Agrupació Sardanista Mollerussa

Entitat sardanista de la capital del Pla d'Urgell, ciutat Capital de la Sardana 2016. Visiteu-nos!Av. Generalitat, 14, 2n 2a. - 25230 Mollerussa

Joaquim Fabrés, president | T.664 398 650 | sardamollerussa@gmail.com
Premsa i Comunicació | comunicacioagrupacio@gmail.com
Dolors Torra, secretaria. | secretariaagrupacio@gmail.com
tornar a la miniweb

Ballades de sardanes tots els dijous de juliol i agost organitzats per l’Agrupació Sardanista de Mollerussa.

Dt. 21-Mar-2017

Les sardanes seran les protagonistes, tots els dijous, els mesos de juliol i agost en el marc de la programació Les Nits d’Estiu que promou l’Ajuntament de Mollerussa.

L’Agrupació repeteix un any més la fórmula de les ballades itinerants en el mes de juliol. Així, el dijous 5, les ballades d’estiu s’inicien en el Passeig de la Sardana, el següent, el dijous 12, es desenvoluparà en la Plaça dels Països Catalans i seguidament, el dijous 19 de juliol, la ballada tindrà lloc en el Pati de l’Escola de Música. L’últim dijous del mes de juliol no hi haurà ballada, ja que l’endemà, el divendres 27, està programat el concert de música per a cobla.

Les ballades es reprendran el dijous 2 d’agost en el carrer Ciutat de Lleida, amb servei de bar a càrrec de l’Amistat, i es repetiran en el mateix indret els dijous 9, 16, 23 i 30 del mes d’agost. Totes les ballades s’iniciaran a 2/4 de 10 de la nit i seran en so digital.

Ricard Viladesau serà el protagonista del Concert de Música per a Cobla

El tradicional concert de Música per a Cobla, que arriba a la seva dissetena edició, tindrà lloc el divendres 27 de juliol a les 10 de la nit en els Jardins de la Casa Canal.

La Reus Jove, formació musical que ha actuat en diverses ocasions a Mollerussa, ens presentarà el concert que han estrenat aquest any: El PRÍNCEP DE LA TENORA. RICARD VILADESAU. CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT (1918 – 2018)

Amb aquest concert, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa se suma als actes de celebració, que tenen lloc arreu del país, per commemorar el centenari del naixement del gran músic i compositor al qual, l’illustre Pau Casals va anomenar El Príncep de la tenora.

Amb les ballades de juliol i agost, i el tradicional concert de música per a cobla, l’Agrupació vol oferir una activitat musical nocturna, durant l’època més tradicional de vacances del calendari, a totes aquelles persones que resten a la ciutat i els convida a participar-hi.Hola i comencem!

Dl. 27-Mar-2017

Una tarda, en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, em diu, com aquell que no diu res: busquem un substitut per en Marc Rovira i la junta de la federació ha pensat que tu podries ser la persona indicada. Desprès d’un minut de titubeig i sense pensar-ho gens ni mica, li vaig dir que sí.

Aquesta proposta arriba en un moment molt especial en la meva vida. Estic acabant el Grau Universitari en Comunicació a la UOC, uns 40 crèdits em separen del birret de graduat. Mai hauria pensat que podria desenvolupar de manera professional les tasques com a comunicador i encara menys, fer-les compatibles amb el meu lloc de treball habitual. Un lloc de treball que em continua apassionat, igual que el primer dia que vaig començar ara fa 20 anys.

Agrair a en Carles Vall i a la resta de la junta haver pensat i confiat en la meva persona per portar a terme les tasques de comunicació de l’entitat. I com no, al Marc Rovira, per les seves atencions i bona voluntat en posar-me al dia en aquesta nova tasca que emprenc.

Comunicar no és fàcil, i menys quan parlem de temes culturals com el nostre. Hem de continuar treballant i eixamplant aquest camí que ha obert el Marc. Comunicar no és mai tasca d’una persona sola, cal que en el procés comunicatiu hi hagi complicitat entre tots perquè el resultat sigui el més adient i respongui als nostres objectius.

