Amics de la Sardana Terranostra

Benvinguts a l'espai web dels Amics de la Sardana Terranostra de Girona.


L'any 1957, a Girona, es va fundar la "Agrupació Amics de la Sardana" del Círculo Artístico.

El febrer de l'any 1967 es va fundar la colla sardanista Terranostra de Girona.

El setembre de l'any 1969 els membres de la colla Terranostra van fundar l'Obra Sardanista Terranostra.

El setembre de 1988 l'Obra Sardanista Terranostra es va fusionar amb l'altra entitat sardanista de Girona, Amics de la Sardana, i així va nàixer l'actual entitat Amics de la Sardana Terranostra.

Associació sense ànim de lucre dedicada al foment, promoció, difusió i organització d'activitats sardanistes i culturals.Passatge Balandrau, local 4 - 17006 Girona

tornar a la miniweb

Audició de Sant Jordi 2019

Dt. 26-Mar-2019

Dimarts 23 d'Abril, diada de Sant Jordi, a les sis de la tarda, a la Plaça de la Independència,
la Cobla Mil·lenària ens interpretarà:

1 - Aplec Marítim Frederic Guisset i Fontourci
2 - Cants de Maig Vicens Bou i Geli
3 - 5 d'Agost Joan Druguet i Sallent
4 - Estelades al Vent Josep Antoni López i Àlvarez
5 - De Tots Colors Xavier Ventosa i Molner
6 - Festa d'Estiu Olivier Marqués i Nebot

Aplec de la Sardana 2019

Dt. 26-Mar-2019


Dimecres 1 de Maig, matí 10:30h i tarda 16:00h, als Jardins de la Devesa,
62è aplec de la sardana de Girona

Al matí hi haurà trobada sardanista infantil, concurs de dibuix, poesia i redacció.
A la tarda concurs de colles improvisades.

Audicions Girona, Temps de Flors 2019

Dl. 15-Abr-2019


Dissabte 11 de Maig, Temps de Flors, a les sis de la tarda, a la Plaça del Vi,
la Cobla Flama de Farners ens interpretarà les sardanes:

1 - 75è. Aniversari Conrad Salí i Gamell
2 - Festa d'Argent a Palamós Jordi Molina i Membrives
3 - Teixint Records Josep Cassú i Serra
4 - Girona, Temps de Flors Eduard Font i Pí
5 - El Claustre de Sant Domènech Jaume Bonaterra i Dabau
6 - Gentil Adriana Manel Balasch i Suñé
7 - Les Campanes de Breda Joan Lluís Moraleda i Perxachs
8 - Trenta-cinc Estius Pitu Chamorro i Ramos
9 - Palau, el Nostre Poble
Francesc Picart i Oliveras


Dissabte 18 de Maig, Temps de flors, a les sis de la tarda, a la Plaça del Vi,
la Cobla Ciutat de Girona ens interpretarà les sardanes:

1 - Colla Tramuntana Manel Saderra i Puigferrer
2 - Girona a Pep Ventura Ricard Viladesau i Caner
3 - Amunt i Endavant Pere Fontàs i Puig
4 - Joan, et mereixes això i més René Picamal i Coma
5 - L'Aplec de Roses Alfons Miàs i Martí
6 - Soc de Girona Albert Clarín
7 - Girona, plançó de pubillatge Lluís Buscarons i Pastells
8 - Gentil hortenca Joan Selma i Rius
9 - L'Esteve de can Nasi Francesc Mas i Ros


NOTA.- Les dues audicions de "Girona, Temps de Flors" seran de sardanes de 7 tirades

Pocs dies per enviar sardanes als concurs de composició de Prats de Molló

Dj. 18-Abr-2019

La 2a convocatòria del concurs de composició de sardanes balladora de ls vila de Prats de Molló La Presta d'enguany esgota els darrers dies per enviar-hi originals: hi ha temps fins el dilluns 6 de maig.

Per participar-hi cal enviar per correu o personalment la documentació l'Office de Tourisme de Prats de Molló La Presta (Place le Foiral, 66230 Prats de Mollo la Preste). Al sobre, cal fer-hi constar "2n Concurs de Composició de Sardanes Balladores de la vila de Prats de Molló La Presta". Només es pot presentar 1 sardana per autor, instrumentada per a cobla d'11 instruments. S'han d’enviar 2 partitures complertes, amb reducció a 2 o 3 pentagrames a la seva part inferior i, opcionalment, amb suport d'àudio. S'han d'acompanyar de 2 jocs de particel·les. A cada original hi figurarà el títol de la composició però no el nom de l'autor. A part, en un sobre tancat, s'hi inclourà una targeta amb el títol, el nom i els cognoms de l'autor, el telèfon, l'adreça postal actual i adreça electronica.

