Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


Doble celebració d'emissions de programes sardanistes

Dc. 28-Oct-2020

Aquest passat dissabte 24 d'octubre el programa 'Esclat de tenora', que dirigeix i presenta Martí Augé a Ràdio Vilafant, ha arribat a les 300 emissions, sense interrupcions durant el confinament; i el programa 200 de 'Coblejant', de Ràdio Calella, s'emet aquest diumenge 1 de novembre.

Malgrat l'efemèride, el programa número 300 d''Esclat de tenora' ha mantingut el seu esquema habitual, en què hi predominen les sardanes per sobre d'altres continguts. Es tracta d'un programa gravat, des de casa d'Augé, raó per la qual durant el confinament ha pogut seguir radiant-se. L'horari d'emissió és dissabtes a les 12:00 h. i es repeteix els diumenges a les 8:00 h. El 1r programa es va emetre l'any 2000 i Augé n'està al capdavant des del 2015, després de la retirada de Josep Joli.

Martí Augé també presenta a Ràdio l'Escala el programa 'Obligat de sardana'. Ja va per l'edició 292 i des de setembre del 2018 està sol al capdavant d'aquesta emissió, després que Josep Joli ho deixés. A l'Escala va començar a col·laborar-hi també el 2015 però el programa de Ràdio Vilafant ha arribat abans a les 300 cites perquè el 1r any es van gravar algunes edicions extra.

D'altra banda, el programa 'Coblejant' de Ràdio Calella assoleix les 200 edicions. A part de la xifra rodona, també en aquest cas la peculiaritat és la seva emissió ininterrompuda. Des que es va iniciar al gener de 2017, cada diumenge ha sonat un programa. És a dir, durant les vacances d'estiu, Setmana Santa o Nadal, moments en què d'altres emissores canvien la programació, Coblejant ha seguit emetent-se, amb contingut nou.

Per a aquesta edició 200, però, s'ha mantingut l'estructura habitual, sense preparar res especial. Només s'ha fet una tria específica de fotos per al seu compte d'Instagram. Aquestes imatges reflecteixen la realitat darrera la càmera, a l'hora de preparar i emetre el programa.

'Coblejant' s'emet els diumenges el matí però està disponible per a les 56 ràdios que el difonen a partir del dimecres precedent. Per tant, entre dimecres i diumenge fins a 56 emissores subscrites fan arribar els seus continguts més enllà dels límits de l'espectre radioelèctric concedit a l'emissora local de Calella. En aquest sentit, qualsevol emissora pot demanar el programa per radiar-lo amb l'enviament d'un correu electrònic a correu@coblejant.cat.

A més a més, els continguts de 'Coblejant' són diversos en funció del suport que es consulti, ja que també pengen informació diferent a la del programa als comptes de Twitter, Facebook i Telegram.

Al capdavant de 'Coblejant' hi ha la jove sardanista Queralt Pedemonte. De fet, l'equip del programa és dels més joves que hi ha avui en dia dins del nostre sector. La seva tasca de presentadora reconeix que li va arribar "de rebot", i de moment segueix amb el projecte.

La difusió del món de la sardana i la cobla a través de les ràdios locals és un element essencial per arribar als nostres seguidors, però també pot ser una bona eina per seduir nous públics.

Noves ajudes per a edicions discogràfiques de sardanes per al 2021

Dt. 27-Oct-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya ha presentat les bases per concedir ajudes econòmiques a entitats i cobles per a l'edició de nous materials discogràfics per a l'any 2021.

Per fer la petició d'aquesta ajuda cal fer arribar a la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya (info@confsardanista.cat) l'imprès específic. Si el sol·licitant no té aquest document, el pot demanar a la Confederació Sardanista de Catalunya, que el farà arribar telemàticament.

Perquè es concedeixi l'ajuda, si qui promou la gravació és una entitat sardanista, tant la cobla que actua a l'enregistrament, com l'entitat impulsora, han d'estar associades a la Confederació Sardanista de Catalunya en alguna de les seves unions modals i/o territorials. Si el promotor és un ens que per la seva naturalesa no forma part de la Confederació Sardanista de Catalunya, la cobla que efectua la gravació ha de formar part de l'Associació de Cobles de Catalunya. En d'altres casos, projectes o iniciatives de naturalesa diferent, el demandant de l'ajuda ha d’exposar la singularitat del projecte per tal que es pugui valorar la idoneïtat de l'ajuda.

