Agrupació Sardanista Anella Oberta

Benvinguts a la web de l'Agrupació Sardanista Anella Oberta de Cubelles. Entitat fundada l'any 2003 amb la finalitat de la difusió i promoció de la sardana i el seu ensenyament. Organitzem ballades, l'aplec, i la Diada de l'Agrupació amb ballada i concert.Carrer Joan Roig i Piera, 3-5 - 08880 Cubelles

Francesca Sol Martin | T.655515162 | cubellesanellaoberta@gmail.com
Josep Aldaz Homet | T.655515161 | cubellesanellaoberta@gmail.com
tornar a la miniweb

EL PROPER DISSABTE 15 DE SETEMBRE XVè APLEC DE SARDANES DE CUBELLES

Dt. 04-Set-2018

Ballada de sardanes diumenge 23 d'abril, 17,30 h. Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel

Dj. 20-Abr-2017

a primera activitat del 2017 serà la ballada de diumenge 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, a les 17,30 hores a la Plaça de la Vila, amb la Cobla Maricel.

Aquesta ballada de sardanes encabirà la cloenda del projecte SardaTIC que han portat a terme algunes classes de Primària de les escoles Josep Andreu Charlie Rivel, Vora del Mar i Mar i Cel.

Es podran fer aportacions al projecte de micromecenatge "El Garraf dansa en cercle" per l'edició d'un nou CD de sardanes dedicades al Garraf.


XIV Diada de l'Agrupació diumenge 3 de desembre

Dt. 21-Nov-2017

El diumenge 3 de desembre celebrarem diada sardanista, en el 14è aniversari de l'agrupació. La part musical serà a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb ballada de sardanes a les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, i concert de sardanes i música de cobla a les 18,00h a l'Església de Santa Maria. El concert comptarà amb la participació a la segona part de la soprano Maria Lluïsa Muntada.

Dissabte 22 d'abril, actes del dia de la Dansa, taller de sardanes a les 12,00 al Poliesportiu de Cubelles

Dj. 20-Abr-2017

Dissabte 22 d'abril, dins la programació de la Setmana Cultural, activitats per celebrar el Dia de la Dansa al Poliesportiu, Avda. 11 de setembre, s/n. Farem taller de sardanes de 12,00 a 13,00 h. obert a tothom. Comptarem amb la col•laboració dels amics de la Colla Sardanista La Lira Vendrellenca.


La sardana i la cobla, al programa educatiu de les Cases de la Festa de l'Ajuntament de Barcelona

Dj. 09-Jul-2020

L'Ajuntament de Barcelona, a través de les Cases de la Festa, posa a disposició per al proper curs un programa educatiu amb diversos tallers per explicar i divulgar entre els nens les nostres tradicions. Entre elles hi consta la sardana i la cobla. El projecte està dirigit als cicles d'Infantil, Primària i Secundària.

Els tallers del programa els dinamitza "un educador especialitzat i vinculat a alguna entitat de cultura popular, i es desenvolupen amb una metodologia participativa i experiencial que promou actituds de solidaritat, respecte i interès pel bé comú". A més a més, s'hi difonen els valors inherens al món de la cultura popular i tradicional: l'educació en valors, el coneixement i el reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i d'identitat col·lectives. També serveixen per reforçar el vincle dels nens amb el seu entorn, ja que les sessions les organitzen entitats de proximitat.

Existeixen diversos materials didàctics elaborats expressament per a abans de la visita dels nens a la Casa de la Festa, i per a després. I és que hi ha 2 parts: una 1a en què a través de preguntes i activitats els nens descobreixen la tradició, i una 2a en què viuen l'experiència. A la documentació s'hi inclouen igualment més referències, bibliografia i documentació per ampliar el coneixement.

Així, per parlar de la cobla, a Infantil i al primer cicle de Primària, hi ha el taller 'Compota de cobla', on la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona ofereix un tast d'aquesta formació musical, la història i quins instruments la componen, amb les seves característiques. A Primària s'ofereix el taller 'Curts i llargs a pas de sardana', un viatge i un joc alhora per conèixer la història i la música de la sardana, i '11 x 12. La cobla', una proposta amb la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona que ofereix un oncert comentat per explicar els secrets d'aquest conjunt musical únic al món: hi sonen sardanes, ballets i arranjaments de tot tipus de peces. Aquest taller també està disponible per a l'ESO.

