Agrupació Sardanista Mollerussa

Entitat sardanista de la capital del Pla d'Urgell, ciutat Capital de la Sardana 2016. Visiteu-nos!Av. Generalitat, 14, 2n 2a. - 25230 Mollerussa

Joaquim Fabrés, president | T.664 398 650 | sardamollerussa@gmail.com
Premsa i Comunicació | comunicacioagrupacio@gmail.com
Dolors Torra, secretaria. | secretariaagrupacio@gmail.com
tornar a la miniweb

Ballades de sardanes tots els dijous de juliol i agost organitzats per l’Agrupació Sardanista de Mollerussa.

Dt. 21-Mar-2017

Les sardanes seran les protagonistes, tots els dijous, els mesos de juliol i agost en el marc de la programació Les Nits d’Estiu que promou l’Ajuntament de Mollerussa.

L’Agrupació repeteix un any més la fórmula de les ballades itinerants en el mes de juliol. Així, el dijous 5, les ballades d’estiu s’inicien en el Passeig de la Sardana, el següent, el dijous 12, es desenvoluparà en la Plaça dels Països Catalans i seguidament, el dijous 19 de juliol, la ballada tindrà lloc en el Pati de l’Escola de Música. L’últim dijous del mes de juliol no hi haurà ballada, ja que l’endemà, el divendres 27, està programat el concert de música per a cobla.

Les ballades es reprendran el dijous 2 d’agost en el carrer Ciutat de Lleida, amb servei de bar a càrrec de l’Amistat, i es repetiran en el mateix indret els dijous 9, 16, 23 i 30 del mes d’agost. Totes les ballades s’iniciaran a 2/4 de 10 de la nit i seran en so digital.

Ricard Viladesau serà el protagonista del Concert de Música per a Cobla

El tradicional concert de Música per a Cobla, que arriba a la seva dissetena edició, tindrà lloc el divendres 27 de juliol a les 10 de la nit en els Jardins de la Casa Canal.

La Reus Jove, formació musical que ha actuat en diverses ocasions a Mollerussa, ens presentarà el concert que han estrenat aquest any: El PRÍNCEP DE LA TENORA. RICARD VILADESAU. CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT (1918 – 2018)

Amb aquest concert, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa se suma als actes de celebració, que tenen lloc arreu del país, per commemorar el centenari del naixement del gran músic i compositor al qual, l’illustre Pau Casals va anomenar El Príncep de la tenora.

Amb les ballades de juliol i agost, i el tradicional concert de música per a cobla, l’Agrupació vol oferir una activitat musical nocturna, durant l’època més tradicional de vacances del calendari, a totes aquelles persones que resten a la ciutat i els convida a participar-hi.Hola i comencem!

Dl. 27-Mar-2017

Una tarda, en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, em diu, com aquell que no diu res: busquem un substitut per en Marc Rovira i la junta de la federació ha pensat que tu podries ser la persona indicada. Desprès d’un minut de titubeig i sense pensar-ho gens ni mica, li vaig dir que sí.

Aquesta proposta arriba en un moment molt especial en la meva vida. Estic acabant el Grau Universitari en Comunicació a la UOC, uns 40 crèdits em separen del birret de graduat. Mai hauria pensat que podria desenvolupar de manera professional les tasques com a comunicador i encara menys, fer-les compatibles amb el meu lloc de treball habitual. Un lloc de treball que em continua apassionat, igual que el primer dia que vaig començar ara fa 20 anys.

Agrair a en Carles Vall i a la resta de la junta haver pensat i confiat en la meva persona per portar a terme les tasques de comunicació de l’entitat. I com no, al Marc Rovira, per les seves atencions i bona voluntat en posar-me al dia en aquesta nova tasca que emprenc.

Comunicar no és fàcil, i menys quan parlem de temes culturals com el nostre. Hem de continuar treballant i eixamplant aquest camí que ha obert el Marc. Comunicar no és mai tasca d’una persona sola, cal que en el procés comunicatiu hi hagi complicitat entre tots perquè el resultat sigui el més adient i respongui als nostres objectius.

Em poso al servei de totes les branques que formem l’arbre sardanista, per a tot allò que pugueu menester.

Comencem entre tots una nova etapa. Endavant!

Vídeo suport candidatura Sardana-Unesco

Dt. 18-Abr-2017

L'Agrupació Sardanista de Mollerussa enrregistra un vídeo per donar suport a la candidatura de la Sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
(Música Sardanes a Mollerussa d'en Josep Capell)l’Agrupació Sardanista de Mollerussa estrena nova seu social.

Dl. 24-Abr-2017

Portes obertes i ballada de sardanes en una matinal festiva per celebrar l’esdeveniment.

EL diumenge 29 d’octubre a partir de les 12 del migdia, l’Agrupació Sardanista obrirà les portes de la seva nova seu situada en la segona planta de l’Edifici Sociocultural Germans Freixes a l’Avinguda de la Generalitat de la capital del Pla d’Urgell.

