Agrupació Sardanista La Garriga

Benvinguts a l'Agrupació Sardanista la Garriga, entitat que fomenta la sardana i la música de cobla al nostre poble.

Seguiu-nos a les xarxes socials i veniu a les nostres activitats! Us hi esperem!Carretera Nova, 69 - La Garriga

Antoni Blancafort | T.666587085 | agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com
Víctor Rodríguez | T.636310613 | agrupaciosardanistalagarriga@gmail.com
Núria Aspa | T.699871331 | nuria@fdebuen.cat
tornar a la miniweb

S'atansa el 5è aplec d'Hivern de la Sardana

Dg. 22-Gen-2017

El proper diumenge 29 de gener tornarem a ballar sardanes a la Garriga amb les cobles Tres Vents i Jovenívola de Sabadell. Serà al pavelló de Can Noguera a les 4.30 de la tarda. Podeu consultar el programa d'actes AQUÍ

No hi falteu!

teu!

Sagarra i la sardana

Dt. 17-Gen-2017

Us deixem unes de les línies més belles que s'han escrit sobre la sardana:


Ja som a la plaça; comença la fresca
el sol se decanta, sospira el balcó;
les mans fan la tria, la cama s'engresca;
la cobla no es llença que encara té por.
Amunt! A la una! Ja canta i repica,
ja plora la flauta, ja vibra el metall,
i tot d'una volta i de mica en mica,
ull, braços i cames segueixen el ball.
Cap peu s'endormisca, cap llavi enraona,
només una punta sospira i somriu
i es fa d'una peça la viva rodona;
cada cos a dintre s'hi torna més viu.
El cercle de braços s'estreny, i fulgura
una cabellera com un gallaret...
després es desmaia, i es gronxa i s'atura
i el ritme rellisca més poc a poquet.
I ve la musica, mansa baladrera,
tan repicadeta, tan justa de to!
Passades de guatlla, ulls de cadernera,
penes de minyona que amenaça el plor.
Picarol que dringa, festa casolana,
lluïssor d'estrelles, grill serení...
de tot té una mica la fresca sardana
feta amb la tenora i amb el tamborí.
I si és ploranera, si és agra o és fina,
si el sol l'aclapara, si xiula amb els vents
a dalt a muntanya o a baix a marina
sempre és la musica dels engrescaments.
A totes les gleves la nostra sardana
té aquesta manera de ritme tan franc,
té aquesta febreta de veu catalana
que es fica a l'orella i arriba a la sang.
Damunt de la terra que abrandi les colles,
dansa d'aire lliure, crit de llibertat,
sigues per les ànimes ungla i pessigolles
al moment del ritme més desesperat!
Que mentre a la plaça s'hi ballin sardanes
el cel s'adormeixi, s'aturi la nit,
i dintre dels nervis no es morin les ganes
de rompre cadenes que ofeguin el pit.

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau

Hem renovat la web!

Dc. 21-Des-2016

Conscients de la importància d'estar a internet, la nostra entitat disposa d'una web renovada tant pel que fa al disseny com als continguts. Ara, a part de conèixer la història i les activitats de la nostra entitat podreu consultar també les sardanes dedicades a la Garriga i els compositors fills del nostre poble. Som-hi!

Cliqueu aquí per visitar la nostra web.


La Beca Josep Maria Bernat 2020 espera candidats

Dj. 22-Oct-2020

La 26a Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla que convoca l'Associació Músics per la Cobla segueix oberta, fins el dijous 29 d'octubre, per rebre aspirants. Aquesta Beca està destinada a estudiants d'instruments de cobla que no hagin complert els 21 anys durant l’any 2020.

Les inscripcions s’han d’enviar per correu electrònic a serracant.jm@gmail.com amb la butlleta de la inscripció signada, la gravació de l'obra obligada en un arxiu digital estàndard, un currículum i una fotocòpia del DNI. Està vetada la participació dels guanyadors d'edicions anteriors però sí que poden aspirar-hi premiats amb Accèssits.

L'obra obligatòria per a flabiol d'aquest any és Sonata Breu, de Colin Hand, amb arranjament de Marcel Sabaté; la de tible és Entre els pins i el mar, de Joan Elias, disponible a l'Editorial DINSIC; la de tenora, Colors del blanc, de Maria Rosa Ribas, també a l'Editorial DINSIC; la de trompeta, Divertimento, de Salvador Brotons; la de trombó de vares, Cavatine, de Camille Saint-Säens; la de trombó de pistons/fiscorn és La Maria, de Josep Serra, amb arranjament de Pep Moliner, i la de contrabaix, Melodia, de Ricard Lamote de Grignon. Si algú necessita les partitures d'aquestes obres, les pot demanar al 673 53 99 42. Aquestes obres s'han d'interpretar amb acompanyament de piano i s'ha d'enviar enregistrada amb la inscripció.

El jurat, després d'escoltar les gravacions, triarà un màxim de 4 aspirants a la Beca. La 1a setmana de novembre se sabran aquests 4 escollits que participaran en una prova final a Bellpuig, al novembre, amb data sense concretar encara. En aquesta final, el jurat escoltarà directe la interpretació de l'obra obligada més una de lliure, que ha de durar entre 3 i 7 minuts. Aquesta obra lliure s'haurà de comunicar a l'organització abans del diumenge 15 de novembre. Paral·lelament, cada participant es fa responsable del seu pianista acompanyant.