Hi ha 3 premis instituïts: el 1r premi atorga 1.500 €; el 2n, 1.000 € i el 3r premi suposa 500 €. Així, les 6 sardanes finalistes que triï un Jurat se sotmetran al veredicte del sardanisme popular en el marc d'una ballada. Serà el diumenge 16 de juny, a les 15:00 h., amb la cobla Tres Vents.

Aquest concurs és de caràcter bianual i a la 1a edició els guanyadors van ser-ne Jordi Paulí, seguit de Lilian Perez i David Pigassou. D'aquesta manera l'Ajuntament de Prats de Molló La Presta impulsa la creació de noves sardanes, amb vistes sobretot als autors nord-catalans i a favor dels sardanistes del Rosselló.

Taller de sardanes als nens d'educació especial de l'Escola Nen Déu

Dc. 17-Abr-2019

La Confederació Sardanista de Catalunya ha desenvolupat, aquest passat dimecres 10 d'abril, un taller de sardanes als nens d'educació especial de l'Escola Nen Déu, en el marc de la setmana temàtica que han dedicat a les festes majors. D'aquesta manera s'ha apropat la sardana durant una tarda a 58 nens i joves d'entre 9 i 21 anys

La sessió ha durat 1 hora i mitja, amb diversos temes. Així, han après a fer el galop i a ballar sardanes. Aquest taller està relacionat amb el programa temàtic d'activitats que l'escola ha preparat per a aquella setmana, centrat en el concepte de la festa major. I per tant, des de l'escola han trobat imprescindible comptar amb la sardana.

En total hi ha hagut una dotzena de sardanistes de la Confederació Sardanista de Catalunya que han desenvolupat la tasca voluntària per ensenyar la nostra dansa.

L'activitat ha acabat amb una gran sardana de germanor amb d'altres alumnes del centre. Al final, la direcció del centre i tots els assistents han estat molt contents i l'activitat ha acomplert els seus objectius amb escreix.

Visita a la fàbrica de San Miguel amb la Confederació Sardanista de Catalunya

Dt. 16-Abr-2019

La Confederació Sardanista de Catalunya ofereix la possibilitat de vistar la fàbrica de San Miguel, arran de la col·laboració amb aquesta marca. Serà el proper dijous 2 de maig, durant tot el dia, a les instal·lacions de Lleida, amb dinar inclòs, per només 10 €.

El programa preveu que a les 8:30 h. se surti amb autocar des del centre de Barcelona, amb esmorzar previst per a tothom a mig camí. Un cop s'arribi a Lleida, cap a les 12:00 h., es farà la visita a la fàbrica de cervesa. Tot seguit hi haurà un dinar maridat amb cervesa, i cap a les 18:00 h. es tornarà a Barcelona.

Per reservar la plaça cal enviar un correu electrònic a info@confsardanista.cat o bé telefonar al 93 319 76 37. Les places són limitades. La confirmació de la plaça serà només quan es faci el pagament del cost de l'activitat, tal i com s'explicarà des de la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya. L'única condició és que cal ser major d'edat.

San Miguel col·labora amb la Confederació Sardanista de Catalunya des del 2015 i patrocina l'edició de la Guia Sardanista des del 2016. També ofereix als grans esdeveniments sardanistes la possibilitat de comprar producte a un preu ajustat.

Nou projecte a Manresa per fomentar les ballades

Dl. 15-Abr-2019

Aquest passat dissabte 13 d'abril, Manresa ha celebrat una ballada de sardanes especial: la que ha encetat un nou projecte per fomentar i difondre les ballades de sardanes. L'entitat organitzadora és '.manresa', un ens que aplega les diverses agrupacions sardanistes de la capital del Bages.

Per fer més dinàmic l'esdeveniment, a cada ballada hi haurà convidada una entitat cultural o artística de la ciutat. En aquesta ocasió hi ha participat el Club Patí Manresa, amb una exhibició dels seus integrants. En concret, ha ofert una actuació de patinatge artístic al so d'una sardana, que ha interpretat la cobla Lluïsos de Taradell.

Un altre aspecte per fer més potent l'activitat sardanista és desenvolupar la ballada a un indret nou. També volen obrir-se a nous col·lectius i afegir elements didàctics o divulgatius durant la ballada.

