Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


La Federació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals presenta la seva pàgina electrònica

Dj. 12-Des-2019

La Federació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals ha presentat la seva pàgina electrònica, amb l'objectiu de divulgar la sardana i les seves activitats i convertir-se en el referent de la seva zona. Per això, els continguts són bàsicament notícies del seu territori.

A més a més, s'hi inclouen enllaços a d'altres pàgines electròniques de temàtica sardanista, informació ampliada dels Aplecs del territori, comunicats de la pròpia Federació de Tarragona i d'altres continguts com curiositats o comentaris. I encara hi ha la possibilitat d'afegir-ne d'altres segons les sol·licituds que rebin dels usuaris d'aquesta nova pàgina.

La voluntat és que sigui una font d'informació dinàmica per "ajudar els usuaris de les nostres comarques", expliquen des de l'entitat. I és que a la passada Assemblea es va demanar que, malgrat ja existeixen les possibilitats de cerca d'activitats per comarques o població a l'agenda del Portalsardanista.cat, volien un lloc on trobar totes les activitats sardanistes tarragonines. Ara el repte serà omplir l'agenda mensual del 2020.

La Comissió de Cultura del Parlament aprova donar suport a la sardana com a Patrimoni de la Humanitat

Dt. 10-Des-2019

La Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat, aquest passat dimecres 4 de desembre, el suport al projecte perquè la sardana s'inclogui a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO.

El procés es va iniciar el divendres 20 de setembre després que la Confederació Sardanista de Catalunya en parlés amb els grups de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, a principis del 2019. En aquest sentit, la presentació de la proposta va anar a càrrec d'ambdós grups, i es va admetre a tràmit el dimarts 1 d'octubre.

Entre els arguments que es van aportar, la proposta indica que "la inscripció de la sardana en la Llista Representativa, significa un reconeixement internacional de la cultura catalana i un reforçament de les garanties per a la seva supervivència. Per altra banda, la sardana, com a símbol compartit i com a dansa nacional de Catalunya, té al darrere un moviment associatiu extraordinàriament potent". El document expositiu també aportava informació històrica recent de la sardana i la seva evolució, així com mencions sobre la Confederació Sardanista de Catalunya i la seva tasca. I hi ha abundants dades que consoliden l'argument, com ara que existeixen més de 30.000 sardanes catalogades, que es coneixen 2.538 compositors de sardanes, que s'ha escrit almenys 438 llibres relacionats amb la sardana; que hi ha 123 cobles en actiu, que cada any s'organitzen més de 3.000 activitats sardanistes o que hi ha més de 300 entitats sardanistes. També es menciona la comunitat sardanista del Rosselló i Andorra.

D'aquesta manera es fa un pas més perquè la sardana formi part d'un important llistat que protegeix i promou diverses manifestacions culturals d'arreu del món. Així, de la nostra banda hi consten la Patum de Berga, els castells, el cant de la Sibil·la, el Misteri d’Elx, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les falles del Pirineu i la dieta mediterrània. D'altres manifestacions culturals internacionals inscrites a aquesta llista de la UNESCO hi ha el cafè àrab, símbol de generositat d'aquesta cultura; la dansa del wititi de la vall del Colca del Perú; l'epopeia de Görogly de Turkmenistan; el "nongak", art escènic amb músiques, danses i rituals comunitaris de la República de Corea; la capoeira del Brasil; el chovkan, joc eqüestre tradicional a lloms de cavalls karabajs de la República d'Azerbaidjan; els Diablos Danzantes de Veneçuela; la dansa Saman d'Indonèsia; l'equitació tradicional francesa; el flamenc d'Espanya; la cuina tradicional mexicana; el 'silbo gomero', el llenguatge xiulat de l'illa de La Gomera de les Illes Canàries d'Espanya; el tango d'Argentina i Uruguai; el cant polifònic georgià de Geòrgia; el sistema d'endevinació Ifa de Nigèria o el teatre Kabuki del Japó.

El procés perquè la sardana s'integri al Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat es va iniciar el passat 2016 i serà un trajecte llarg i costós. A més a més, cal poder demostrar-hi la implicació popular, així com la pervivència i possibilitat de continuïtat de la tradició.

La sardana ja forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i la Generalitat de Catalunya la va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional.

La Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya té com a tasca la "promoció, cooperació i difusió culturals" del patrimoni cultural, arxius i museus, le indústries culturals, la cultura tradicional i popular catalana, els equipaments culturals, la promoció i foment de la llengua catalana i qualsevol altra competència del Departament de Cultura que no estigui atribuïda a cap altra comissió.

2a proposta de la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona al projecte de difusió Programa.cat

Dj. 05-Des-2019

La cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona ha aconseguit que una 2a proposta musical seva formi part del projecte de promoció musical de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb les 4 Diputacions, Programa.cat. Es tracta de 'Dos segles de música per a cobla', que en veritat és una mostra de l'àmplia varietat musical que pot oferir la cobla.

Així, la proposta recopila, en 2 parts, diverses obres: sardanes d'ahir i d'avui, com Marinera, d'Eduard Toldrà o Camins, de Jesús Ventura; obres per a cobla, com la suite Amb els cinc sentits, de Francesc Cassú; i obres per a cobla i d'altres instruments, com Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, amb violoncel. Consta de 2 parts, d'una mica més de mitja hora cadascuna, amb un descans d'uns 15 minuts.

La Sant Jordi-Ciutat de Barcelona va presentar aquest espectacle amb el títol de 'Les estrenes al Palau' i ara l'ha reformulat i l'ha introduït a aquest programa de difusió musical. Aquesta és la 2a proposta que la cobla barcelonina té dins de Programa.cat, ja que també hi consta 'Grans èxits de la sardana. Sintonies d'ahir, d'avui i de sempre'.

Programa.cat és la iniciativa de la Generalitat de Catalunya per ajudar grups musicals i artistes, alhora que vol facilitar la contractació per part d'ens locals, com ajuntaments o equipaments públics. Els intèrprets han de presentar la seva proposta, tot demostrant que ja hi ha representació fixada. El comitè de Programa.cat selecciona llavors les propostes, que passen a formar part del mostrari artístic del projecte. Tanmateix, cada any, els artistes i grups d'han oficialitzar la voluntat de renovar la seva pertineça a la iniciativa, sense tenir garanties de poder repetir.

A part dels 2 concerts de la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, La Principal de Tarragona també hi és present amb el seu espectacle amb Formiga and Cigale.