Important: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Altres instruments: La Barítona

La Barítona és un nou instrument de la família de les xeremies de cobla. Es tracta doncs d'un instrument de doble canya, sona una quarta més greu que la tenora i cobreix el registre de la veu de tenor. És un instrument transpositor afinat en Fa (sona a l'octava baixa del tible). El seu registre va del Fa#1 (Si1 real) al Mi4 (La4 real). L'anomenem barítona tot i que, de fet, és un instrument tenor, seguint el contrasentit de la tenora que, tot i que té notes del registre del tenor, és en definitiva, un instrument contralt-soprano. El sistema de claus de l'instrument és homòleg al de la tenora.

El naixement d'aquest instrument ha estat possible gràcies a un Programa de recerca de l'Institut d'Estudis Catalans liderat per en Joaquim Agulló, catedràtic de mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i actualment Vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans. Per tal de realitzar aquest treball s'ha reunit un equip interdisciplinari format per científics, tècnics, constructors i músics, amb membres com Jaume Vilà (tenorista i assesor musical), Pau Orriols i Alfons Sibila (constructors de l'instrument), Francesc Benítez (constructor de les canyes) i Jordi Campos (enginyer acústic, tenorista i tiblista), entre d'altres.

El setembre de 2013 es presentà la barítona en un Concert al Claustre de l'Institut d'Estudis Catalans actuant dintre d'un Sextet (flabiol, tible, 2 tenores, barítona i contrabaix).

Fins ara s'han fet diverses experiències amb l'instrument a càrrec dels músics Jordi Figaró i Jordi Campos: amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (en el Concert de Cap d'Any 2014), amb la Cobla La Principal de Llobregat (destacant el Concert del setembre de 2014 al Claustre de l'IEC), amb la Cobla Catalana dels Sons Essencials, entre d'altres. I diversos compositors com Xevi Capdevila, Òscar Barqué, Carles Marigó, Jordi Vilaró i Jordi León, han escrit obres originals (obres i sardanes) per a cobla amb barítona. Jordi Molina ha escrit també obres per a grup de xeremies amb barítona (tible, tenores i barítona).

La barítona és doncs un instrument que aporta una nova sonoritat i que completa la família dels instruments de doble canya de la cobla. Ofereix la possibilitat de treballar de forma més autònoma amb la secció de canyes (tibles i tenores) molt útil en els grups de cambra i dintre de la cobla es situa en un registre on fins ara només hi teníem els fiscorns, obrint la porta a noves possibilitats tímbriques.

El següent vídeo permet escoltar la barítona en el primer concert on va sonar davant el gran públic. Es tracta del Concert de Cap d'Any 2014 de Televisió de Catalunya, on va ser tocada per Jordi Campos, acompanyat de l'Orquestra Filharmònica de Catalunya. Interpreten "Tango", una havanera d'Isaac Albéniz.