Les properes activitats prevists són el dissabte 18 de maig a la Plaça de les Oques, a les 18:30 h., amb gurps de caramelles i el divendres 28 de juny, a les 22:00 h., al Pati del Casino, amb servei de coca i bar, en el marc de la revetlla de Sant Pere. La previsió és que n'hi hagi més fins a finals d'any.

'.manresa' la integren el Grup Sardanista Dintre el Bosc, l'Agrupació Cultural del Bages Foment de la Sardana i el Casal Cultural Dansaires Manresans. Es tracta, segons indiquen, d'un "punt de trobada d'entitats manresanes vinculades a la cultura popular amb ganes de promoure les ballades de sardanes a Manresa, oberts a nous enfocaments per obrir la sardana a públics més àmplis". La iniciativa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa.

Aques proposta és una molt bona iniciativa per dinamitzar les ballades de sardanes, fomentar el treball conjunt de les diverses entitats sardanistes d'una població i una aposta per buscar nous públics.

Ja està disponible el programa de l'Aplec Internacional a Copenhaguen

Dv. 12-Abr-2019

Adifolk ha presentat al centre cultural Arts Santa Mònica el programa oficial de l'Aplec Internacional que se celebrarà a Copenhaguen del dijous 25 al diumenge 28 d'abril. En total hi haurà 500 actuants de 25 entitats diferents de la cultura popular i tradicional. Una de les principals novetats és la incorporació de xerrades de petit format, i una d'elles es dedicarà a la sardana esportiva.

El president d'Adifolk, Ivan Besora, ha explicat en roda de premsa que l'Aplec d'enguany, amb 500 participants, assoleix la xifra d'actuants més gran des que va començar aquest projecte. Enguany s'emmarca en la celebració del festival '48 Timer', un dels grans esdeveniments culturals de la capital danesa. I a sol·licitud de les entitats, "es recupera l'esperit de l'Aplec, i hi participaran grups complets", ha indicat Besora. A la roda de premsa també s'ha presentat un espot publicitari sobre l'esdeveniment, i el programa oficial, editat en català i danès.

En referència a la sardana i la cobla, el divendres 26 d'abril, a les 16:00 h. hi haurà una ballada de sardanes popular, durant 1 hora, a la Den Sorte Plads. Dissabte 27 d'abril, també durant 1 hora, se celebrarà una altra ballada, a la Blagards Plads. I a partir de les 18:30 h., a l'esdeveniment culminant titulat 'Festa Major a Catalunya', es podrà tornar a veure sardanes. Diumenge 28 d'abril, a les 12:00 h., a Sankt Hans Torv hi haurà una altra ballada, també d'1 hora de durada. Es podrà tornar a gaudir de la nostra dansa i música a l'espectacle de cloenda de diumenge 28 d'abril, a Sankt Hans Torv, a partir de les 17:00 h. I això sense oblidar la presència i actuació de les colles a les cercaviles, desfilades i actuacions conjuntes de grups durant tot el cap de setmana.

Pel que fa la presència de la sardana a les xerrades de debat, serà dissabte 27 d'abril, a les 10:15 h., a la Blagards Plas. S'hi preveu la intervenció d'un representant de cadascuna de les colles participants a l'Aplec d'enguany, i del periodista de Catalunya Ràdio Quim Rutllant. La sessió, breu, es planteja des del punt de vista de la sardana esportiva, les colles, i la seva motivació a l'hora de ballar, especialment el jovent, entre d'altres temes.

L'Aplec preveu una trentena d'activitats durant 3 dies i mig. La presentació oficial serà el dijous 25 d’abril però les actuacions començaran l'endemà, divendres 26 d’abril, amb la citada ballada de sardanes i un espectacle de benvinguda, amb la participació de tots els grups, que faran una cercavila per tots els carrers.

Aquest esdeveniment arriba enguany a la 32a edició i se celebrarà al barri més emergent i cosmopolita de la ciutat, Nørrebro. El projecte manté la línia d'inserir-se dins d'una gran activitat o festival de la cituat on viatja per aconseguir el màxim de difusió i explicar la realitat de la cultura catalana i la pròpia Catalunya. Aquest objectiu ja va provocar problemes a l'edició del 2017 a Ostrava, i l'any passat amb l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés. L'Aplec Internacional l'organitzen Adifolk i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i enguany compta amb l'ajuda del Casal Català de Copenhaguen.