Em poso al servei de totes les branques que formem l’arbre sardanista, per a tot allò que pugueu menester.

Comencem entre tots una nova etapa. Endavant!

Vídeo suport candidatura Sardana-Unesco

Dt. 18-Abr-2017

L'Agrupació Sardanista de Mollerussa enrregistra un vídeo per donar suport a la candidatura de la Sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
(Música Sardanes a Mollerussa d'en Josep Capell)l’Agrupació Sardanista de Mollerussa estrena nova seu social.

Dl. 24-Abr-2017

Portes obertes i ballada de sardanes en una matinal festiva per celebrar l’esdeveniment.

EL diumenge 29 d’octubre a partir de les 12 del migdia, l’Agrupació Sardanista obrirà les portes de la seva nova seu situada en la segona planta de l’Edifici Sociocultural Germans Freixes a l’Avinguda de la Generalitat de la capital del Pla d’Urgell.

La inauguració, a banda de poder visitar les noves installacions, es complementarà amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Vents de Riella en la mateixa Av. de la Generalitat davant la nova seu i amb un petit refrigeri per a tots els assistents.

Els darrers trenta anys, l’Agrupació ha fet ús d’un petit despatx en l’Edifici Sant Jordi de l’Avinguda del Canal de Mollerussa El nou local permetrà disposar de tota la documentació, premis, distincions i material divers en un sol espai. La junta sardanista també podrà atendre amb més comoditat a les persones i institucions que al llarg de l’any mantenen contacte amb l’Agrupació.

EL nou local, situat en la segona planta de l’edifici Germans Freixes, és una cessió temporal per a ús de l’entitat per part de l’Ajuntament de Mollerussa propietari de l’immoble.

Més de 300 persones d’arreu de la província participen en l’Aplec de la Sardana de Mollerussa.

Dc. 10-Mai-2017

L’Agrupació Sardanista lliura una placa commemorativa a Joan Pons en agraïment per la cessió del seu arxiu històric.

Malgrat l’amenaça de pluja prevista per la tarda del dissabte 26 de maig, els sardanistes van omplir el Pac Municipal de Mollerussa en la 39a edició de l’aplec de la ciutat.

Un concorregut aplec que va comptar amb la presència de dansaires de les poblacions veïnes i d’altres més llunyanes com Aspa, Alfés, Almacelles, Vallfogona de Riucorb i de la ciutat de Lleida entre altres.

Un repertori interpretat per les cobles Jovenívola d’Agramunt i la Bellpuig Cobla, el qual incloïa autors consagrats com d’altres més actuals i també compositors de casa nostra com Òscar Barqué, autor de la sardana dedicada a l’antiga junta “Amics abans i ara” i Antoni Saladrigues, autor de la sardana dedicada a l’entitat “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” estrenada l’estiu del 2016 amb motiu de l’aniversari de l’Agrupació. Cal fer menció que ambdós compositors van estar presents a l’aplec.

El lliurament de l’arxiu històric per part d’en Joan Pons va ser el moment emotiu de la trobada.

Joan Pons, que havia estat membre de la junta, secretari de l’Agrupació i vinculat a l’entitat al llarg de més de 40 anys, va lliurar un disc dur extern, el qual contenia tot l’arxiu històric i d’imatges de la història de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat, a l’Agrupació Sardanista perquè l’entitat pugui gaudir i alhora mostrar la seva història.

Un emotiu moment que va comptar amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del regidor de cultura, Joan Ramon Domingo i altres regidores i regidors del municipi.

Gràcies a la tasca duta per Joan Pons durant molts anys, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa comptarà amb uns dels arxius històrics més importants en l’àmbit sardanista.

Prova pilot de sardanes revesses.

En la ballada de tarda i aprofitant el canvi de cobla, es va dur a terme la prova pilot d’un mini concurs de sardanes revesses.

Hi van participar vuit sardanistes que van haver d’esbrinar el tiratge de dues sardanes, els llargs i curts de cadascuna d’elles. Va resultar que no hi va haver un únic guanyador, ja que cada sardana només va ser esbrinada per un sardanista. Els guanyadors van ser en Carles Vall i en Pere Garrofé.

