Aquesta miniweb no és pública i només la pots veure tu. Si vols que sigui pública has de marcar l'opció "vols que la miniweb sigui visible" a la gestió de l'entitat

Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


Nou disc doble centrat en obres de Josep Vicens, 'Xaxu'

Dc. 02-Des-2020

L'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu presenta aquest dissabte 5 de desembre, a les 11:00 h., a la Sala d'actes del CER (carrer del Garbí, 6) de l'Escala un doble disc nou amb sardanes i obres per a cobla del compositor Josep Vicens i Juli, 'l'avi Xaxu'. A més a més, serà amb un concert amb piano que permetrà conèixer obres i melodies recuperades, entre elles la de la seva 1a sardana.

El disc nou es titula L'Escala recorda... Josep Vicens i Juli, volum 2, i s'edita en el marc dels 150 anys del naixement de l'autor i la celebració de l'Any 'Xaxu' per aquesta efemèride. El 1r disc d'aquesta proposta doble recull només obra per a cobla que s'ha anat recuperant al llarg dels anys. Però no només sardanes, sinó també ballables i una peça per a cobla. En concret hi ha 9 sardanes, 5 sardanes, i 1 obra per a 3 cobles. Totes les peces gravades van a càrrec de la Ciutat de Girona, excepte aquesta última, que la interpreten la cobla gironina junt amb La Principal de la Bisbal i la Selvatana, amb la direcció de Jesús Ventura. Aquesta gravació és una cessió del Foment de la Sardana de Banyoles, que va enregistrar la peça el 2016 pel 60è aniversari de la mort de 'Xaxu' gràcies a les particel·les que els va facilitar l'entitat de l'Escala.

El 2n disc del doble volum està dedicat a composicions d'altres gèneres en format d'orquestra antiga. I és que 'Xaxu' no només va composar sardanes, sinó moltes d'altres obres. Per poder-ho gravar es va crear expressament una orquestra de l'època amb 1 flauta, 2 clarinets, 2 violins, 2 trompetes, 1 ó 2 trombons, 1 fiscorn i 1 contrabaix. I tots amb intèrprets reconeguts com Xavi Molina, Bernat Castillejo, Josep Coll i Ferrando o Pep Moliné, sota la direcció de Jesús Ventura. En total són 14 peces: 3 per a concert, 1 per a instrument solista i diversos ballables en format xotis, vals, etc.

A més a més, hi ha gravades 4 peces corals, a càrrec de la coral Indika de l'Escala, dirigida per Ramon Manent, amb Ivan Joanals al piano. Aquestes 4 obres són 2 sardanes, 1 vals per a caramelles i 1 cant èpic estrenat el 1895.

El conjunt del disc és interessant i suposa "recuperar patrimoni musical", alhora que busca "redescobrir 'Xaxu' no només com a compositor de sardanes", explica Jordi Gallegos, president de l'entitat sardanista escalenca.

Els impulsors del disc són l'Ajuntament de l'Escala i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, com a continuació dels altres 3 volums precedents de la col·lecció 'L'Escala recorda...'. Així, el 1r va ser L'Escala recorda... Josep Vicens i Juli, volum 1 (per això aquest disc nou és el volum 2), editat el 2011; el 2n va ser L'Escala recorda... Pere Mercader, editat el 2015 i el 3r, L'Escala recorda... Ferran Says i Casadellà, del 2017.

D'aquest nou volum centrat en 'Xaxu' se n'han fet 500 còpies i es pot comprar per 20 € a l'esdeveniment, o a través de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, o el Museu de l'Anxova i de la Sal o el Museu de l'Escala-Alfolí de la sal.

A l'esdeveniment de presentació també es presentarà la recuperació de diverses melodies i fragments d'obres de 'Xaxu'. El pianista Ivan Joanals interpretarà algunes d'aquestes peces, no gravades, tal i com les va deixar anotades l'autor. Així, s'hi sentiran ranxeres, valsos, pasdobles i trossos de sardanes, com ara inicis de curts o de llargs. I entre totes les peces hi destaca la melodia gairebé completa de la seva 1a sardana, La filosa, del 1895. 'Xaxu' no es va guardar còpia de les partitures originals i aquesta particel·la és una anotació de memòria de la sardana que va composar amb 15 anys.

