Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


Campanya de microfinançament per editar un disc de sardanes de l'Alfred i l'Anna Abad

Dj. 14-Nov-2019

L'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa ha endegat una campanya de microfinançament per poder editar un disc centrat en sardanes inèdites de l'Alfred i l'Anna Abad, en el marc de la celebració dels 40 anys de l'entitat. El volum portarà per títol Imparables!, títol de la sardana que l'Alfred va composar pel 60è aniversari de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS). La cobla responsable de la gravació seria la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

L'Alfred Abad és el president de l'Agrupació, i té diverses sardanes reconegudes pel públic i els premis. A part del Premi Popular de la 30a edició del concurs La Sardana de l'Any, també ha sigut finalista de La Sardana de l'Any 2015 amb Capvespre a La Ràpita i va guanyar l’accèssit del Premi Popular d'aquest concurs el 2017 amb Nits d'estiu a Sant Llorenç. Sense oblidar les populars La platja dels bots, Somnis de colors o Sota els estels de Moscou. També la seva filla Anna és una compositora reeixida entre el públic, amb títols com A temps..!, o On sopem aquesta nit?. Per això l'agrupació vol "compartir" amb els sardanistes la seva música perquè arribi "a cada poble i ciutat de Catalunya".

Així, el volum comptarà amb 11 sardanes: Un tomb per Cracòvia (2010); Els follets de l'Ebre (2010); Rauxa i seny (2011); A la mare (2013); La roca foradada (2016); Capvespre a la Ràpita (2015); Nits d'estiu a Sant Llorenç (2017); Sota els estels de Moscou (2017); Els millors anys (2018); Montblanc, capital de la Sardana (2018) i Imparables! (2018). De l'Anna Abad, hi haurà 2 sardanes que encara no s'han gravat: L'home dels 1.000 somnis, del 2012, i I més enllà..., del 2014.

Es poden fer diversos tipus d'aportacions, amb els corresponents premis. Així, per 15 € s'aconsegueix el disc físic, amb l'enviament inclòs. Per 25 € s'obté el disc més la possibilitat de la seva descàrrega digital, més una motxilla de cotó ecològica amb el títol del disc. Amb 35 €, es té el disc físic signat, més la possibilitat de la seva descàrrega digital, més la motxilla de cotó ecològica amb el títol del disc, més 2 entrades al concert de presentació previst pel dissabte 11 de gener a Tarragona i una copa de cava. Amb una aportació de 50 € s'afegeix, a part de tot això, una fotografia de 20x15 personalitzada amb els compositors al concert. Finalment, per 600 €, a totes aquestes contrapartides s'hi suma una sardana nova dedicada de l'Anna Abad, que es lliurarà al llarg del 2020. Tots els diners recaptats serviran per pagar les diverses despeses del projecte: estudi, cobla, director, tècnic de so, discogràfica, edició de còpies, drets de la SGAE, entre d'altres.

L'objectiu és recopilar 3.000 € i hi ha temps fins el dimecers 18 de desembre. Les aportacions es poden fer a través de la pàgina de Verkami corresponent.

El concert de presentació està previst pel dissabte 11 de gener a l'Auditori de la Diputació de Tarragona, amb la cobla responsable de la gravació, la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, i el seu director, Marcel Sabaté.

L'Alfred Abad, a part de compositor, també és dansaire de colla esportiva de Tarragona. De la seva banda, l'Anna Abad, a part de ballar i composar sardanes, també és "cantautora, pianista, intèrpret de tible i tenora".

L'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa aglutina les colles de sardana esportiva de Tarragona. Però també organitzen d'altres activitats de dinamització com una comparsa de Carnestoltes, espectacles amb cobla o participació a la Festa Major de Tarragona. Enguany celebra 4 dècades, i ha desenvolupat diverses activitats al llarg de l'any per destacar-ho, com ara un concert, o l'encerclament de la Catedral de Tarragona.

Verkami és una pàgina electrònica que permet endega projectes que es financiïn a través de les aportacions populars de tots aquells interessats en què es facin realitat. La 1a entitat relacionada amb el món de la sardana a fer servir aquest servei va ser la cobla Sabadell, per editar el disc del seu 60è aniversari, Sabadell XL.