Les Cases de la Festa que acullen aquesta modalitat sardanista són la de La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) i la de La Lira (Carrer de Coroleu, 15). La durada dels tallers és de 2 hores i està previst per a 25 alumnes. El seu preu és de 99 € i les escoles i instituts poder fer les reserves a casesdelafesta@fragment.cat o al telèfon 608 940 605. El projecte didàctic correspon a Marinva, joc i educació.

Les Cases de la Festa són els equipaments de Barcelona on hi tenen la seu algunes colles de cultura popular i tradicional de la ciutat. Estan repartits pels barris i en total n'hi ha 9, i 5 d'elles organitzen aquests tallers. Les manifestacions culturals que s'hi contemplen, a part de la sardanai la cobla, són els gegants i els capgrossos, el bestiari festiu, els diables, els castellers i el flamenc.

La Catedral de Barcelona recupera les sardanes

Dt. 07-Jul-2020

L'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACF Barcelona) ha anunciat que recupera, després de la pausa forçada pel confinament de la COVID-19 d'aquests mesos, les sardanes davant el Pla de la Catedral de Barcelona. Serà en format audició-concert durant juliol, agost i setembre. Aquest tipus d'activitat sardanista l'estan organitzant també nombroses entitats i poblacions d'arreu de Catalunya de mica en mica per tornar a la normalitat.

Les activitats de la Catedral seran amb aforament limitat, i per poder-hi accedir caldrà reservar prèviament el lloc al correu ballades@acfbarcelona.cat. També es pot aconseguir localitat el mateix dia de l'audició-concert, fins completar l'aforament permès. Les invitacions són gratuïtes.

El calendari preveu actuacions els dimecres 15 i 29 de juliol, els dimecres 12 i 26 d'agost i els dimecres 2 i 9 de setembre, a les 19:00 h. També hi haurà activitats el dijous 24 de setembre i el dissabte 26 de setembre, en el marc de les Festes de la Mercè. Les cobles seran Ciutat de Terrassa, Ciutat de Cornellà, Vila d’Olesa, Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell, La Principal del Llobregat, Marinada i Lluïsos, respectivament.

L'ACF Barcelona va prendre el relleu de les ballades dels dissabtes a la tarda davant del Pla de la Catedral, que fins el passat 2019 gestionava l'Obra Sardanista Violetes del Bosc. L'ACF Barcelona també organitza les ballades dels diumenges al matí i les del cicle de juliol que impulsava la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat, integrades en aquest projecte estiuenc d'enguany. D'aquesta manera ara és l'entitat responsable de totes les activitats sardanistes de davant de la Catedral de Barcelona, un espai icònic del món de la sardana.

Les audicions-concerts són un format que les entitats estan adoptant en substitució dels seus cicles de ballades d'estiu, per raó de la necessitat de mesures de protecció sanitària contra el coronavirus. Aixi, Calella, Castelló d'Empúries, Figueres, Manlleu, Olesa de Montserrat o Tordera són exemples rellevants d'aquesta tendència durant aquests propers mesos.

De moment és un 1r pas per recuperar de mica en mica les activitats de sardanes, en un format per ara estàtic. Ja hi ha d'altres poblacions on organitzen ballades, i fins i tot Aplecs. Però encara s'ha de vigilar la seguretat sanitària, a l'espera de l'aprovació del protocol proposat per la Confederació Sardanista al PROCICAT.

Tornen els Aplecs després del confinament pel coronavirus

Dl. 06-Jul-2020

Aquest passat dissabte 4 de juliol s'ha organitzat fins a 3 Aplecs, amb diferent format, per reactivar les grans activitats sardanistes després del confinament pel coronavirus. Han sigut els Aplecs d'Artés, Banyoles i Rosselló de Segrià.

Així, l'Aplec d'Artés ha ofert una modalitat d'Aplec tradicional, amb sardanes per ballar successivament. Però per fer-ho possible s'ha passat per diverses gestions. Des de l'organització es va estar en contacte amb el delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central, Lluís Cererols, i amb l'Ajuntament d'Artés, per tal de veure de quina manera es podia tirar endavant l'activitat. Després de diverses gestions es va acordar l'adopció de diverses mesures de seguretat sanitària, marcades pel PROCICAT, en línia amb la proposta de la Confederació Sardanista de Catalunya, i validades per l'Ajuntament com a última administració responsable sobre el territori.