Una altra novetat de l'Aplec d'enguany és la incorporació de la cuina catalana gràcies a la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes històriques. L'entitat farà unes sessions de preparació i tast de 3 receptes tradicionals: el ranxo de Vidreres i les escudelles de Castellterçol i de la Seu d'Urgell.

L'Aplec Internacional va començar el 1988 a Amsterdam i amb el pas del temps ha anat canviant de format. De ser una trobada inicial del món de la sardana, de seguida va acollir d'altres expressions de la cultura popular que van permetre explicar la realitat tradicional a l'exterior. Aquest fet va ajudar a què Frankfurt l'acollís el 2007 en el marc de què la literatura catalana va ser la convidada d'honor a la seva Fira del Llibre, la més important del món. Des del 2017 a Ostrava s'ha convertit en un autèntic niu d'actuacions de cultura popular inserit a d'altres esdeveniments de la ciutat que l'acull.

Donació perquè la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

Dj. 11-Abr-2019

Aquest dijous 11 d'abril la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona ha lliurat al president de la Confederació Sardanista de Catalunya, a la Casa de la Sardana, un xec per valor de 1.000 € com a aportació per seguir amb les tasques perquè la sardana s'inscrigui al llistat del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO. La presidenta de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona, Emi Escuder, ha encapçalat la delegació de l'entitat barcelonina en aquest esdeveniment.

Aquesta quantitat és fruit de la recaptació de la ballada titulada 'Ballem per la UNESCO', que es va celebrar el dissabte 23 de febrer, a la Plaça del Rei de Barcelona, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. L'import servirà, junt amb d'altres aportacions populars que han anat arribant, i el pressupost específic dedicat al projecte, per continuar les diverses accions per aconseguir que la sardana sigui patrimoni cultural de la Humanitat.

A més a més, accions populars d'aquest tipus són essencials perquè el jurat comprengui i valori la sardana com un fet viu, popular, i que compta amb el suport de la població. Per això, des del 2017, fins ara s'han desenvolupat diverses campanyes que van en aquesta línia. En són exemples el microfinançament a través de Verkami, la creació d'un logo propi per posar a tots els programes sardanistes, un disc o les gravacions a diverses cares conegudes del món de la cultura expressant el seu suport a la candidatura. I encara cal recordar el recent aval del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català perquè la sardana aconsegueixi aquest objectiu.

Dins del Patrimoni Cultural Immaterial, i en relació a la nostra cultura, estan inscrits, entre d’altres, la Patum de Berga, els castells, el cant de la Sibil·la, el Misteri d’Elx, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les falles del Pirineu i la dieta mediterrània. Ara la Confederació Sardanista de Catalunya treballa perquè la sardana també hi consti. En aquest sentit, ja en formen part diversos balls, com el tango, el flamenc, el merengue, els balls de nois de Romania o la rumba cubana.

Torna el cicle de sardanes i cançons de taverna a L'Escala

Dc. 10-Abr-2019

El cicle de cants de taverna, amb sardanes incloses, ha tornat a la programació cultural de L'Escala. Des dels passat dissabte 9 de febrer i fins el dissabte 29 de juny, cada mes hi haurà una sessió, a diferents restaurants col·laboradors de la població. Porta per títiol 'La Llongada. Sardanes a taverna i més...' i l'impulsa l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'.

La propera cita serà el dissabte 20 d'abril, amb el grup Oreig de mar, de L'Escala. La seguirà el dissabte 11 de maig el duet La Taverna i s'acabarà el dissabte 29 de juny amb Tres de ronda. Fins ara hi ha hagut les actuacions del dissabte 9 de febrer d'Els tranquils i del dissabte 23 de març amb Arjau. Tanmateix, qualsevol dels assistents pot també intervenir en qualsevol moment i oferir les seves dots musicals per a tota la resta de l'audiència.

A les actuacions s'hi canten tot tipus de peces musicals, típiques de taverna, com ara havaneres, valsets, ranxeres... i també sardanes. Aquesta demostració musical era molt habitual a L'Escala i el projecte pretén recuperar-ho, sense oblidar la música i lletres del nostre sector.

Per poder assistir-hi es pot estar informat del restaurant que acull l'esdeveniment a través de l'agenda de la pàgina electrònica de turisme de l'Ajuntament de L'Escala, o a les xarxes socials de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'.

