Unesco

Dg. 10-Mar-2019

El dissabte 23 de febrer va tenir lloc a la pl del Rei de Barcelona la segona ballada de sardanes per la Unesco, amb la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona

Aplec 2019

Dj. 12-Des-2019

S'acosta Nadal i com cada any, ve precedit de l'aplec Nadalenc al Parc de la Ciutadella organitzat per la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona.

Aquest any serà el diumenge 22 a 2/4 d'11.

Esperem que ens volgueu acompanyar

50 è aniversàri de l'aplec de les Roquetes

Dj. 15-Nov-2018

L'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé, ha celebrat enguany els 50 anys del seu aplec, i ho ha fet amb un gran concert al Palau de la Música i una trobada de sardanes a Montserrat, actes als que entitats de la Coordinadora els hem acompanyat.

diada

Dj. 21-Nov-2019

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, la Coordinadora d'Entitats Sardanistes, va fer una ofrena floral al monument d'en Rafael Casanova

El concurs Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs' remarca el termini per a aquest 2020

Dv. 28-Feb-2020

L'organització del Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs' ha remarcat el termini per presentar-se a aquesta 9a edició, ja que finalitza el dijous 30 d'abril, a les 14:00 h.

El 1r premi és de 1.300 €, el 2n està dotat amb 700 € i el premi del Jurat Popular és de 600 €. A la 8a edició el guanyador absolut va ser Antoni Serra i Oribe, que va aconseguir els guardons del jurat i del jurat Popular. La seva periodicitat és bianual, així que la darrera convocatòria va ser el 2018.

Els aspirants poden presentar un màxim de 2 obres, i han de ser sardanes originals i inèdites, i no poden haver-se interpretat públicament amb anterioritat, ni que estiguin presentades simultàniament ni premiades a d'altres concursos. Han des ser obres instrumentades per a cobla d'11 instruments, és a dir, 1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i 1 contrabaix. Cal remetre 2 partitures completes, amb la transcripció per a piano a la seva part inferior i s'hi acompanyaran de 2 jocs de particel·les. Si es vol, també es poden incorporar gravacions. S'ha de fer arribar a l'Ajuntament d'Amer, Plaça de la Vila 30, 17170, Amer (Girona). Al sobre hi ha de constar '9è Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs'.

Cada original tindrà el títol de la sardana i un lema, però no el nom de l'autor. Així, per garantir l'anonimat del compositor cal incorporar un sobre tancat que dins contindrà una targeta amb el títol i el lema, el nom i els cognoms de l'autor, el telèfon, l'adreça actual i un breu currículum. Si hi ha cap indicació que permeti identificar l'autor, s'eliminarà automàticament l'obra del concurs. Com és norma, els títols de les obres han d'estar relacionats amb Amer. Si s'hi presenten 2 obres, la 1a complirà aquest precepte, i la 2a podrà titular-se manera lliure. A més a més, "es valorarà, sense ser excloent, que reflecteixi la idiosincràsia, com a compositor, del mestre Pere Fontàs".

La Comissió del certamen nomenarà un jurat format per persones de reconeguda solvència musical. Aquest jurat musical decidirà a través d'una reunió el mes de juny les 5 sardanes finalistes. Aquestes obres seran les que valoraran el jurat i el jurat Popular. D'entre les 5 escollides, el jurat votarà la 1a i la 2a, menter que el premi popular sorgirà dels vots el públic assistent al concert on s'interpretaran les 5 peces finalistes. El concert d'aquesta edició es preveu per a l'11 de juliol, 2n dissabte del mes.

Els guanyadors de les edicions anteriors han sigut Josep Coll Ferrando i Jordi Moraleda com a premi del Jurat i Pau Castanyer com a Premi Popular; Agustí Pedrico i Jaume Cristau com a premi del Jurat i Josep Solà com a Premi Popular; Jaume Cristau i Agustí Pedrico com a premi del Jurat i Jaume Cristau també com a Premi Popular; Joan Vila Safont i Jaume Cristau com a premi del Jurat i Francesc Teixidó com a Premi Popular; Antoni Serra i Joan Vila Safont com a premi del Jurat i Antoni Serra també com a Premi Popular i Lluís Alcalà i Joan Vila Safont com a premi del Jurat i Marc Timón com a Premi Popular. A més a més, la 3a i 4a edició van tenir la categoria de Premi Autor Amerenc que van guanyar en ambdós casos Jesús Bosch.

El Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs' el convoquen l'Ajuntament d'Amer, l'Agrupació Sardanista d'Amer i el Grup Excursionista Amerenc Esquelles. El seu objectiu és homenatjar, recordar i difondre el compositor amerenc Pere Fontàs. Aquest autor va guanyar diversos premis destacats, com el Joaquim Serra o La Sardana de l'Any en 2 ocasions, i també va rebre la Creu de Sant Jordi el 1988 amb La Selvatana.

Aposta per la difusió del fiscorn

Dt. 25-Feb-2020

Aquest proper dilluns 2 de març, a les 19:15 h., la Casa de la Sardana de Barcelona (carrer del Pou de la Figuera, 15) acollirà la xerrada 'El fiscorn baix de cobla. Història i desenvolupament a les cobles catalanes'. Aquesta sessió per divulgar aquest instrument es reforçarà el proper dissabte 14 de març amb una trobada professional a Torroella de Montgrí, l'estrena de 4 obres i la creació d'una associació específica per difondre el fiscorn.

La conferència de la Casa de la Sardana anirà a càrrec de Pep Moliner, intèrpret i professor de fiscorn. Serà una xerrada curiosa i d'interès per a tots els públics, amb audiovisuals, basada en la que va celebrar al seu dia a Torroella de Montgrí. S'hi podrà conèixer l'origen del seu nom, com va arribar a Catalunya, la seva evolució, i d'altres dades. La durada prevista és d'1 hora i l'accés serà gratuït fins omplir l'aforament. Aquesta activitat és una de les diverses que s'organitza des de la Casa de la Sardana per difondre de diverses maneres la cobla i la sardana a diversos i diferents públics que puguin ser sardanistes, o aliens al nostre sector.

En paral·lel, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí serà la seu d'una trobada de fiscornaires de tot Catalunya. Servirà per intercanviar experiències, treballar la tècnica i assajar diverses peces que s'estrenaran a un concert a les 13:00 h. En concret seran 4 obres noves només per a fiscorns, en format quartet o quintet. Els seus autors en són Jordi Molina, Ferran Reig, Lluc Vizentini i Agustí Pedrico.

A la tarda se celebrarà una reunió per constituir oficialment l'entitat Fiscorn.cat Associació de Fiscorns de Catalunya. Entre els objectius de l'entitat s'hi troba la voluntat d'explicar i difondre aquest instrument, treballar per al seu ensenyament, desenvolupar una pàgina electrònica on intercanviar materials com ara partitures o instruments de 2a mà i preparar tot tipus de possibilitats de difusió. Aquest projecte enllaça amb d'altres que han treballat per difondre d'altres instruments de la cobla, com el flabiol.


'Llum', el nou espectacle de la Marinada amb fusió de cobla i flamenc en català

Dl. 24-Feb-2020

La cobla Marinada ha presentat un nou projecte musical: Llum, en què fusiona el so de la cobla amb el cant flamenc, en català, o el jazz per interpretar diverses cançons de protesta.

Llum és un recull de cançons i poemes musicats que evoquen la lluita dels pobles al llarg de la història i els territoris , amb diversitat geogràfica i temporal. Tanmateix, des de la cobla es vol remarcar sobretot que la seva tria correspon a la qualitat i importància emocional, no tant al concepte polític. Així, s'hi poden escoltar Què volen aquesta agent, de Maria del Mar Bonet; Al alba, de Luis Eduardo Aute; Pare, de Joan Manuel Serrat; Jo vinc d'un silenci, de Raimon o Te recuerdo Amanda, de Víctor Jara, entre d'altres.

Aquestes peces tan conegudes estan arranjades per a cobla gràcies a Vicenç Martín, que ja va col·laborar amb la Marinada anteriorment, i que també dirigeix i toca la guitarra a l'espectacle. David Domínguez s'ocupa de la percussió, sobretot el cajón. L'actor Albert Estengre guia el públic i la part vocal és del cantaor en català Pere Martínez, qui ha desenvolupat diversos projectes de cante experimental per transgredir gèneres i normes. De fet, aquesta és una mica la idea de Martí Fontclara, impulsor del projecte. La seva proposta vol fusionar dels sons de la terra i, en aquest cas, s'uneixen cobla i duende.

Llum s'interpreta sense pauses, amb un total de 12 cançons, i dura aproximadament uns 75 minuts. Es pot contractar a través del seu representant, Isaac Vilanova, al 616 161 750 o a coblamarinada@gmail.com. Des de la cobla s'indica que l'estrena, aquest passat diumenge 23 de febrer al Teatre Segarra de Santa Coloma de Gramenet, ha tingut una resposta molt bona, amb gent interessada en descobrir el projecte.