La Confederació Sardanista de Catalunya atorgarà, com fins ara, 400 € a cada projecte aprovat, fins que s'esgoti la partida pressupostària assignada a aquesta finalitat. En edicions anteriors s'ha cobert una vintena de noves edicions. Quan es tracti d'un disc doble, l'ajuda serà de 600 €. Si hi ha d'altres casos, caldrà explicar-ho a la fitxa de petició perquè la Confederació Sardanista de Catalunya ho valori. La Confederació Sardanista de Catalunya demanarà sempre una factura a l'impulsor del disc. Sense factura no es faran els pagaments d'aquestes ajudes. A més a més, cal tenir present que aquests imports es pagaran només a aquelles iniciatives que rebin l'acceptació per escrit de la Confederació Sardanista de Catalunya. Els pagaments seran efectius durant l'any d'edició del volum, si es compleixen els requisits explicats, i un cop rebuda la documentació indicada. Si la gravació es publica després dels darrers 3 mesos de l'any, l'abonament pot endarrerir-se fins al 1e trimestre de l'any següent.

En contrapartida, l'impulsor de la gravació remetrà, a costa seva, 70 exemplars del nou disc a la Confederació Sardanista de Catalunya. Aquests volums es distribuiran als informadors sardanistes associats per fer-ne difusió als seus mitjans de comunicació.

Així, aquells projectes que s'acullin a aquest incentiu hauran d'inserir el logotip de la Confederació Sardanista de Catalunya i el de la Fundació Universal de la Sardana a la seva edició, en un lloc visible de la caràtula posterior del disc. Ambdós ens hauran de constar com a entitats col·laboradores.

Tanmateix, la Confederació Sardanista de Catalunya es reserva el dret d'escollir quines peticions rebran aquests imports a partir de diversos criteris i barems que consideri oportuns, entre ells el pressupostari.

Aquestes aportacions per editar nous discs les va impulsar la Confederació Sardanista de Catalunya des de finals del 2016 i ha permès potenciar les gravacions i difusió de nous projectes durant tots aquests anys.

La Casa de la Sardana torna a tancar per lluitar contra el coronavirus

Dl. 26-Oct-2020

La Casa de la Sardana, i per tant, la Confederació Sardanista de Catalunya, tanca de nou davant el rebrot de la COVID-19, com a mesura de seguretat sanitària. D'aquesta manera, es vol lluitar contra el coronavirus, com demanen les autoritats sanitàries i polítiques.

Així, a partir d'ara els treballadors de la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona treballaran des de casa seva. Aquesta operativa és factible sobretot gràcies a les mesures de millora digital que s'han potenciat durant el darrer semestre, des que al mes de març es va produir el primer tancament.

La Confederació Sardanista de Catalunya seguirà atenent a tothom a través del correu info@confsardanista.cat o al telèfon 93 319 76 37. De fet, des que la Casa de la Sardana va reobrir a principis d'aquest mes d'octubre, per acudir-hi calia demanar cita prèvia. Però l'assistència de personal durant aquestes 3 setmanes ha sigut nul·la i les activitats encara s'havien de reprendre. A més a més, els dies d'obertura eren limitats, amb un horari reduït.

Així, la instal·lació romandrà tancada fins a nou avís. Malgrat tot, les operatives i activitats se seguiran preparant per tal d'assegurar el funcionament del món de la sardana i la cobla, i es treballarà per mirar d'atenuar el màxim possible totes les afectacions que impacten sobre el nostre sector.

La Beca Josep Maria Bernat 2020 espera candidats

Dj. 22-Oct-2020

La 26a Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla que convoca l'Associació Músics per la Cobla segueix oberta, fins el dijous 29 d'octubre, per rebre aspirants. Aquesta Beca està destinada a estudiants d'instruments de cobla que no hagin complert els 21 anys durant l’any 2020.

Les inscripcions s’han d’enviar per correu electrònic a serracant.jm@gmail.com amb la butlleta de la inscripció signada, la gravació de l'obra obligada en un arxiu digital estàndard, un currículum i una fotocòpia del DNI. Està vetada la participació dels guanyadors d'edicions anteriors però sí que poden aspirar-hi premiats amb Accèssits.