D'aquesta manera, qui vulgués anar-hi a ballar s'havia de registrar prèviament. Les rotllanes han hagut de tenir un màxim de 12 persones, i era preferible que fossin conegudes entre elles. A l'arribar a l'Aplec, que s'ha celebrat a un espai més ample, ha calgut signar un certificat de no haver estat en contacte amb malalts de COVID-19 els 15 dies anteriors. També s'ha hagut d'usar mascareta mentre no es ballés. I per ballar, els dansaires ho han hagut de fer sempre a la mateixa rotllana i desinfectar-se les mans amb hidrogel. A més a més, els músics ha estat separats amb una major distància entre ells, i dels dansaires. Igualment, hi ha hagut uns recorreguts marcats per anar al bar, al lavabo i per entrar i sortir de l'espai de l'Aplec. Així els recorreguts han sigut d'una única direcció, sense possibilitat d'interactuar amb d'altres persones per evitar contactes i possibles infeccions.

Pel que fa a Banyoles, la proposta ha sigut més en línia d'una activitat semiconfinada. Així, a partir de les 13:00 h., i durant tot el dia, fins a les 18:30 h., l'Aplec ha sigut virtual. S'ha retransmès per ràdio a través de Ràdio Banyoles. També l'Instagram del Foment de Banyoles i les colles de sardana esportiva de Banyoles ha servit per emetre l'activitat de la sardana-vermut de migdia.

A la tarda, quan s'ha acabat l'emissió de la ràdio, hi ha hagut una bicicletada per la població amb les cobles interpretant la música a diversos espais i places de Banyoles. Una cobla ha iniciat el trajecte a l'estany i l'altra davant els Jutjats. La de l'estany ha desfilat amb el conegut tren pinxo, amb tot de gent darrera en bicicleta i a cada parada ha tocat una sardana. L'altra cobla ha anat amb un carro amb un cavall, amb la gent seguint-lo al peu. Al final han coincidit a la Plaça Major, on s'ha celebrat una ballada conjunta de 3 sardanes, amb les mesures de seguretat sanitària per tots conegudes. La principal solució ha sigut una cinta perquè els dansaires, en lloc d'agafar-se de mans, ho fessin amb aquesta peça per formar les rotllanes. Aquesta activitat ha comptat la validació de l'Ajuntament de Banyoles, com a administració competent.

Finalment, l'Aplec de Rosselló de Segrià s'ha concebut en format Aplec-audició (concert). Però l'auge de casos de coronavirus ja va portar l'Ajuntament ha cancel·lar l'esdeveniment el dia abans. El reconfinament de la comarca del Segrià ha acabat de certificar la dificultat d'organitzar esdeveniments d'aquest tipus en situacions com la que viu actualment la comarca lleidatana.

Malgrat tot, l'organització d'aquests Aplecs, en formats nous amb mesures de seguretat sanitària són un bri d'esperança per reprendre de mica en mica les activitats sardanistes tradicionals.

Es presenta el contracte model per a cobles, necessari per justificar les subvencions

Dv. 03-Jul-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació de Cobles de Catalunya han coordinat la revisió del model de contracte per llogar les cobles federades i garantir al màxim la legalitat. La seva aplicació és de caràcter immediat però la presentació obligatòria perquè les entitats cobrin la subvenció començarà l'any vinent.

Així, a partir dels diversos tipus de contractes que hi havia per garantir la prestació de serveis professionals entre una cobla i una entitat, se n'ha confegit un únic model, actualitzat a la legislació corresponent. Les darreres setmanes la Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació de Cobles de Catalunya l'han revisat i s'ha validat definitivament a la darrera sessió de la Junta Executiva de la Confederació Sardanista de Catalunya, celebrada aquest passat dimecres 1 de juliol.

A partir del 2021, qualsevol entitat que prepari un esdeveniment sardanista en què actuï una cobla, si vol cobrar la subvenció que distribueix la Confederació Sardanista de Catalunya, a part de les factures i justificants de pagament, haurà d'incloure-hi aquest contracte. Per acostumar les organitzacions es deixa tot aquest any 2020 perquè vagin agafant la dinàmica de funcionament de rebre, signar i gestionar un contracte en qualsevol esdeveniment on hi intervingui una cobla, subjectes o no a subvenció, ja que és important incorporar-lo com més aviat millor.

