Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


Aposta per la difusió del fiscorn

Dt. 25-Feb-2020

Aquest proper dilluns 2 de març, a les 19:15 h., la Casa de la Sardana de Barcelona (carrer del Pou de la Figuera, 15) acollirà la xerrada 'El fiscorn baix de cobla. Història i desenvolupament a les cobles catalanes'. Aquesta sessió per divulgar aquest instrument es reforçarà el proper dissabte 14 de març amb una trobada professional a Torroella de Montgrí, l'estrena de 4 obres i la creació d'una associació específica per difondre el fiscorn.

La conferència de la Casa de la Sardana anirà a càrrec de Pep Moliner, intèrpret i professor de fiscorn. Serà una xerrada curiosa i d'interès per a tots els públics, amb audiovisuals, basada en la que va celebrar al seu dia a Torroella de Montgrí. S'hi podrà conèixer l'origen del seu nom, com va arribar a Catalunya, la seva evolució, i d'altres dades. La durada prevista és d'1 hora i l'accés serà gratuït fins omplir l'aforament. Aquesta activitat és una de les diverses que s'organitza des de la Casa de la Sardana per difondre de diverses maneres la cobla i la sardana a diversos i diferents públics que puguin ser sardanistes, o aliens al nostre sector.

En paral·lel, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí serà la seu d'una trobada de fiscornaires de tot Catalunya. Servirà per intercanviar experiències, treballar la tècnica i assajar diverses peces que s'estrenaran a un concert a les 13:00 h. En concret seran 4 obres noves només per a fiscorns, en format quartet o quintet. Els seus autors en són Jordi Molina, Ferran Reig, Lluc Vizentini i Agustí Pedrico.

A la tarda se celebrarà una reunió per constituir oficialment l'entitat Fiscorn.cat Associació de Fiscorns de Catalunya. Entre els objectius de l'entitat s'hi troba la voluntat d'explicar i difondre aquest instrument, treballar per al seu ensenyament, desenvolupar una pàgina electrònica on intercanviar materials com ara partitures o instruments de 2a mà i preparar tot tipus de possibilitats de difusió. Aquest projecte enllaça amb d'altres que han treballat per difondre d'altres instruments de la cobla, com el flabiol.


'Llum', el nou espectacle de la Marinada amb fusió de cobla i flamenc en català

Dl. 24-Feb-2020

La cobla Marinada ha presentat un nou projecte musical: Llum, en què fusiona el so de la cobla amb el cant flamenc, en català, o el jazz per interpretar diverses cançons de protesta.

Llum és un recull de cançons i poemes musicats que evoquen la lluita dels pobles al llarg de la història i els territoris , amb diversitat geogràfica i temporal. Tanmateix, des de la cobla es vol remarcar sobretot que la seva tria correspon a la qualitat i importància emocional, no tant al concepte polític. Així, s'hi poden escoltar Què volen aquesta agent, de Maria del Mar Bonet; Al alba, de Luis Eduardo Aute; Pare, de Joan Manuel Serrat; Jo vinc d'un silenci, de Raimon o Te recuerdo Amanda, de Víctor Jara, entre d'altres.

Aquestes peces tan conegudes estan arranjades per a cobla gràcies a Vicenç Martín, que ja va col·laborar amb la Marinada anteriorment, i que també dirigeix i toca la guitarra a l'espectacle. David Domínguez s'ocupa de la percussió, sobretot el cajón. L'actor Albert Estengre guia el públic i la part vocal és del cantaor en català Pere Martínez, qui ha desenvolupat diversos projectes de cante experimental per transgredir gèneres i normes. De fet, aquesta és una mica la idea de Martí Fontclara, impulsor del projecte. La seva proposta vol fusionar dels sons de la terra i, en aquest cas, s'uneixen cobla i duende.

Llum s'interpreta sense pauses, amb un total de 12 cançons, i dura aproximadament uns 75 minuts. Es pot contractar a través del seu representant, Isaac Vilanova, al 616 161 750 o a coblamarinada@gmail.com. Des de la cobla s'indica que l'estrena, aquest passat diumenge 23 de febrer al Teatre Segarra de Santa Coloma de Gramenet, ha tingut una resposta molt bona, amb gent interessada en descobrir el projecte.