L'obra obligatòria per a flabiol d'aquest any és Sonata Breu, de Colin Hand, amb arranjament de Marcel Sabaté; la de tible és Entre els pins i el mar, de Joan Elias, disponible a l'Editorial DINSIC; la de tenora, Colors del blanc, de Maria Rosa Ribas, també a l'Editorial DINSIC; la de trompeta, Divertimento, de Salvador Brotons; la de trombó de vares, Cavatine, de Camille Saint-Säens; la de trombó de pistons/fiscorn és La Maria, de Josep Serra, amb arranjament de Pep Moliner, i la de contrabaix, Melodia, de Ricard Lamote de Grignon. Si algú necessita les partitures d'aquestes obres, les pot demanar al 673 53 99 42. Aquestes obres s'han d'interpretar amb acompanyament de piano i s'ha d'enviar enregistrada amb la inscripció.

El jurat, després d'escoltar les gravacions, triarà un màxim de 4 aspirants a la Beca. La 1a setmana de novembre se sabran aquests 4 escollits que participaran en una prova final a Bellpuig, al novembre, amb data sense concretar encara. En aquesta final, el jurat escoltarà directe la interpretació de l'obra obligada més una de lliure, que ha de durar entre 3 i 7 minuts. Aquesta obra lliure s'haurà de comunicar a l'organització abans del diumenge 15 de novembre. Paral·lelament, cada participant es fa responsable del seu pianista acompanyant.

La Beca és de caràcter individual i està dotada amb 2.500 € per al guanyador. Tanmateix, el jurat es reserva el dret de distribuir la dotació segons els mèrits demostrats pels finalistes concedint beques ex aequo o Accèssits. També hi ha 200 € per a cadascun dels finalistes. Tot i així, el premi es podrà declarar desert, sense que això afecti al possible atorgament d’Accèssits amb el nombre i dotació que el jurat acordi.

Com a condició ineludible, el guanyador haurà d'interpretar una peça en el marc del concert que se celebra per al lliurament del premi. Aquesta sessió tampoc té data fixada encara.

El jurat estarà format per músics vinculats al món de la cobla i representants de les entitats organitzadores, i la seva decisió serà inapel·lable.

La Beca la convoca Músics per la Cobla i rep el suport de l'Ajuntament de Bellpuig i la Diputació de Lleida, així com de l'empresa Fitó, especialitzada en llavors, amb 130 anys d'història i amb vendes a més de 70 països. i és una oportunitat per motivar joves instrumentistes a estudiar i perfeccionar els instruments de cobla.

El poeta Enric Casasses lloa la figura de Blanch i Reynalt

Dc. 21-Oct-2020

El poeta Enric Casasses ha publicat Assagets, un volum que es presenta com a assajos literaris en forma de vers dedicats a 3 personatges que considera que l'han influït, entre ells, el compositor de sardanes Josep Blanch i Reynalt.

Casasses es focalitza en 2 sardanes: Quan el pare no té pa i Jo te l’encendré, que, segons ha explicat al diari digital cultural Núvol, són "antiquíssimes i prepostmodernes alhora". El poeta també ha remarcat que "els compositors rudimentaris i primitius haurien de tenir vedat el camp del folklore" i destaca la sardana.

El fet que un dels poetes més importants de la literatura catalana actual reconegui la influència de Blanch i Reynalt sobre ell, hi dediqui la seva obra, i destaqui el món de la sardana i la cobla és una magnífica notícia i oportunitat. Això vol dir que molts crítics, traductors i seguidors de la seva producció descobriran Blanch i Reynalt, les seves composicions i les sardanes i la cobla.

Els altres personatges elogiats al llibre són el compositor i virtuós del violí Niccolò Paganini i l'arquitecte Antoni Gaudí. Les figures colossals d'aquests 2 genis revelen en quina consideració té de Blanch i Reynalt el poeta.

Casasses ha rebut recentment el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que concedeix cada any Omnium Cultural. També ha aconseguit d'altres premis rellevants com el Carles Riba, l'Ausiàs March, el Joan Alcover o el Premi Crítica Serra d'Or. Igualment, s'ha guanyat el reconeixement de la crítica, el públic i sobretot, d'altres poetes, sobretot joves, gràcies a la seva tasca de difusió poètica a través de recitals, sovint diferents al que és habitual.