Aquest nou disc compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, que l'ha inclòs a la seva acció d'ajudes per editar nous materials discogràfics d'aquest 2020 que acabem.

2.000 programes de 'La dansa catalana' a 'Ràdio Sant Feliu'

Dl. 30-Nov-2020

El programa 'La dansa catalana' de Ràdio Sant Feliu ha assolit aquest passat dissabte 28 de novembre les 2.000 emissions.

La 1a emissió va ser el 1979, de la mà de Joaquim Albertí. Després hi va participar Gerard Fabregat fins que al cap de pocs mesos en va prendre el relleu l'actual responsable, Joan Teixidor. Des dels inicis el programa ha format part de la graella de la ràdio local i és un dels més escoltats.

El programa es pot escoltar els dissabtes de 8:00 h. a 9:00 h., gravat, si bé és cert que al principi era en directe. El fet que sigui gravat és perquè s’emet també per Ràdio Palamós, a la mateixa hora, i disponible a la seva pàgina electrònica. Actualment va per l'edició 785. Igualment, Ràdio Begur l'emet des del 4 d'agost de 2018 de 9:00 h. 10:00 h., i arriba al número 119. Les emissores de la Xarxa de Comunicació local, en diferents dies i diferents hores, des del 12 de setembre de 2015, també el difonen, ja per l'edició 270.

Els seus continguts se centren en diversos blocs. El 1r és el dedicat al compositor del mes, amb el qual comença cada programa del mes amb una sardana seva i el darrer programa del mes se centra més en la seva figura. El 2n bloc porta el nom de 'Els nostres compositors', i són 3 petites biografies de 3 compositors dels quals se celebra l'aniversari aquella setmana, i amb l'audició d'una sardana seva. El 3r bloc és 'Recull sardanista', on es parla d'un disc nou, alguna notícia destacada, l'efemèride d'alguna coneguda sardana, etc. El darrer bloc està dedicat a informació sardanista en sí, alternada amb sardanes referents als llocs on se celebra l'esdeveniment sardanista.

Fins i tot el programa de la ràdio 'Línia amb l'alcalde', on es repassen les novetats de la població, ha entrevistat Teixidor dies abans de l'efemèride, en directe i per sorpresa. En aquest sentit, l'alcalde, Carles Moratas, que curiosament va ser un dels primers tècnics de so del programa als seus inicis, lliurarà a Teixidor un record per les 2.000 edicions.

Aquest és un exemple de la necessitat i importància de les emissores de ràdio locals, que amb la seva feina permeten difondre la sardana i la cobla.

La 1a edició del premi Anella d'Or és per a Teresa Vives i Mariné

Dv. 27-Nov-2020

La Federació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals ha anunciat que Teresa Vives i Mariné és la guanyadora de la 1a convocatòria del premi Anella d'Or. Aquest guardó vol premiar i retre homenatge a la tasca d'una persona o entitat que, per la seva vocació al servei i al foment de la sardana mereix ser sardanista exemplar.

Vives ha declarat a Infosardana que "m'ha fet molta il·lusió. No m'ho esperava. I quan t'arriba un premi així et dona una injecció per seguir endavant". La guanyadora ha estat més de 30 anys impartint cursets de sardanes per tot el Baix Camp. Així mateix, va ser la impulsora de la represa de l'Aplec de Riudoms fa un parell d'anys. També és la presentadora del programa sardanista 'Rotllana màgica' a Lanovaradio.cat. Aquest programa es pot escoltar els dissabtes de 9:00 h. a 10:00 h. i en reemissió els diumenges també en aquest horari. També es va ocupar durant 6 anys d'un programa d'informació sardanista de mitja hora a TV Reus quan hi havia l'antiga emissora. A part del guardó que se li acaba de concedir, també va guanyar l'any 2000 el Premi a la Difusió de l'Obra del Ballet Popular. "He fet molta feina, i molt de gust, sense esperar mai res a canvi", rebla la guardonada.