Aquesta és la 2a edicio d'aquesta proposta, després que s'impulsés el 2017 i que l'any passat no se celebrés. És una molt bona proposta per normalitzar la sardana i fer-la arribar per mitjà d'activitats diferents a públics que potser no estiguin acostumats a sentir-la.

La sardana, des de la perspectiva d'Arnau Tordera

Dt. 09-Abr-2019

El líder del grup de rock Obeses, Arnau Tordera, ha ofert una sessió de debat sobre la sardana a la Casa de la Sardana, amb una sala plena de gom a gom. D'entre les seves explicacions, hi destaca l'anunci d'un projecte comú amb la cobla Berga Jove, en el marc d'un conegut festival d'estiu.

Així, segons ha expliat, la cobla el va contactar fa uns mesos per desenvolupar un projecte artístic propi. Serà una fusió entre la Berga Jove, l'artista i un npetit cor de 10 ó 12 cantaires. S'hi oferiran obres noves i arranjaments de sardanes i peces per a cobla, que ha treballat el propi Tordera.

En aques sentit, el cantant ha explicat que la seva composició La Ben plantada és una 'sardana' que va escriure ell, amb lletra inclosa, per obrir el disc Zel. Fins i tot i compta amb instrumentació per a cobla. Per desenvolupar aquesta feina, segons ha explicat, va assitir a diversos aplecs i ballades i va guiar-se amb el conegut Mètode d'instrumentació per a cobla de Joaquim Serra.

La seva relació amb la sardana, segons ha indicat, ve de lluny, de quan de petit va conèixer-la a través de la sardana que incorporar Folch i Torras a Els Pastorets.

Tordera també ha remarcat que comptar amb una dansa pròpia viva, que es materialitza a l'espai públic, i que provoca la mobilització i trobada de la gent cada setmana, és una proesa en l'estat actual de la societat. També sobre el tòpic de què només hi ha gent gran a la sardana ha comentat que d'altres expressions culturals, com la música clàssica, tenen la mateixa situació des de fa anys, i el concepte es manté viu.

D'altra banda, ha explica que la tímbrica de la cobla l'atrau i que cal saber potenciar i valorar. Pel que fa a la dansa, ha indicat que hi percep un cert erotisme pel joc d'haver de tocar les mans del dansaire i l'intercanvi de mirades.

Aquesta sessió ha sigut una més de les activitats que desenvolupa la Casa de la Sardana per generar debat al sector sardanista i dinamitzar l'espai com a una de les Cases de la Festa de Barcelona. Ha sigut la 1a trobada amb el lema 'Sardaquè?', que vol portar diversos noms coneguts per parlar sobre la sardana.

El Premi de Masquefa, declarat desert, amb 3 accèssits

Dt. 09-Abr-2019

Segons el criteri del jurat del Premi de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins 2019, enguany el certamen ha quedat desert. Tot i així, s'ha concedit 3 acccèsits als compositors Anna Serra, de Santa Coloma de Farners; David Llorens, de Barcelona i Xavier González, de Blanes. Aquesta resolució s'ha sabut a Masquefa aquest passat diumenge 7 d'abril durant el concert en què la cobla Montgrins ha estrenat aquestes obres, en el marc del festival de música 'Masquefa sona bé'.

El veredicte ha sigut per unanimitat i els 3 membres del Jurat han considerat escaient repartir 3 accèssits. Les obres guardonades han sigut Universos Paral·lels, d'Anna Serra; Eris, de David Llorens i Lament al mar, de Xavier González. Cadascun dels compositors ha obtinguta una recompensa de 500 €. Els membres del Jurat han sigut els reconeguts directors i compositors Josep Prats, Marcel Sabaté i Jesús Ventura.

Aquest premi de composició de música per a cobla l'impulsa la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Masquefa i compta amb la col·laboració de la Cobla Montgrins i l'organització del festival Masquefa sona bé. L'objectiu del premi és "promoure la composició i la interpretació de la música per a cobla". Enguany s'arriba a la 3a edició del premi, que anteriorment han guanyat Jordi Castellà i, ex aequo, Ramon Cardo amb Gerard Pastor.

La relació de la cobla-orquestra Montgrins amb Masquefa i aquest premi és fruit dels vincles entre ambdós ens des de l'estiu del 1947, quan la formació musical hi va actuar per la Festa Major. Des de llavors la relació s'ha mantingut i músics i vilatans han anat teixint lligams. Per aquesta raó, en el marc dels 70 anys de lligams es va crear aquest premi per tal d'incitar els músics a escriure i interpretar música per a cobla i al públic a escoltar-la.