Perpinyà tanca la seva capitalitat sardanista 2019

Dv. 21-Feb-2020

Perpinyà comença a tancar el seu any com a Capital de la Sardana 2019. Així,aquest dijous 20 de febrer ha celebrat una ballada i un concert amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el conegut ballarí Cesc Gelabert, al Teatre de l'Arxipèlag. La direcció musical ha correspost a Marcel Sabaté i la percussió a Robert Armengol. L'esdeveniment ha comptat amb la presència de Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El concert de ha ofert 2 parts amb diverses peces destacades, la selecció de les quals ha sigut per diversos motius. Així, s'hi ha escoltat El roserar, d'Eduard Toldrà pel 125è aniversari del seu naixement; Colla Violetes del Bosc , de Manuel Saderra Puigferrer en record del recentment desaparegut Sebastià Alba o la suite per a cobla Tríptic de records de Fèlix Martínez Comín en commemoració del centenari del seu naixement. També s'hi ha gaudit de la sardana Enyor, de Ricard Lamote de Grignon, que ha dansat Cesc Gelabert, o les 2 sardanes dedicades a la Capital de la Sardana d'enguany.

La finalització de Perpinyà com a Capital de la Sardana té previst un doble esdeveniment final el diumenge 8 de març. Serà amb la Festa Anual de les colles de sardana esportiva que organitza la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS). En aquesta cita es lliurarà a les colles de competició i els participants individuals de revesses els trofeus acreditatius de la temporada anterior. A l'esdeveniment la cobla Contemporània oferirià un tast del seu nou projecte musical a partir de sardanes habituals del seu repertori. A més a més, a la tarda hi haurà la cerimònia final de cloenda de la capitalitat sardanista, amb una ballada inclosa a càrrec de la cobla Mil·lenària.

També relacionat amb Perpinyà i la sardana, per a aquest proper dissabte 29 de febrer està prevista, a les 15:30 h., una ballada en el marc de la visita dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la ciutat rossellonesa. La ballada constarà de 7 sardanes de 10 tirades, i se celebrarà a la Plaça de la Victòria, al peu del Castellet. De moment s'està buscant músics perquè formin una cobla. Els intèrprets que vulguin integrar-s'hi poden contactar amb Leslie Malet-Salvador al +33 674 25 79 52 o al correu electrònic leslie.malet-salvador@wanadoo.fr. A les 18:30 h. es farà un acte conjunt en suport dels presos polítics, i com a símbol del que s'organitza cada dijous al peu del Castellet. La proposta busca fer visibles els artistes i les entitats nord-catalanes. Per això hi haurà també diversos punts d'actuació simultanis, grups de música, gegants, grallers,castells i una mostra d'entitats del Rosselló. L'organització correspon al Comitè de Solidaritat Catalana.

Concert de cobla amb Josep Pla com a fil conductor

Dj. 20-Feb-2020

Aquest proper dilluns 24 de febrer, a les 20:00 h., el Casino l'Aliança del Poblenou de Barcelona acull el concert titulat Josep Pla i la sardana, amb la cobla Jovenívola de Sabadell i el rapsode Valentí Maymó, dirigits per Jordi Figaró.

Aquesta proposta consisteix en la declamació, per part de Maymó, de diversos textos de Josep Pla, relacionats amb els mesos de l'any. Després de cada lectura dramatitzada, la cobla interpreta una sardana vinculada. Així, per exemple, al mes d'abri li correspon Aura d'abril, de Joaquim Serra, a l'octubre, Roses de tardor, de Fèlix Martínez i Comín o al desembre, L'Aplec nadalenc, de Joan Lluís Moraleda. El concert consta de 2 parts i té una durada d'una mica més d'1 hora.

La idea principal va ser de Maymó, qui ja ha fet diversos espectacles de literatura i cobla, com un de relacionat amb Verdaguer, i un altre amb el Poema de Nadal. D'aquesta manera, incorpora un nou referent de la literatura al voltant de la cobla. La Jovenívola de Sabadell es encarregar de buscar el repertori més adequat per a cada mes.