Amb aquesta prova pilot es pretén promocionar aquest tipus de sardana entre els balladors i assistents als aplecs amb la vista posada en els concursos individuals de sardana revessa que tenen lloc al llarg de l’any en diferents poblacions del territori i en els concursos de colles sardanistes. Aquesta competició ésorganitzada per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i el projecte Revesses.cat

La sardana revessa és una composició sardanista en el que l’autor ha combinat els compassos de la sardana de forma “enrevessada” per dificultar-ne esbrinar el tiratge de curts i de llargs.

25 regals es van sortejar en el transcurs de les ballades de tarda i de nit.

Un any més, l’Agrupació va comptar amb la collaboració de 15 establiments i particulars de la ciutat, gràcies als quals es van sortejar 25 regals al llarg de l’Aplec. L’Agrupació agraeix a les empreses i particulars el seu constant suport, fet que contribueix a fer molt atractiva la trobada sardanista de la nostra ciutat.

160 comensals participen en el sopar de l’aplec.

El sopar de l’aplec s’ha convertit al llarg dels anys, en punt de trobada i gaudi per a nombrosos sardanistes que decideixen participar-hi. En el transcurs del sopar, la Junta de l’Agrupació va projectar imatges que formen part de l’arxiu de l’entitat.

Les pròximes cites sardanistes a la ciutat seran les ballades organitzades dins del programa les 4 llunes d’estiu que organitza l’Ajuntament de Mollerussa en collaboració amb entitats i associacions de la ciutat.

A punt la Trobada sardanista d'Equipaments Cívics a Perpinyà

Dv. 17-Mai-2019

Aquest proper dissabte 25 de maig, a les 11:00 h., la Plaça del Castellet de Perpinyà acollirà la Trobada Sardanista d'Equipaments Cívics, en el marc de la seva capitalitat de la sardana durant aquest 2019. La part musical anirà a càrrec de la cobla Mil·lenària. Serà la 12a edició d'aquest esdeveniment.

Hi participaran 18 centres de tot Catalunya, de poblacions tan diferents com Barcelona, Berga, Sort, Balaguer o Blanes. En total sera unes 600 persones que demostraran com de bé han après a ballar sardanes. Així, hi haurà un galop d'entrada i 2 sardanes de lluïment, les de la Capital de la Sardana d'enguany. Per acabar, es ballarà una germanor: Blanes festiu, de Josep Maria Albertí, que és la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana d'aquest 2019. Tot seguit es lliuraran recordatoris als Equipaments Cívics i es farà una foto de grup. Després hi haurà una ballada popular amb 4 sardanes.

A l'esdeveniment hi assistiran Danièle Pagès, delegada de la manifestació Perpinyà Capital de la Sardana 2019; Bernat Valls director general de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya i Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya.

A més a més, durant aquest dia, es podrà visitar 2 exposicions sobre la sardana. Una està ubicada al Castellet,just on es ballarà, i l'altra a l'Ajuntament, molt a prop d'aquest emplaçament.

També a la tarda, a les 16:30 h., hi haurà la Trobada d'Escoles de Cobla, organitzada per l'Obra del Ballet Popular. Serà a la tarda, al mateix indret que la Trobada Sardnista d'Equipaments Cívics. Serà la 7a edició i hi participaran la Cobla Santa Maria de Blanes i la Cobla d'Alumnes del Conservatori Montserrat Caballé de Perpinyà. Interpretaran 7 sardanes d'autors com Ricard Viladesau, Enric Ortí, Tomàs Gil i Membrado o David Pigassou.

La celebració d'aquest esdeveniment és de caire anual i s'organitza cada any a la població que és Capital de la Sardana. Aquest projecte és una activitat centrada en la sardana, de caire festiu, de debat i turisme,per a sardanistes i no sardanistes que ofereix diverses activitats de caràcter variat al llarg de l'any. Perpinyà va començar com a Capital de la Sardana el passat mes de març i ho serà fins el març de 2020, quan la succeirà Sant Feliu de Guíxols.