'Pinzellades', nou espectacle de fusió amb el so de la cobla

Dc. 13-Nov-2019

Aquest passat diumenge 10 de novembre s'ha estrenat un nou espectacle per a cobla: Pinzellades. Es tracta de la fusió de la veu i el cant gòspel amb la cobla i un trio de jazz. La seva presentació ha sigut en el marc de la 20a trobada de la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, al Pavelló Municipal d’Esports de Premià de Mar.

Aquest projecte posa en escena gairebé 100 cantaires i intèrprets musicals i compta també amb les presentacions i lectures de diversos textos literaris a través d'una actriu-presentadora i cantant solista, Lu Fabrés. A la seva estrena hi ha actuat les 3 agrupacions corals de Premià de Mar: la Coral l'Amistat, el Cor Mardeveus i el Cor Gospel l'Amistat. El conjunt de jazz ha sigut el Glowers jazz trio, i el conforma una bateria, un piano i un baix. La cobla Marinada és la formació que ha aportat el nostre so més característic.

El concert ofereix un recorregut per diversos gèneres, com música per a cobla, cant coral, sardanes, obres de cant gòspel, entre d'altres. Així, s'hi troben composicions com 'Terra a la vista!', el 1r moviment de l'obra Aventures, de Lluís Alcalà; Summertime. de George Gershwin adaptada expressament per Josep Maria Serracant; la sardana Briònia de Xavier Pagès o la coneguda cançó gòspel When the Saints Go Marching’in, amb arranjament d'Àlex Cassanyes. De fet, bona part de les peces són arranjaments del citat compositor Àlex Cassanyes.

Per raó d'aquest varietat de sons que es poden combinar amb la cobla el projectes s'anomena Pinzellades, ja que és una mica un tast de tot el que pot fer i amb el que pot fusionar-se la cobla.

La cració d'aquesta proposta l'ha impulsada els Amics de la Sardana de Premià de Mar. Qui ha ideat, dissenyat i produït Pinzellades és el conegut tible Xavi Piñol. La sonorització ha anat a càrrec del tècnic de so habitual del món de la sardana, David Casamitjana. La seva gestació es va iniciar cap al gener i fins a l'estrena hi ha hagut diversos assaigs de cada part intervinent per la seva banda i després fins a 3 trobades amb més o menys complexitat musical. Malgrat tot, des del 1r moment la sonoritat va estar molt ben lligada.

La seva durada és de 1'5 hores, sense pausa. Qualsevol entitat interessada a representar-lo pot contactar-hi a través del correu electrònic pinzellades.info@gmail.com. Igualment, si una agrupació vocal vol participar-hi i fer-ne la representació al seu municipi, també pot sol·licitar-ho al mencionat correu.

Aquest espectacle demostra una vegada més les diverses possibilitats de la cobla, pel que fa al so i a les opcions de fusió que té.

Colla Mare Nostrum, campiona Gran 2019 de sardana esportiva

Dl. 11-Nov-2019

La colla Mare Nostrum, del Grup Sardanista Xaloc de Barcelona, ha certificat aquest passat diumenge 10 de novembre el títol de campiona de Catalunya de la categoria Gran o Absoluta, al concurs de Balaguer. D'aquesta manera ha aconseguit el 8è títol de la seva història.

La Mare Nostrum ha arribat a la cita de Balaguer amb el títol ja assegurat i les 3 1res posicions assolides a cadascuna de les sardanes puntuables de la cita lleidetana li han permès celebrar el títol. A la Fase Final d'enguany la rotllana Barcelonina ha guanat cadascun dels 4 concursos. Aquestes victòries s'han de sumar a les altres 4 assolides a les cites de la 1a part del Campionat. D'aquesta manera, ha fet un ple de 8 victòries a 8 concursos disputats.

La 2a posició ha sigut per a Violetes del Bosc, de Barcelona, i la 3a per a Mans Amigues, de Cassà. En aquest sentit, la colla gironina ha superat a diverses sardanes la 2a classificada, el que la certifica, com ha demostrat els darrers anys, en una colla a considerar en la lluita pel títol.

El Campionat d'enguany ha comptat amb només 6 colles, una de les xifres de participants mé baixes de la història: Dolç Infern, de Lleida; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic i Violetes del Bosc, de Barcelona.