La inauguració, a banda de poder visitar les noves installacions, es complementarà amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Vents de Riella en la mateixa Av. de la Generalitat davant la nova seu i amb un petit refrigeri per a tots els assistents.

Els darrers trenta anys, l’Agrupació ha fet ús d’un petit despatx en l’Edifici Sant Jordi de l’Avinguda del Canal de Mollerussa El nou local permetrà disposar de tota la documentació, premis, distincions i material divers en un sol espai. La junta sardanista també podrà atendre amb més comoditat a les persones i institucions que al llarg de l’any mantenen contacte amb l’Agrupació.

EL nou local, situat en la segona planta de l’edifici Germans Freixes, és una cessió temporal per a ús de l’entitat per part de l’Ajuntament de Mollerussa propietari de l’immoble.

Més de 300 persones d’arreu de la província participen en l’Aplec de la Sardana de Mollerussa.

Dc. 10-Mai-2017

L’Agrupació Sardanista lliura una placa commemorativa a Joan Pons en agraïment per la cessió del seu arxiu històric.

Malgrat l’amenaça de pluja prevista per la tarda del dissabte 26 de maig, els sardanistes van omplir el Pac Municipal de Mollerussa en la 39a edició de l’aplec de la ciutat.

Un concorregut aplec que va comptar amb la presència de dansaires de les poblacions veïnes i d’altres més llunyanes com Aspa, Alfés, Almacelles, Vallfogona de Riucorb i de la ciutat de Lleida entre altres.

Un repertori interpretat per les cobles Jovenívola d’Agramunt i la Bellpuig Cobla, el qual incloïa autors consagrats com d’altres més actuals i també compositors de casa nostra com Òscar Barqué, autor de la sardana dedicada a l’antiga junta “Amics abans i ara” i Antoni Saladrigues, autor de la sardana dedicada a l’entitat “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” estrenada l’estiu del 2016 amb motiu de l’aniversari de l’Agrupació. Cal fer menció que ambdós compositors van estar presents a l’aplec.

El lliurament de l’arxiu històric per part d’en Joan Pons va ser el moment emotiu de la trobada.

Joan Pons, que havia estat membre de la junta, secretari de l’Agrupació i vinculat a l’entitat al llarg de més de 40 anys, va lliurar un disc dur extern, el qual contenia tot l’arxiu històric i d’imatges de la història de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat, a l’Agrupació Sardanista perquè l’entitat pugui gaudir i alhora mostrar la seva història.

Un emotiu moment que va comptar amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del regidor de cultura, Joan Ramon Domingo i altres regidores i regidors del municipi.

Gràcies a la tasca duta per Joan Pons durant molts anys, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa comptarà amb uns dels arxius històrics més importants en l’àmbit sardanista.

Prova pilot de sardanes revesses.

En la ballada de tarda i aprofitant el canvi de cobla, es va dur a terme la prova pilot d’un mini concurs de sardanes revesses.

Hi van participar vuit sardanistes que van haver d’esbrinar el tiratge de dues sardanes, els llargs i curts de cadascuna d’elles. Va resultar que no hi va haver un únic guanyador, ja que cada sardana només va ser esbrinada per un sardanista. Els guanyadors van ser en Carles Vall i en Pere Garrofé.

Amb aquesta prova pilot es pretén promocionar aquest tipus de sardana entre els balladors i assistents als aplecs amb la vista posada en els concursos individuals de sardana revessa que tenen lloc al llarg de l’any en diferents poblacions del territori i en els concursos de colles sardanistes. Aquesta competició ésorganitzada per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i el projecte Revesses.cat

La sardana revessa és una composició sardanista en el que l’autor ha combinat els compassos de la sardana de forma “enrevessada” per dificultar-ne esbrinar el tiratge de curts i de llargs.

25 regals es van sortejar en el transcurs de les ballades de tarda i de nit.

Un any més, l’Agrupació va comptar amb la collaboració de 15 establiments i particulars de la ciutat, gràcies als quals es van sortejar 25 regals al llarg de l’Aplec. L’Agrupació agraeix a les empreses i particulars el seu constant suport, fet que contribueix a fer molt atractiva la trobada sardanista de la nostra ciutat.

160 comensals participen en el sopar de l’aplec.

El sopar de l’aplec s’ha convertit al llarg dels anys, en punt de trobada i gaudi per a nombrosos sardanistes que decideixen participar-hi. En el transcurs del sopar, la Junta de l’Agrupació va projectar imatges que formen part de l’arxiu de l’entitat.

Les pròximes cites sardanistes a la ciutat seran les ballades organitzades dins del programa les 4 llunes d’estiu que organitza l’Ajuntament de Mollerussa en collaboració amb entitats i associacions de la ciutat.

Concert especial a l'Escala pels 50 anys de l'entitat local

Dg. 18-Ago-2019

Aquest passat dissabte 17 d'agost, els jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova de l'Escala ha acollit la 43a edició del tradicional Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla d'aquesta població, amb l'afegit especial de celebrar els 50 anys de la fundació del Centre Esportiu i Recreatiu de l'Escala i de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'. Aquestes 2 entitats són les organitzadores d'aquest concert. L'esdeveniment ha recuperat sardanes d'autors locals i ha estrenat diverses peces. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Jesús Ventura.