La trobada l'organitza la Confederació Sardanista Catalunya i la comissió de la Capital de de la Sardana de Perpinyà, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Perpinyà i la Generalitat de Catalunya.

3a edició dels Premis Antoni Carné

Dv. 17-Mai-2019

L'ENS de l'Associacionisme Cultural Català (ENS) torna a convocar els Premis Antoni Carné per reconèixer la tasca d'entiats i organitzacions que treballen per la difusió de l'associacionisme i la cultura popular a Catalunya. Aquesta en serà la 3a edició, després de la pausa de l'any passat, i incorpora una nova categoria: la Iniciativa Innovadora. La data límit per enviar les candidatures és el dissabte 31 d'agost.

Així, hi ha 6 categories diferents: Premi BBVA a l'Entitat, destinat a l'organització que hagi contribuït en la difusió de la xarxa associativa; Premi Previsora General al Programa, per a "un programa d'activitat durant uns quants mesos" al voltant d'un eix temàtic; Premi Arç Cooperativa a l'Activitat, centrat en aquella iniciativa, sense continuïtat en el temps, que no superi els 10.000 € en pressupost; Premi a la Iniciativa Innovadora, el nou guardó, que vol premiar les "entitats que impulsen expressions artístiques contemporànies o bé aquelles que apliquen noves pràctiques en el funcionament associatiu", com ara noves tecnològiques, col·laboració amb col·lectius amb perill d'exclusió social, etc.; Premi Ens a la Persona, per reconèixer "la tasca d'una persona que hagi contribuït a vehicular, potenciar i articular l'associacionisme" i Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació, "per reconèixer un periodista, programa o mitjà que hagi contribuït a la difusió de les activitats i els valors de l'associacionisme cultural català", i que a la 1a edició va guanyar el conegut programa 'Fe ta festa'.

Pot presentar-se a qualsevol de les categories "qualsevol entitat de les terres de parla catalana, degudament inscrita al Registre d'Associacions i Federacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya o de l'àmbit territorial en el qual estigui ubicada". Les candidatures les poden presentar "entitats individuals o entitats que hagin treballat en xarxa en l'elaboració d'un projecte". Cal remetre-les al correu electrònic premis@ens.cat o a l'adreça postal de la seu de l'entitat: carrer València 558 6, 1è 08026. Barcelona (El Barcelonès). Caldrà omplir un formulari que facilita l'ENS a la seva pàgina electrònica i s'hi poden incloure d'altres documents com a annexs. Només es pot presentar 1 candidatura en una de les categories.

El Jurat, proposat per la Junta de l'ENS, el formaran "3 membres de l'entitat i 3 experts de reconeguda vàlua professional". El guanyador del Premi BBVA a l'Entitat de l'Associacionisme Cultural Català rebrà 3.000 €; les candidatures guanyadores dels premis de les categories Previsora General al Programa de l'Associacionisme Cultural Català, Arç Cooperativa a l'Activitat de l'Associacionisme Cultural Català a l'Activitat i el de la Iniciativa Innovadora aconseguiran 1.000 € cadascuna. Pel que fa al Premi Ens de l'Associacionisme Cultural Català a la Persona i el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació de l'Associacionisme Cultural Català seran recompensats amb el lliurament del trofeu, un diploma acreditatiu i una subscripció gratuïta per a l'any 2019 a la publicació Canemàs: revista de pensament associatiu. En aquestes 2 últimes categories el Jurat també podrà decidir directament la persona o mitjà de comunicació que mereixen el reconeixement. Les bases completes de cada categoria es poden consultar a la pàgina de l'ENS.

Els Premis Antoni Carné són una al·lusió i homenatge a qui va ser el fundador de l'ENS, qui va treballar perquè el moviment associatiu aconseguís prestigi i reconeixement social. Aquesta entitat és la 1a confederació que agrupa les principals federacions d'arreu del territori de la cultura popular i l'associacionisme.