Amics de la Sardana Ribes de Freser

Benvinguts a la web dels Sardanistes de la Vall de Ribes!!!!

L'any 1973, una colla de jovent amb ganes de participar en la vida del poble, van organitzar el primer Aplec de la Sardana a Ribes de Freser, al capdavant de tots teníem l'Albert Martínez, es van celebrar fins al tercer Aplec i després d'uns anys sense celebrar-lo, l'any 1989, l'Associació Amics de la Sardana de Ribes de Freser, el van reprendre amb el quart Aplec i de moment aquest any 2019 celebrarem el nostre 34è Aplec de la Sardana del Pirineu.

El nostre amor per la nostra Dansa, la nostra Cultura i pel nostre País Catalunya, és el que ens esperona a tirar endavant en defensa de la nostra identitat Catalana.Carrer d'Urgell, 3, 3er. - 17534 Ribes de Freser

Cosme Damià Moreno Hermoso, president | T.628 28 15 56 | amicsdelasardanaribesdefreser@gmail.com
tornar a la miniweb

AUDICIÓ DE SARDANES DISSABTE 10 D'AGOST DE 2019 A RIBES DE FRESER

Dv. 09-Ago-2019

A Ribes de Freser el pròxim Dissabte 10 d'agost a les 18:30h, Audició de sardanes que organitzen els Amics de la Sardana de Ribes de Freser.

Lloc: Plaça del Mercat.

Dia: Dissabte 10 d'agost 2019.

Hora: 18:30h (2/4 de 7 de la tarda).

A càrrec de la cobla: Cobla GENISENCA DE TARADELL

.

Us esperem a Ribes de Freser per ballar sardanes i gaudir de la nostra dansa!!!!

CANVI D'HORA PER L'AUDICIÓ DEL DIUMENGE 14 DE JULIOL 2019 A LES 19:30H

Dg. 30-Jun-2019

Els Amics de la Sardana de Ribes de Freser, us volem comunicar el CANVI D'HORA de l'audició de sardanes del DIUMENGE 14 de juliol del 2019, així consta a la Guia Sardanista del Ripollès 2019, la nova data serà:

- Diumenge 14 de juliol del 2019

- Hora: 19:30h

- Lloc: Plaça del Mercat de Ribes de Freser

- Amb la Cobla Ciutat de Granollers


AUDICIÓ DE SARDANES DIUMENGE 07 DE JULIOL DE 2019 A RIBES DE FRESER

Ds. 29-Jun-2019

A Ribes de Freser el pròxim Diumenge 07 de juliol a les 18:30h, comencem la temporada 2019 d'Audicions de sardanes que organitzen els Amics de la Sardana de Ribes de Freser.

Lloc: Plaça del Mercat.

Dia: Diumenge 07 de juliol 2019.

Hora: 18:30h (2/4 de 7 de la tarda).

A càrrec de la cobla: Cobla La Principal de Porqueres

.

Us esperem a Ribes de Freser per ballar sardanes i gaudir de la nostra dansa!!!!

CAP DE SETMANA SARDANISTA A LA VALL DE RIBES + 34È APLEC DE LA SARDANA DEL PIRINEU DE RIBES DE FRESER

Ds. 29-Jun-2019

A Pardines, dissabte 3 d'agost a les 4 de la tarda, celebrarem la 30a. TROBADA SARDANISTA DEL RIPOLLÈS, amb una doble audició de sardanes a càrrec de les cobles La Principal de Banyoles i Jovenívola de Sabadell

34è Aplec de la Sardana del Pirineu a Ribes de Freser, els dies 3 i 4 d'agost del 2019.

- Dissabte 3 d'agost a les 22h: Concert del 34è Aplec de la Sardana, a l'Església Parroquial de Santa Maria de Ribes de Freser, el concert anirà a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell. Venda d'entrades anticipades a les audicions de sardanes del 7, 14 i 27 de juliol i dia 2 d'agost al Teatre Municipal de les 18 a les 20h, també el mateix dia del concert.

- Diumenge 4 d'agost: 34è Aplec de la Sardana a la plaça del Mercat de Ribes de Freser, amb audicions de matí a partir de les 10:30h i tarda a partir de les 16h, l'aplec anirà a càrrec de les cobles Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell i Marinada.

Us esperem a tots els sardanistes i amants de la sardana.

Concert especial a l'Escala pels 50 anys de l'entitat local

Dg. 18-Ago-2019

Aquest passat dissabte 17 d'agost, els jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova de l'Escala ha acollit la 43a edició del tradicional Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla d'aquesta població, amb l'afegit especial de celebrar els 50 anys de la fundació del Centre Esportiu i Recreatiu de l'Escala i de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'. Aquestes 2 entitats són les organitzadores d'aquest concert. L'esdeveniment ha recuperat sardanes d'autors locals i ha estrenat diverses peces. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Jesús Ventura.