La Beca és de caràcter individual i està dotada amb 2.500 € per al guanyador. Tanmateix, el jurat es reserva el dret de distribuir la dotació segons els mèrits demostrats pels finalistes concedint beques ex aequo o Accèssits. També hi ha 200 € per a cadascun dels finalistes. Tot i així, el premi es podrà declarar desert, sense que això afecti al possible atorgament d’Accèssits amb el nombre i dotació que el jurat acordi.

Com a condició ineludible, el guanyador haurà d'interpretar una peça en el marc del concert que se celebra per al lliurament del premi. Aquesta sessió tampoc té data fixada encara.

El jurat estarà format per músics vinculats al món de la cobla i representants de les entitats organitzadores, i la seva decisió serà inapel·lable.

La Beca la convoca Músics per la Cobla i rep el suport de l'Ajuntament de Bellpuig i la Diputació de Lleida, així com de l'empresa Fitó, especialitzada en llavors, amb 130 anys d'història i amb vendes a més de 70 països. i és una oportunitat per motivar joves instrumentistes a estudiar i perfeccionar els instruments de cobla.

El poeta Enric Casasses lloa la figura de Blanch i Reynalt

Dc. 21-Oct-2020

El poeta Enric Casasses ha publicat Assagets, un volum que es presenta com a assajos literaris en forma de vers dedicats a 3 personatges que considera que l'han influït, entre ells, el compositor de sardanes Josep Blanch i Reynalt.

Casasses es focalitza en 2 sardanes: Quan el pare no té pa i Jo te l’encendré, que, segons ha explicat al diari digital cultural Núvol, són "antiquíssimes i prepostmodernes alhora". El poeta també ha remarcat que "els compositors rudimentaris i primitius haurien de tenir vedat el camp del folklore" i destaca la sardana.

El fet que un dels poetes més importants de la literatura catalana actual reconegui la influència de Blanch i Reynalt sobre ell, hi dediqui la seva obra, i destaqui el món de la sardana i la cobla és una magnífica notícia i oportunitat. Això vol dir que molts crítics, traductors i seguidors de la seva producció descobriran Blanch i Reynalt, les seves composicions i les sardanes i la cobla.

Els altres personatges elogiats al llibre són el compositor i virtuós del violí Niccolò Paganini i l'arquitecte Antoni Gaudí. Les figures colossals d'aquests 2 genis revelen en quina consideració té de Blanch i Reynalt el poeta.

Casasses ha rebut recentment el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que concedeix cada any Omnium Cultural. També ha aconseguit d'altres premis rellevants com el Carles Riba, l'Ausiàs March, el Joan Alcover o el Premi Crítica Serra d'Or. Igualment, s'ha guanyat el reconeixement de la crítica, el públic i sobretot, d'altres poetes, sobretot joves, gràcies a la seva tasca de difusió poètica a través de recitals, sovint diferents al que és habitual.

Ja es poden escoltar les finalistes a 'La Sardana de l'Any 2019'

Dl. 19-Oct-2020

El repàs per recuperar el so de les 12 sardanes finalistes del Premi Popular del concurs 'La Sardana de l'Any' ja està disponible a la pàgina electrònica del certamen: aquest dilluns 19 d'octubre s'ha activat la 1a càpsula, amb les 4 primeres obres que sonaran a Esparreguera.

D'aquesta manera, i fins el dia del Concert-Final, cada setmana s'emetrà unes càpsules musicals amb 4 de les sardanes que participaran al Concert, ordenades pel seu ordre d'interpretació a la Final. La seva finalitat és recordar quines obres s'havien classificat i conèixer-les millor abans del Concert. També s'escoltaran, la darrera setmana, les 3 candidates al Premi de la Crítica i al Premi Joventut.

Aquestes càpsules també es podran seguir als programes sardanistes de les emissores col·laboradores que decideixin emetre-les des d'ara i fins a la data de l'esdeveniment.

Les entrades per a la gran cita del món de la sardana ja es poden comprar a través de la pàgina electrònica d'Atrapalo.

La Fira Mediterrània 2020, amb 3 espectacles amb el so de la cobla

Dv. 16-Oct-2020

La Fira Mediterrània de Manresa compta en aquesta edició amb 3 propostes diferents de cobla, i una d'elles ha sigut l'encarregada d'obrir aquesta 23a edició. Ha sigut Za! & la transmegacobla, aquest passat dijous 15 d'octubre.

La proposta ajunta 3 conjunts: el grup de música experimental Za! amb la Megacobla, un quartet de vents de cobla tradicional fruit del taller amb ZA! a la Fira 2018 i el duet de trans-folk Tarta Relena. Aquesta barreja ha presentat una versió peculiar de la música mediterrània, a través de la distorsió i la psicodèlia. Es tracta d'una coproducció de la Fira amb La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona. La part de la cobla la integren, al fiscorn, Pep Moliner; a la tenora, Xavi Molina; al tible Jordi Casas i al flabiol, Xavi Torrent.