En aquest sentit, les entitats ho tindran molt fàcil, ja que el model de contracte el proporcionarà la cobla contractada. Hi constaran les dades corresponents ja omplertes, de manera que el representant de l'entitat sardanista només haurà de revisar que tot sigui correcte, i signar-lo. Es recomana que si una entitat no rep el contracte per part de la cobla, el reclami activament, sigui un acte subvencionat o no, tant amb cobles federades (amb aquest model) com les que no ho són (amb qualsevol altre model de contracte). I és que és important que sempre hi hagi un contracte d'actuació. Així les entitats i les cobles estaran protegides i tindran la seguretat que s'acompleixen totes les garanties laborals i contractuals necessàries segons la legalitat vigent.

Aquest contracte actualitzat inclou diversos aspectes d'interès a favor de les cobles, com espais d'actuació adequats, o el pagament via transferència bancària. Malgrat no consta al contracte, és una mesura que va en línia amb la lluita contra el frau fiscal i el límit al pagament en efectiu. També s'especifica com funciona la retribució en el cas d'haver d'anul·lar una activitat o, en cas de conflicte, el procediment de mediació, atorgat primer a la Confederació Sardanista de Catalunya, abans de recòrrer a l'arbitratge, un judici o un altre procediment.

Les cobles fedarades que faciliten i es poden acollir a aquest model de contracte es poden consultar al Portalsardanista, a la secció 'La CSC', a la ruta de menú 'Entitats confederades' i l'opció 'Cobles confederades'.

Sardanes per a acordió diatònic

Dc. 01-Jul-2020

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha editat el llibre 30 sardanes per a acordió diatònic. Partitures amb la tabulatura i enregistrades en un CD, l'autor del qual n'és Francesc Marimon, conegut intèrpret i professor d'aquest instrument tradicional.

El volum, com indica el títol, recopila fins a 30 sardanes que estan arranjades per interpretar-les amb l'acordió diatònic de 2 files i 8 baixos, un instrument "antic i rural - com diu el propi Marimon - que, només de nèixer, ja tocava sardanes".

El recopilatori té diverses sardanes curtes, que és el tipus de sardana que és més fàcil d'interpretar amb aquest acordió. Però també en proposa de les modernes, les més conegudes. I estan arranjades perquè també es puguin ballar. Segons Marimon, el seu mestre, Joan Vilanó, acordionista i sardanista de Premià de Mar, ja havia intentat fer aquesta tasca, però sense èxit. Ara el llibre vol ser "un reconeixement als seus esforços, i és un acte d'admiració a tots els músics de cobla".

El llibre té la partitura amb la tabulatura, és a dir, el número dels botons a prémer de l'acordió en cas de no saber solfa. Per això qualsevol persona interessada pot comprar-lo i atrevir-se a tocar. Només li caldrà l'acordió diatònic, però alerta, el propi Marimon ens avisa que són molt cars. Cada sardana també té una explicació del seu origen i la seva dificultat a l'hora d'interpretar-la. A més a més, el volum inclou un disc amb la gravació.

El projecte preveu també la celebració, encara per concretar, d'un petit concert teatralitzat on s'explicaran i es tocaran aquestes sardanes amb l'acordió diatònic. Serà una proposta interessant, perquè com apunta Marimon, "l'acordió diatònic està una mica limitat de notes (diguéssim que no les té totes) però les que té, quan sonen, fan patxoca".

En aquest sentit, aquest llibre pot ser molt interessant per fer arribar la sardana petits concerts i esdeveniments on s'interpreta música tradicional, o per al conegut curset-trobada que s'organitza cada any dels del 1976 a Arsèguel, o a Saldes. Fins i tot s'hi podria ballar, igual que passa a la Plaça del Rei de Barcelona, on s'hi acostuma a tocar una sardana curta.

El llibre val només 15 € i es pot comprar a través de la llibreria de la Generalitat de Catalunya. I qualsevol persona interessada en més informació pot contactar directament amb Francesc Marimon al seu correu electrònic: marimon@comb.cat.

Francesc Marimon és un expert en aquest instrument i té editat un mètode per aprendre a tocar-lo, i un llibre amb arranjaments de fins a 50 peces ballables. També ha sigut mestre del conegut intèrpret Carles Belda.

Segons apunta Marimon, "si la cobla de sardanes, inigualable orquestra de cambra de carrer, és fascinant com el mar, l'acordió diatònic és bufó com una bassa. No negaré que als 2 llocs hi ha vida, però no comparem. Però si en alguna ocasió es necessita una sardana i no es té a mà una cobla, si hi ha un diatònic, una sardana ben coneguda no hi ha de faltar".