L'esdeveniment ha ofert sardanes d'autors escalencs, algunes recuperades, com Josep Vicens 'Xaxu', Josep M. Vilà, Lluís Albert i Joaquim Hostench. També s'hi han estrenat 3 sardanes, de Mariela Finet, Lluc Vizentini i Ivan Joanals. També s'ha presentat 1 obra de cobla, d'Anna Serra.

La recuperació de les sardanes respon a la voluntat de recuperar el patrimoni musical de l'Escala, a partir dels arxius.

Aquest esdeveniment, tota una tradició, és un referent musical per aquest desig de revitalitzar obres i per la voluntat de presentar noves obres.

Nova pàgina d'informació sobre la sardana esportiva

Dl. 19-Ago-2019

Aquests mesos d'estiu ha nascut una nova pàgina electrònica d'informació i opinió sobre la sardana esportiva. Es tracta de https://sardananoresolta.blogspot.com/, de Manel Andreu, del Grup Sardanista Tarragona Dansa, de Tarragona.

El seu impulsor és una persona vinculada al món de la sardana esportiva des de fa anys: ha sigut dansaire, pare de dansaires, membre de junta de l'entitat i ara és entrenador de la colla juvenil de Tarragona.

De moment ha publicat pocs textos però tots han sigut d'un interès, i amb unes reflexions molt interessants. Malgrat focalitzar-se en Tarragona, també tracta i tractarà temes d'interès de la sardana esportiva que abastin tot el territori. D'aquesta manera es converteix en una pàgina electrònica d'interès informatiu per estar al dia del món de la sardana esportiva, des de la visió d'un sardanista de base. En aquest sentit, al seu escrit fundacional remarca que "aquesta serà la meva opinió. Mai serà la opinió de la meva colla i, fins i tot, alguns cops, pot ser que sigui una opinió diferent de la que puguem tenir com a grup sardanista".

El nom de la pàgina fa referència al fet que quan una colla no sap repartir correcatment o la 2a tirada de curts o la 2a tirada de llargs es considera que no ha resolt la sardana. És un error, una falla, i d'aquí segurament una voluntat d'esperit crític de la pàgina.

Aquesta nova pàgina omple el buit sobre la informació de la sardana esportiva que va deixar la finalització de www.creuant.cat, que ja ni existeix com a domini, i més recentment la de http://sardanaesportiva.blogspot.com/, que no s'actualitza des de fa més d'un any.

És important que el món sardanista, especialment el de la sardana esportiva, compti amb un corpus mediàtic de diversa índole per explicar la realitat des de diversos punts de vista. La comunicació del món de la sardana esportiva, en què hi pot haver-hi molt de joc i presència i involucració de jovent, pot ser un pilar important per expandir la nostra dansa a nous públics.

Funció especial pels 25 anys de l'estrena de 'Trencats i seguits'

Dt. 13-Ago-2019

Aquest proper dimarts 27 d'agost farà 25 anys exactes de l'estrena de l'espectacle Trencats i seguits, que mostra l'evolució musical i coreogràfica de la sardana des de mitjans del s. XIX fins l'actualitat. Per commemorar l'efemèride, el Grup Montgrí Dansa, continuador de l'Esbart Montgrí, que va estrenar l'espectacle el 1994, farà una funció. Serà el diumenge 25 d'agost, a les 17:30 h. a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La part musical anirà a càrrec del grup Tres Quartans de Tarí i la cobla Montgrins. Una altra atracció de l'espectacle serà el repte de reunir els mateixos dansaires que van estrenar la proposta fa 25 anys amb els actuants d'avui en dia.

Trencats i seguits posa en escena com es ballava el contrapàs i la sardana curta al s. XIX, amb l'acompanyament d'una cobla de 3 músics: flabiol i tamborí, tarota i cornamusa. L'espectacle mostar la seva evolució fins a la sardana llarga o moderna amb una cobla d'11 músics, com l’actual, amb sardanes de Pep Ventura, Vicenç Bou, Pere Fontàs i Martirià Font, entre d'altres autors. Tots els actuants tenen un vestuari que són reproduccions fidedignes de l'abillament de l'època de 1800 i principis del 1900 fins a arribar als uniformes de les colles de sardana esportiva, amb la participació de la rotllana local.

A l'estrena de l'any 1994 hi van assitir 3.000 persones i des de llavors se n'han fet unes 70 representacions a Catalunya, França i Madrid. També es van editar 2 vídeos que s'han convertit en un material didàctic molt valuós.

Trencats i seguits neix d'una idea de l'estudiós de la sardana Jaume Nonell i va comptar amb guió d'un altre erudit de la sardana: Lluís Subirana. La direcció artística va correspondre a Tomàs Manyosa.

La celebració d'aquest esdeveniment és una magnífica ocasió per recuperar un espectacle molt didàctic i per rellançar-lo.