La 2a actuació ha sigut el dissabte 17 d'octubre, a les 13:00 h., a La Nau, amb cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i l'Ateneu Popular 9 Barris, que han ofert l'espectacle Circ & Cobla. Aquesta proposta es va presentar al Festival 'Amb So de Cobla' de Palamós d'aquest estiu amb molt bona acceptació. Consisteix en el que anomenen una 'Suite Cabaretística' de diversos autors, des del vuitcentisme fins avui en dia, on es barreja el so de la cobla amb l'esperit contemporani dels artistes de circ.

Finalment, la Cobla dels Sons Essencials ha actuat el diumenge 18 d'octubre, a les 12:30 h. al Teatre Conservatori per oferir Cançó d'amor i de guerra, amb l'associació Andorra Lírica. S'ha tractat, però, d'una versió peculiar revisió arranjada per Marcel Casellas, que també ha dirigit la interpretació. La revisió ha ofert aquesta coneguda sarsuela "en clau de rumba i diversos gèneres mediterranis amb sonoritats ètniques i elements d’improvisació jazzística". Andorra Lírica ha aportat la soprano Jonaina Salvador, el tenor Beñat Egiarte i el baríton Guillem Forné. El cor que hi ha participat és l'Orfeó Manresà.

D'aquesta manera la Fira més important per presentar noves propostes d'arrel ofereix 3 projectes ben diferents i innovadors que permeten obrir nous camins a la cobla i la seva sonoritat. I és que la Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que parteixen de la tradició i la cultura popular com a base per a crear. A més a més, es proposa com a punt de trobada per a la contractació per part de programadors, el que li confereix un aspecte empresarial molt interessant per aconseguir major difusió per al nostre sector musical.

Arnau Tordera crea una obra per a cobla

Dj. 15-Oct-2020

Arnau Tordera, líder del grup de música Obeses, ha compost una obra lliure per a cobla, per al documental que commemora el 80è aniversari de l'assassinat del president Companys. La peça es titula El fossar de Santa Eulàlia i compta amb la producció musical de Jordi Molina i la interpretació de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Arnau Tordera s'ha mostrat com un fervent defensor de la sardana i la música per a cobla. Va introduir el seu so a un dels seus primers discs, va guanyar el Premi Teresa Rebull amb el tenora Magí Canyelles, va presentar un espectacle nou amb la Berga Jove al Festival 'Amb So de Cobla' de Palamós i va fer de youtuber influent analitzant diverses sardanes aquest passat mes de juny per celebrar el Dia de l'Associacionisme Cultural.

La proposta original era un concert però davant de la pandèmia s'ha reconvertit en projecte audiovisual. Així, aquest documental es titula Lluís Companys. 80 anys de l'assassinat d'un president i l'ha editat la Comissió de la Dignitat. La direcció correspon a Pau Cruanyes. Es pot veure al seu canal de YouTube i vol reivindicar la seva persona i denunciar aquell crim. La producció dura una mitja hora i hi té gran rellevància el cinema, la música, el teatre i la dansa, intercalant-se amb testimonis de l'època.

La Comissió de la Dignitat també va ser la impulsora de la campanya 'Música per a la llibertat de Catalunya' per aportar escalf als presos polítics i defensar la república catalana des del moviment cultural català. La Confederació Sardanista de Catalunya s'hi va afegir amb la proposta de programar arreu La Santa Espina d'Enric Morera com a cloenda de qualsevol esdeveniment sardanista.

La composició de noves peces per a cobla per part de destacats autors del panorama musical, aliens al nostre sector, és una molt bona notícia per difondre la sonoritat de la cobla i arribar a nous públics.

'Cançons de mar i de muntanya', nou espectacle de La Principal de la Bisbal

Dc. 14-Oct-2020

La Principal de la Bisbal presenta aquest divendres 16 d'octubre, al Castell de Sant Gregori, el seu nou espectacle: Cançons de mar i de muntanya. A la proposta hi actua la cobla i la soprano Esther Buqueras.

El concert porta aquest títol perquè recull peces musicals del Camp de Tarragona, com ara jotes de l'Ebre, cançons marineres i cants de taverna però també sardanes i havaneres més clàssiques. D'aquí aquesta interrelació entre una part més muntanyosa o d'interior i una altra més costera. En conjunt l'obra dura 1 hora i 20 minuts, sense mitja part.

Cançons de mar i de muntanya es va estar gestant durant aquest confinament i és per oferir un tipus de concert més petit, adequat per a espais i poblacions de mida més petita a les habituals.

La participació de la soprano Esther Buqueras respon al fet que era una veu que fa temps que la cobla coneixia i ara els ha semblat idònia per a aquest projecte. De fet, és la seva 1a actuació conjunta.

Aquesta cita serveix de preestrena per acabar de veure com funciona el projecte i capir les reaccions del públic. Hi ha prevista una estrena més oficial per al divendres 13 de novembre a Vidreres.

La contractació d'aquest espectacle es pot fer a través de les vies de contacte tradicionals de la cobla.