Els concursos que han sigut vàlids enguany per a aquest Campionat han sigut, a la 1a Fase, Sabadell, el diumenge 12 de maig; Perpinyà, el diumenge 19 de maig; Vic, el dissabte 6 de juliol i Ceret, el dissabte 20 de juliol. La Fase Final, per decidir la colla campiona, s'ha compost dels concursos de Barcelona-Catedral, el diumenge 22 de setembre; Cassà de la Selva, el dissabte 5 d'octubre; Terrassa, el diumenge 20 d'octubre i Balaguer, el diumenge 10 de novembre.

Aquesta cita de sardana esportiva ha comptat també amb retransmissions per Catalunya Ràdio arran del patrocini dels supermercats Bon Preu i Esclat.

El títol serà oficial així que l'Àrea de Campionat de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) certifiqui que totes les puntuacions són correctes i s'han traspassat adequadament.

500 programes d''Al so de la tenora' de 'Mataró Ràdio'

Dv. 08-Nov-2019

Aquest diumenge 10 de novembre el programa 'Al so de la tenora' de Mataró Ràdio ha arribat als 500 programes, una efemèride prou rodona per celebrar-ho, de moment, durant l'emissió amb les compositores Maria Mercè Navarro i Isabel Medina. La festa grossa, però, serà el diumenge 22 de desembre, amb un programa especial.

Així, aquesta programa de desembre durarà 2 hores i serà en directe, davant del Monument a la Sardana, a la Rambla de Mataró. La cobla Ciutat de Girona hi interpretarà una ballada, on hi haurà l'estrena d'una sardana de la mencionada Medina. Serà la composició titulada 500 Al so de la tenora.

El programa es va iniciar el setembre del 2007, amb el títol de 'Sardanes d'ahir, d'avui i de sempre', amb Antoni Torrent, de Vilassar de Mar. Quan va acabar la seva tasca el juliol del 2009, va seguir la seva tasca Assumpció Cabot, qui segueix al capdavant de l'emissió. Va ser ella també qui va canviar el nom del programa per l'actual 'Al so de la tenora'. I també hi va incorporar el 2010 Ramon Julià, qui segueix col·laborant cada 15 dies. El citat Julià va rebre el Premi Capital de la Sardana 2019, a la categoria a la Dedicació, entre moltes d'altres raons, per la seva participació en aquest programa.

El programa s'emet cada diumenge de 9:00 h. a 10:00 h. i té una 2a passada els dilluns, de 2:00 h. a 3.00 h.

El cantant Arnau Tordera, Premi Rotllana 2019

Dv. 08-Nov-2019

El Premi Rotllana 2019, de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, és per a Arnau Tordera, cantant i líder del grup de rock 'Obeses'. L'intèrpret el rebrà el proper dissabte 16 de novembre, a la 25a Nit de la Sardana, que enguany se celebrarà a Bellcaire d'Urgell.

Arnau Tordera ha sigut aquest any l'artista principal del festiva de Palamós Amb So de Cobla, on, amb el seu grup i la Berga Jove, va presentar un projecte de fusió i arranjament amb la música moderna amb la cobla. A més a més, ha mostrat un activisme sardanista important, sobretot a través de les xarxes socials, on compta amb més de 12.000 seguidors en total, la majoria joves. I això sense obviar el seu posat, a l'estil Verdaguer amb barretina, faixa i espardenyes.

Tanmateix, ja el 2011 Tordera va relacionar-se amb el món de la sardana amb la seva obra La Ben Plantada, que forma part del seu 2n disc, Zel. També el 2014 va incorporar el so de la tenora i el flabiol a l'esptacle de Jordi Lara Els nàufrags feliços i va participar a l'obra col·lectiva Trencadís, escrita per a cobla. A més a més, amb el tenora Magí Canyelles va crear el projecte Les cançons seran sempre nostres, que va guanyar el Premi Teresa Rebull. Aquest guardó serveix per impulsar propostes que reinterpretins la música tradicional per mantenir-la i difondre-la de nou.

El reeiximent al 'Amb So de Cobla' va portar que a l'actuació de la Fira Mediterrània de Manresa del divendres 11 octubre es venguessin totes les entrades.

Tordera també va participar a una de les sessions de debat que organitza sovint la Casa de la Sardana.