Aquest concert l'organitza Amics dels Concerts de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i s'emmarca en el Cicle de concerts de Cobla de Barcelona d'aquesta temporada. L'accés val 6 €.

Josep Pla i la sardana es pot contractar directament a la cobla Jovenívola de Sabadell a partir del seu nou representant, Jaume Prat.

Homenatge a Salvador Saumoy en deixar la representació de la Jovenívola de Sabadell

Dc. 19-Feb-2020

Salvador Saumoy ha sigut el representant de la Jovenívola de Sabadell els darrers 40 anys, i ara deixa aquesta tasca. Per això a principis d'aquest mes de febrer se li ha fet un homenatge sorpresa, a l'Hotel Urpí de Sabadell, amb gran quantitat de sardanistes, compositors i músics que li han anat a fer costat.

L'esdeveniment ha consistit en un dinar, el reconeixement de tots els assistents amb el lliurament de diverses plaques i fotos commemoratives i un petit concert de la Jovenívola de Sabadell. La presentació ha anat a càrrec de Jaume Nonell i hi han assistit personalitats del món de la sardana com Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya; Núria Escudé, presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) o Joan Ventura, president de la Comissió d'Aplecs de Barcelona.

La figura de Saumoy ha sigut cabdal per a aquesta cobla, ja que amb la seva tasca no només la va formar a partir de l'Escola Experimental de Música de Cobla i Banda de Sabadell, sinó que la va consolidar i expandir. Durant gairbé 44 anys ha lluitat per aquesta cobla i per extensió, per al cobla en general. Així, el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Ara, però, a partir d'aquest mes de març la seva feina s'haurà acabat. El relleu el prendrà Jaume Prat, amb qui es podrà contactar al 609 769 674.

Canvi a la presidència de la Confederació Sardanista de Catalunya

Dt. 18-Feb-2020

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, deixa el càrrec quan s’ha complert mitja legislatura per encapçalar el rellançament del projecte de la Fundació Universal de la Sardana. El seu substitut serà el fins ara vicepresident, Xavier Tresserras, segons s’ha decidit a la Junta General celebrada aquest dimarts 18 de febrer a la Casa de la Sardana de Barcelona.

D’aquesta manera, Xavier Tresserras té com a tasca seguir amb la feina perquè la UNESCO inscrigui la sardana com a part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, així com d’altres projectes destacats, com el concurs popular La Sardana de l’Any o el patrocini de diverses empreses com San Miguel o Bon Preu de diverses activitats referents del món de la sardana. A més a més, també servirà per obrir pas a noves línies de treball.

La tasca de Rucabado durant els 8 anys que ha dirigit la Confederació Sardanista de Catalunya s’han caracteritzat per una profunda transformació. La primera ha sigut precisament la conversió de l’antiga Federació Sardanista de Catalunya en l’actual Confederació, és a dir, una federació de federacions sardanistes. Per això, des de llavors s’ha avançat molt, especialment en allò que fa referència al desenvolupament de la seva estructura organitzativa. Així, s’ha creat la Unió d’Aplecs Sardanistes de Catalunya (UASC), la Federació i Associació de Cobles de Catalunya, la Federació Sardanista de les Comarques Barcelonines i s’ha reactivat la Fundació Universal de la Sardana (FUS). Actualment es troben en formació les federacions territorials de Girona i Tarragona. Precisament, el creixement sostingut durant aquest període de les activitats de la pròpia Confederació Sardanista de Catalunya ha portat a efectuar una reestructuració del seu òrgan de govern per tal d’adequar-lo a les noves necessitats i poder entomar de forma satisfactòria els reptes que de forma continuada proposa la societat.

La Fundació Universal de la Sardana que liderarà ara Joaquim Rucabado es va crear el 1992, amb l’objectiu de difondre la sardana a l'estranger. Sense perdre de vista aquesta finalitat, ara es reactiva l’entitat després que la seva activitat s’aturés el 2013. La seva represa té l’objectiu de donar suport a totes les iniciatives destacades del món de la sardana que fomentin les principals federacions sardanistes. A més a més, s’ha produït un canvi en els seus estatuts i en el nomenament de nous patrons, 5 dels quals ho són per designació de la Confederació Sardanista de Catalunya.