Agrupació Sardanista La Garriga

Benvinguts a l'Agrupació Sardanista la Garriga, entitat que fomenta la sardana i la música de cobla al nostre poble.

Seguiu-nos a les xarxes socials i veniu a les nostres activitats! Us hi esperem!Carretera Nova, 69 - La Garriga

Antoni Blancafort | T.666587085 | agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com
Víctor Rodríguez | T.636310613 | agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com
Núria Aspa | T.699871331 | nuria@fdebuen.cat
tornar a la miniweb

S'atansa el 5è aplec d'Hivern de la Sardana

Dg. 22-Gen-2017

El proper diumenge 29 de gener tornarem a ballar sardanes a la Garriga amb les cobles Tres Vents i Jovenívola de Sabadell. Serà al pavelló de Can Noguera a les 4.30 de la tarda. Podeu consultar el programa d'actes AQUÍ

No hi falteu!

teu!

Sagarra i la sardana

Dt. 17-Gen-2017

Us deixem unes de les línies més belles que s'han escrit sobre la sardana:


Ja som a la plaça; comença la fresca
el sol se decanta, sospira el balcó;
les mans fan la tria, la cama s'engresca;
la cobla no es llença que encara té por.
Amunt! A la una! Ja canta i repica,
ja plora la flauta, ja vibra el metall,
i tot d'una volta i de mica en mica,
ull, braços i cames segueixen el ball.
Cap peu s'endormisca, cap llavi enraona,
només una punta sospira i somriu
i es fa d'una peça la viva rodona;
cada cos a dintre s'hi torna més viu.
El cercle de braços s'estreny, i fulgura
una cabellera com un gallaret...
després es desmaia, i es gronxa i s'atura
i el ritme rellisca més poc a poquet.
I ve la musica, mansa baladrera,
tan repicadeta, tan justa de to!
Passades de guatlla, ulls de cadernera,
penes de minyona que amenaça el plor.
Picarol que dringa, festa casolana,
lluïssor d'estrelles, grill serení...
de tot té una mica la fresca sardana
feta amb la tenora i amb el tamborí.
I si és ploranera, si és agra o és fina,
si el sol l'aclapara, si xiula amb els vents
a dalt a muntanya o a baix a marina
sempre és la musica dels engrescaments.
A totes les gleves la nostra sardana
té aquesta manera de ritme tan franc,
té aquesta febreta de veu catalana
que es fica a l'orella i arriba a la sang.
Damunt de la terra que abrandi les colles,
dansa d'aire lliure, crit de llibertat,
sigues per les ànimes ungla i pessigolles
al moment del ritme més desesperat!
Que mentre a la plaça s'hi ballin sardanes
el cel s'adormeixi, s'aturi la nit,
i dintre dels nervis no es morin les ganes
de rompre cadenes que ofeguin el pit.

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau

Hem renovat la web!

Dc. 21-Des-2016

Conscients de la importància d'estar a internet, la nostra entitat disposa d'una web renovada tant pel que fa al disseny com als continguts. Ara, a part de conèixer la història i les activitats de la nostra entitat podreu consultar també les sardanes dedicades a la Garriga i els compositors fills del nostre poble. Som-hi!

Cliqueu aquí per visitar la nostra web.


Concert especial a l'Escala pels 50 anys de l'entitat local

Dg. 18-Ago-2019

Aquest passat dissabte 17 d'agost, els jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova de l'Escala ha acollit la 43a edició del tradicional Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla d'aquesta població, amb l'afegit especial de celebrar els 50 anys de la fundació del Centre Esportiu i Recreatiu de l'Escala i de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'. Aquestes 2 entitats són les organitzadores d'aquest concert. L'esdeveniment ha recuperat sardanes d'autors locals i ha estrenat diverses peces. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Jesús Ventura.

L'esdeveniment ha ofert sardanes d'autors escalencs, algunes recuperades, com Josep Vicens 'Xaxu', Josep M. Vilà, Lluís Albert i Joaquim Hostench. També s'hi han estrenat 3 sardanes, de Mariela Finet, Lluc Vizentini i Ivan Joanals. També s'ha presentat 1 obra de cobla, d'Anna Serra.

La recuperació de les sardanes respon a la voluntat de recuperar el patrimoni musical de l'Escala, a partir dels arxius.