Arnau Tordera, és natural de Tona i llicenciat en Filosofia per la UAB. Es va formar com a compositor a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i en el Taller de Músics, on va rebre formació transversal com arranjador i instrumentista de guitarra.

El premi Rotllana és el guardó que la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida atorga "a persones o entitats vinculades o no directament al món sardanista però que, amb les seves activitats quotidianes, col·laboren a difondre i normalitzar la sardana, i alhora, contribueixen a projectar el món sardanista fora del seu àmbit d'actuació". Els darrers anys, els guardonats amb el premi Rotllana han estat l'escriptor i periodista Martí Gironell, la il·lustradora Pilarin Bayés, la periodista Pilar Rahola o l'actor Toni Albà.

La cobla Ciutat de Girona guanya un Premi Antoni Carné

Dj. 07-Nov-2019

Aquest passat dimecres 6 de novembre s'ha lliurat els 3rs Premis Antoni Carné, de l'Ens de l'Associacionisme Català (ENS), a l'Ateneu Barcelonès, i el Premi Arç Cooperativa a l'Activitat ha sigut per a la cobla Ciutat de Girona. Se li ha concedit el guardó pel seu projecte de 'Fonoteca de Cobla'. Coincideix a més a més que aquest dissabte 9 de novembre, al Teatre Municipal de Palafrugell es presenta a les 19:00 h. una reelaboració del disc dedicat a Frederic Sirés. L'entrada a l'esdeveniment val 8 €.

'Fonoteca de Cobla' vol recuperar, gravar i preservar la música per a cobla de compositors gironins de qualitat que hagin desaparegut de la memòria col·lectiva malgrat la importància o influència de la seva obra. De moment s'ha editat ja fins a 7 volums, dedicats a Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts, Ramon Basil Brujó, Francesc Civil Castellví, Miquel Serra Bonal, Frederic Sirés i Bonaventura Carreres Duran.

Segons Joaquim Burjachs, representant de la cobla, estan molt contents amb el Premi, ja que "és un projecte molt laboriós de recerca i malgrat va néixer sense idea de tenir premis, reconeixements com aquest ajuden a seguir treballant-hi".

Paral·lelament, el projecte edita una nova versió del disc de Frederic Sirés. En veritat és una ampliació, ja que ara és un doble volum, que substitueix el número 6 de la col·lecció. La nova gravació té 13 sardanes noves, 11 sardanes gravades el 2018 i la cançó Gavina en versió per a tenor i cobla. Aquesta nova edició correspon al fet que al volum que es va gravar llavors s'hi va incloure una sardana, Elvireta, atribuïda a Sirés, que investigacions posteriors han demostrat que no era seva. Per això en aquest disc ja no hi és, ja que l'objectiu és oferir un material rigorós i acurat. En aquest procés d'esmena i ampliació, l'Agrupació Sardanista de Palafrugell hi ha tingut un paper important.

El nou volum ofereix sardanes com Raig de lluna, El petit Gabriel, l'obligada de tible Florida joventut, A Elena, l'obligada de tenora i fiscorn Lleveig o Dolça amiga. Els intèrprets solistes són Josep Coll, David Plans i Enric Estrada. Se n'ha fet una edició de 500 exemplars i es podrà comprar per 20 € a les actuacions de la cobla Ciutat de Girona i a través de l'Agrupació Sardanista de Palafrugell.

L'edició d'aquest nou volum és un dels que ha rebut l'ajuda de la Confederació Sardanista de Catalunya per incentivar la gravació de nous discs.

El premi que rep la Ciutat de Girona té una dotació de 1.000 €, i també es concedeix un trofeu, un diploma acreditatiu i una subscripció gratuïta a la publicació Canemàs: revista de pensament associatiu. La 'Fonoteca de Cobla' ja va rebre e Premi Capital de la Sardana 2018 a la Divulgació Musical.

Els Premis Antoni Carné volen reconèixer la tasca i la trajectòria d'entitats i persones que treballen per la promoció i la difusió de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural en general. El món de la sardana ja ha estat afortunat abans amb un reconeixement dels Premis Carné. Va ser el 2017 amb el guardó lliurat al programa 'Fes ta festa', de Jesús Ventura.