El guardó consisteix en una placa de ceràmica commemorativa que evoca el perfil de la província de Tarragona amb el dibuix d'una anella sardanista, emmarcada amb un vidre i un marc daurat. La idea era lliurar-lo en el marc de l'Assemblea General Ordinària que s'havia de celebrar a La Palma d'Ebre, però el confinament perimetral ho ha impedit. Ara, per tant, cal veure quan serà la millor ocasió per fer el lliurament.

Qualsevol entitat o persona sardanista pot presentar qualsevol candidat, sempre que no sigui ell mateix, i només es pot enviar una proposta. La Junta de la Federació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals és l'encarregada de valorar les propostes i decidir el guanyador. Per a cada candidat cal enviar el nom, els cognoms, l'adreça i la població de l'aspirant, així com una explicació dels mèrits que es considera són els que el farien aconseguir el premi. El termini per presentar propostes enguany era el dimarts 30 de juny. Caldrà veure per a la 2a edició si la data és la mateixa, o pels volts.

L'Anella d'Or és, per tant, un nou reconeixement que s'institueix al món de la sardana per premiar aquelles persones i entitats que es consideren mereixedores per la seva tasca a favor de la sardana i la cobla.

Es presenta la cobla Cani-gó!

Dj. 26-Nov-2020

El panorama musical compta amb una nova cobla: Cani-gó! Es tracta d'una formació musical que recupera l'antiga Canigó, des d'un punt de vista més modern i trencador, de la mà d'Esteve Molero com a director.

La històrica cobla Canigó, de Torelló, va arribar fa poc a un punt de crisi i possible desaparició. Els músics veterans van proposar al músic Xavier (Xevi) Capdevila, precisament nét d'un dels fundadors, si volia fer-se'n càrrec. Capdevila va engrescar un grup de gent que es va afegir a d'altres components que es van mantenir a la cobla, i ara han presentat aquest nou projecte.

La Cani-gó! és una cobla amb voluntat trencadora. Per això presenta sardanes clàssiques amb arranjaments gairebé imperceptibles per adaptar-les a l'evolució harmònica que ha experimentat el món musical. Així, tenen versions, amb modificacions poc agosarades, d'El cant del batre, de Josep Vicens o Maria de les trenes, de Josep Saderra. La melodia es manté i es reconeix, però potser hi ha canvis a l'harmonia, a detalls rítmics, etc. I es poden ballar perfectament com sempre. En aquest sentit, la cobla també ofereix interpretacions de sardanes tradicionals (i modernes) inalterades, per a qualsevol ballada o Aplec.

A més a més, vol presentar cada any un projecte artístic o un espectacle. De fet, ja estan treballant en la seva 1a proposta per al proper 2021.

Els nous components que s'ha buscat són persones amb inquietuds i ganes de fer coses noves. Però també hi ha d'altres músics experimentats, o que han tornat al món de la cobla. Això s'ha aconseguit perquè la voluntat de la Cani-gó! és fer al voltant de només 50 actuacions l'any, i bàsicament per la comarca d'Osona, el seu entorn natural. Tots aquests condicionants faciliten als músics compaginar-se les diverses activitats professionals i familiars, i d'aquí l'èxit. Tanmateix, és una cobla que es posa a prova i busca la millora constant.

Els components són al flabiol, Carla Mallarach; als tibles, Pau Montero i Arcadi Prat; a les tenores, Marina Porta i Xavier Capdevila; a les trompetes, Ferran Isern i Laia Sellarès; al trombó, Montse Garcia; als fiscorns Ignasi Garolera i Núria Bosch i al contrabaix, Guillem Mirabent.

La Cani-gó! es pot contractar a través del seu representant, Pau Montero, al 608 77 18 83.