Aquest esdeveniment, tota una tradició, és un referent musical per aquest desig de revitalitzar obres i per la voluntat de presentar noves obres.

Nova pàgina d'informació sobre la sardana esportiva

Dl. 19-Ago-2019

Aquests mesos d'estiu ha nascut una nova pàgina electrònica d'informació i opinió sobre la sardana esportiva. Es tracta de https://sardananoresolta.blogspot.com/, de Manel Andreu, del Grup Sardanista Tarragona Dansa, de Tarragona.

El seu impulsor és una persona vinculada al món de la sardana esportiva des de fa anys: ha sigut dansaire, pare de dansaires, membre de junta de l'entitat i ara és entrenador de la colla juvenil de Tarragona.

De moment ha publicat pocs textos però tots han sigut d'un interès, i amb unes reflexions molt interessants. Malgrat focalitzar-se en Tarragona, també tracta i tractarà temes d'interès de la sardana esportiva que abastin tot el territori. D'aquesta manera es converteix en una pàgina electrònica d'interès informatiu per estar al dia del món de la sardana esportiva, des de la visió d'un sardanista de base. En aquest sentit, al seu escrit fundacional remarca que "aquesta serà la meva opinió. Mai serà la opinió de la meva colla i, fins i tot, alguns cops, pot ser que sigui una opinió diferent de la que puguem tenir com a grup sardanista".

El nom de la pàgina fa referència al fet que quan una colla no sap repartir correcatment o la 2a tirada de curts o la 2a tirada de llargs es considera que no ha resolt la sardana. És un error, una falla, i d'aquí segurament una voluntat d'esperit crític de la pàgina.

Aquesta nova pàgina omple el buit sobre la informació de la sardana esportiva que va deixar la finalització de www.creuant.cat, que ja ni existeix com a domini, i més recentment la de http://sardanaesportiva.blogspot.com/, que no s'actualitza des de fa més d'un any.

És important que el món sardanista, especialment el de la sardana esportiva, compti amb un corpus mediàtic de diversa índole per explicar la realitat des de diversos punts de vista. La comunicació del món de la sardana esportiva, en què hi pot haver-hi molt de joc i presència i involucració de jovent, pot ser un pilar important per expandir la nostra dansa a nous públics.

Funció especial pels 25 anys de l'estrena de 'Trencats i seguits'

Dt. 13-Ago-2019

Aquest proper dimarts 27 d'agost farà 25 anys exactes de l'estrena de l'espectacle Trencats i seguits, que mostra l'evolució musical i coreogràfica de la sardana des de mitjans del s. XIX fins l'actualitat. Per commemorar l'efemèride, el Grup Montgrí Dansa, continuador de l'Esbart Montgrí, que va estrenar l'espectacle el 1994, farà una funció. Serà el diumenge 25 d'agost, a les 17:30 h. a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La part musical anirà a càrrec del grup Tres Quartans de Tarí i la cobla Montgrins. Una altra atracció de l'espectacle serà el repte de reunir els mateixos dansaires que van estrenar la proposta fa 25 anys amb els actuants d'avui en dia.

Trencats i seguits posa en escena com es ballava el contrapàs i la sardana curta al s. XIX, amb l'acompanyament d'una cobla de 3 músics: flabiol i tamborí, tarota i cornamusa. L'espectacle mostar la seva evolució fins a la sardana llarga o moderna amb una cobla d'11 músics, com l’actual, amb sardanes de Pep Ventura, Vicenç Bou, Pere Fontàs i Martirià Font, entre d'altres autors. Tots els actuants tenen un vestuari que són reproduccions fidedignes de l'abillament de l'època de 1800 i principis del 1900 fins a arribar als uniformes de les colles de sardana esportiva, amb la participació de la rotllana local.

A l'estrena de l'any 1994 hi van assitir 3.000 persones i des de llavors se n'han fet unes 70 representacions a Catalunya, França i Madrid. També es van editar 2 vídeos que s'han convertit en un material didàctic molt valuós.

Trencats i seguits neix d'una idea de l'estudiós de la sardana Jaume Nonell i va comptar amb guió d'un altre erudit de la sardana: Lluís Subirana. La direcció artística va correspondre a Tomàs Manyosa.

La celebració d'aquest esdeveniment és una magnífica ocasió per recuperar un espectacle molt didàctic i per rellançar-lo.