L'esdeveniment ha ofert sardanes d'autors escalencs, algunes recuperades, com Josep Vicens 'Xaxu', Josep M. Vilà, Lluís Albert i Joaquim Hostench. També s'hi han estrenat 3 sardanes, de Mariela Finet, Lluc Vizentini i Ivan Joanals. També s'ha presentat 1 obra de cobla, d'Anna Serra.

La recuperació de les sardanes respon a la voluntat de recuperar el patrimoni musical de l'Escala, a partir dels arxius.

Aquest esdeveniment, tota una tradició, és un referent musical per aquest desig de revitalitzar obres i per la voluntat de presentar noves obres.

Nova pàgina d'informació sobre la sardana esportiva

Dl. 19-Ago-2019

Aquests mesos d'estiu ha nascut una nova pàgina electrònica d'informació i opinió sobre la sardana esportiva. Es tracta de https://sardananoresolta.blogspot.com/, de Manel Andreu, del Grup Sardanista Tarragona Dansa, de Tarragona.

El seu impulsor és una persona vinculada al món de la sardana esportiva des de fa anys: ha sigut dansaire, pare de dansaires, membre de junta de l'entitat i ara és entrenador de la colla juvenil de Tarragona.

De moment ha publicat pocs textos però tots han sigut d'un interès, i amb unes reflexions molt interessants. Malgrat focalitzar-se en Tarragona, també tracta i tractarà temes d'interès de la sardana esportiva que abastin tot el territori. D'aquesta manera es converteix en una pàgina electrònica d'interès informatiu per estar al dia del món de la sardana esportiva, des de la visió d'un sardanista de base. En aquest sentit, al seu escrit fundacional remarca que "aquesta serà la meva opinió. Mai serà la opinió de la meva colla i, fins i tot, alguns cops, pot ser que sigui una opinió diferent de la que puguem tenir com a grup sardanista".

El nom de la pàgina fa referència al fet que quan una colla no sap repartir correcatment o la 2a tirada de curts o la 2a tirada de llargs es considera que no ha resolt la sardana. És un error, una falla, i d'aquí segurament una voluntat d'esperit crític de la pàgina.

Aquesta nova pàgina omple el buit sobre la informació de la sardana esportiva que va deixar la finalització de www.creuant.cat, que ja ni existeix com a domini, i més recentment la de http://sardanaesportiva.blogspot.com/, que no s'actualitza des de fa més d'un any.

És important que el món sardanista, especialment el de la sardana esportiva, compti amb un corpus mediàtic de diversa índole per explicar la realitat des de diversos punts de vista. La comunicació del món de la sardana esportiva, en què hi pot haver-hi molt de joc i presència i involucració de jovent, pot ser un pilar important per expandir la nostra dansa a nous públics.

Funció especial pels 25 anys de l'estrena de 'Trencats i seguits'

Dt. 13-Ago-2019

Aquest proper dimarts 27 d'agost farà 25 anys exactes de l'estrena de l'espectacle Trencats i seguits, que mostra l'evolució musical i coreogràfica de la sardana des de mitjans del s. XIX fins l'actualitat. Per commemorar l'efemèride, el Grup Montgrí Dansa, continuador de l'Esbart Montgrí, que va estrenar l'espectacle el 1994, farà una funció. Serà el diumenge 25 d'agost, a les 17:30 h. a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La part musical anirà a càrrec del grup Tres Quartans de Tarí i la cobla Montgrins. Una altra atracció de l'espectacle serà el repte de reunir els mateixos dansaires que van estrenar la proposta fa 25 anys amb els actuants d'avui en dia.

Trencats i seguits posa en escena com es ballava el contrapàs i la sardana curta al s. XIX, amb l'acompanyament d'una cobla de 3 músics: flabiol i tamborí, tarota i cornamusa. L'espectacle mostar la seva evolució fins a la sardana llarga o moderna amb una cobla d'11 músics, com l’actual, amb sardanes de Pep Ventura, Vicenç Bou, Pere Fontàs i Martirià Font, entre d'altres autors. Tots els actuants tenen un vestuari que són reproduccions fidedignes de l'abillament de l'època de 1800 i principis del 1900 fins a arribar als uniformes de les colles de sardana esportiva, amb la participació de la rotllana local.

A l'estrena de l'any 1994 hi van assitir 3.000 persones i des de llavors se n'han fet unes 70 representacions a Catalunya, França i Madrid. També es van editar 2 vídeos que s'han convertit en un material didàctic molt valuós.

Trencats i seguits neix d'una idea de l'estudiós de la sardana Jaume Nonell i va comptar amb guió d'un altre erudit de la sardana: Lluís Subirana. La direcció artística va correspondre a Tomàs Manyosa.

La celebració d'aquest esdeveniment és una magnífica ocasió per recuperar un espectacle molt didàctic i per rellançar-lo.