Perpinyà tanca la seva capitalitat sardanista 2019

Dv. 21-Feb-2020

Perpinyà comença a tancar el seu any com a Capital de la Sardana 2019. Així,aquest dijous 20 de febrer ha celebrat una ballada i un concert amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el conegut ballarí Cesc Gelabert, al Teatre de l'Arxipèlag. La direcció musical ha correspost a Marcel Sabaté i la percussió a Robert Armengol. L'esdeveniment ha comptat amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El concert de ha ofert 2 parts amb diverses peces destacades, la selecció de les quals ha sigut per diversos motius. Així, s'hi ha escoltat El roserar, d'Eduard Toldrà pel 125è aniversari del seu naixement; Colla Violetes del Bosc , de Manuel Saderra Puigferrer en record del recentment desaparegut Sebastià Alba o la suite per a cobla Tríptic de records de Fèlix Martínez Comín en commemoració del centenari del seu naixement. També s'hi ha gaudit de la sardana Enyor, de Ricard Lamote de Grignon, que ha dansat Cesc Gelabert, o les 2 sardanes dedicades a la Capital de la Sardana d'enguany.

La finalització de Perpinyà com a Capital de la Sardana té previst un doble esdeveniment final el diumenge 8 de març. Serà amb la Festa Anual de les colles de sardana esportiva que organitza la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS). En aquesta cita es lliurarà a les colles de competició i els participants individuals de revesses els trofeus acreditatius de la temporada anterior. A l'esdeveniment la cobla Contemporània oferirià un tast del seu nou projecte musical a partir de sardanes habituals del seu repertori. A més a més, a la tarda hi haurà la cerimònia final de cloenda de la capitalitat sardanista, amb una ballada inclosa a càrrec de la cobla Mil·lenària.

També relacionat amb Perpinyà i la sardana, per a aquest proper dissabte 29 de febrer està prevista, a les 15:30 h., una ballada en el marc de la visita dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la ciutat rossellonesa. La ballada constarà de 7 sardanes de 10 tirades, i se celebrarà a la Plaça de la Victòria, al peu del Castellet. De moment s'està buscant músics perquè formin una cobla. Els intèrprets que vulguin integrar-s'hi poden contactar amb Leslie Malet-Salvador al +33 674 25 79 52 o al correu electrònic leslie.malet-salvador@wanadoo.fr. A les 18:30 h. es farà un acte conjunt en suport dels presos polítics, i com a símbol del que s'organitza cada dijous al peu del Castellet. La proposta busca fer visibles els artistes i les entitats nord-catalanes. Per això hi haurà també diversos punts d'actuació simultanis, grups de música, gegants, grallers,castells i una mostra d'entitats del Rosselló. L'organització correspon al Comitè de Solidaritat Catalana.

Concert de cobla amb Josep Pla com a fil conductor

Dj. 20-Feb-2020

Aquest proper dilluns 24 de febrer, a les 20:00 h., el Casino l'Aliança del Poblenou de Barcelona acull el concert titulat Josep Pla i la sardana, amb la cobla Jovenívola de Sabadell i el rapsode Valentí Maymó, dirigits per Jordi Figaró.

Aquesta proposta consisteix en la declamació, per part de Maymó, de diversos textos de Josep Pla, relacionats amb els mesos de l'any. Després de cada lectura dramatitzada, la cobla interpreta una sardana vinculada. Així, per exemple, al mes d'abri li correspon Aura d'abril, de Joaquim Serra, a l'octubre, Roses de tardor, de Fèlix Martínez i Comín o al desembre, L'Aplec nadalenc, de Joan Lluís Moraleda. El concert consta de 2 parts i té una durada d'una mica més d'1 hora.

La idea principal va ser de Maymó, qui ja ha fet diversos espectacles de literatura i cobla, com un de relacionat amb Verdaguer, i un altre amb el Poema de Nadal. D'aquesta manera, incorpora un nou referent de la literatura al voltant de la cobla. La Jovenívola de Sabadell es encarregar de buscar el repertori més adequat per a cada mes.

Aquest concert l'organitza Amics dels Concerts de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i s'emmarca en el Cicle de concerts de Cobla de Barcelona d'aquesta temporada. L'accés val 6 €.

Josep Pla i la sardana es pot contractar directament a la cobla Jovenívola de Sabadell a partir del seu nou representant, Jaume Prat.